Team Mijnzzp

Burnout

Heb je als ondernemer wel eens het idee dat je te maken hebt met een te hoge werkdruk die langdurig aanhoudt? Het is goed om te weten welke signalen er ten grondslag liggen aan het ontstaan van een burn-out. Bijvoorbeeld als je als zzp'er totaal geen tijd meer hebt om rust te nemen en te ontspannen. Of als werk en privé doorlopend in elkaar overlopen en je altijd ‘aan’ staat, ook in de avond en in het weekend. De gevolgen van een burn-out zijn groot en het is beter om als zzp'er een burn-out te voorkomen.

Inhoudsopgave
Neem vrije dagen en plan vakantie
Je mag nee zeggen
Leef gezond

Neem vrije dagen en plan vakantie

Ben je net voor jezelf begonnen als zzp'er, dan denk je vaak alleen maar aan werken, werken en nog eens werken. Het is echter ook belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Daarom is het verstandig om met regelmaat een vrije dag voor jezelf te plannen. In het verlengde daarvan is heet belangrijk om niet het hele jaar door te werken, maar ook vakantie te nemen. Door vakantiedagen in je financiële budget op te nemen, kan je als ondernemer met een gerust hart op vakantie. Op deze manier voorkom je dat je altijd maar doorwerkt en mogelijk jezelf met een burn-out opscheept.

Je mag nee zeggen

Heb je het al druk en wijs je nooit opdrachten af? De kans is aanwezig dat je te maken krijgt met signalen die op het ontwikkelen van een burn-out wijzen. Bijvoorbeeld als je doorlopend vermoeid bent of te maken hebt met slapeloosheid. Ook angst, paniekaanvallen en hyperventilatie zijn signalen die op een mogelijke burn-out wijzen. Dit geldt eveneens voor fysieke klachten, zoals buikpijn en misselijkheid. Voorkom dat je in een burn-out terechtkomt door te leren om ‘nee’ te zeggen.

Leef gezond

Het is als zzp'er belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Daarom is het aan te raden om gezond te leven. Dit doe je door voldoende te bewegen, maar ook door ervoor te zorgen dat je alle belangrijke mineralen en vitaminen binnenkrijgt. Je hoeft niet overdreven te gaan sporten, want een dagelijkse wandeling is ook prima voor je fysieke en voor je mentale gezondheid.

Mijnzzp.nl