Team Mijnzzp

Burn out

De meeste ondernemers werken hard en veel uren, waarbij de kans bestaat dat er stress ontstaat. Indien de stress blijft aanhouden dan kan zich dat verder ontwikkelen tot een burn-out. Een beetje stress is soms een aandrijver om onder druk optimaal te presteren als zzp'er, maar te veel stress is niet goed. Dat kan namelijk niet alleen een negatief effect op je werk hebben, maar ook op je gezondheid. Daarom is het belangrijk om als zzp'er er alles aan te doen om een burn-out te voorkomen en de signalen daarvoor te herkennen.

Inhoudsopgave
Let goed op de signalen
Plan en behoud het overzicht
Zeg ook eens nee
Neem tijd voor ontspanning

Let goed op de signalen

Het is als zzp'er belangrijk om goed naar je lichaam te leren luisteren. Je lichaam geeft vaak als eerste een signaal af dat je te veel hooi op je vork neemt. Denk maar aan hoofdpijn die steeds vaker terugkomt of de zwakke plek in je rug die aldoor opspeelt. Ook slecht slapen en moeheid zijn signalen dat je beter op jezelf moet letten.

Plan en behoud het overzicht

Komt er een drukke periode aan? Dat is op zich al stressvol en daarom is het belangrijk om de stress niet de overhand te laten nemen. Maak daarom een planning met tijdsindeling om zo ook het overzicht goed te bewaren. De planning kan je op zich simpel houden door je agenda te gebruiken of een digitaal overzicht te maken. Een planning met overzicht geeft je het gevoel de controle te houden.

Zeg ook eens nee

Het is niet altijd te doen om als ondernemer maar alle ballen in de lucht te houden. Je moet als zzp'er je gezondheid en welzijn in acht nemen door ook eens ‘nee’ te zeggen. Het helpt onder meer om prioriteiten te stellen, maar ook om op bepaalde tijden gewoon niet bereikbaar te zijn, zoals in de avond of in het weekend. Je kan ook overwegen om bepaalde werkzaamheden te delegeren, want je hoeft echt niet alles zelf te doen.

Neem tijd voor ontspanning

Het is verder belangrijk om door stress niet in een burn-out verzeild te raken door genoeg aan ontspanning te doen. Bij ontspanning hoort ook beweging, waarbij het de bedoeling is om helemaal los te komen van je bedrijf. Denk aan een wandeling door de natuur, sporten, of pak je oude hobby weer op als je die hebt. Het regelmatig ontspannen kan enorm helpen bij het voorkomen van een burn-out. Gewoon regelmatig een flink stuk gaan wandelen kan soms al enorm helpen.

Mijnzzp.nl