Team Mijnzzp

Ondernemingsplan schrijven

Het is niet altijd nodig om een ondernemingsplan te maken als je wilt starten met een bedrijf. Toch is het in veel situaties handig en praktisch om een plan te schrijven. Bovendien kan het wel nodig zijn als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een financieringsvorm. Een ondernemingsplan biedt inzicht in je doel, positie in de markt en in de haalbaarheid. Maak gebruik van de onderstaande tips om een goed ondernemingsplan te maken.

Inhoudsopgave
Presenteer jezelf en laat je drive zien
Lanceer het bedrijfsidee
Stel een marketingplan op

Presenteer jezelf en laat je drive zien

Het ondernemingsplan laat zien wie jij bent en wat je bedrijf is. Het is daarom belangrijk om jezelf te presenteren als je bijvoorbeeld financiering wenst. Als je naar de bank gaat of een investeerder gaat, willen zij weten wie jij bent. Je drive speelt bijvoorbeeld een rol net als wat je verleden is en waar je ervaring in hebt. Deze gegevens zijn te vergelijken met een cv. Voor wat betreft je drive laat je zien wat je vaardigheden zijn met je sterke en zwakke punten. Wat maakt jou bijvoorbeeld tot een goede ondernemer?

Lanceer het bedrijfsidee

Het bedrijf dat je wilt starten, maakt een belangrijk onderdeel uit van een ondernemingsplan. Daarom omschrijf je het bedrijfsidee kort en krachtig, maar ook met een heel concreet doel. Daarnaast geef je aan hoe je van plan bent om het doel te bereiken en wat de doelgroep van je bedrijf is. Zo is het ook mogelijk om voor jezelf na te gaan of de doelstelling wel realistisch is te noemen. Beschrijf ook in welke vorm je een bedrijf gaat starten, zoals in de vorm van een eenmanszaak.

Ook praktische zaken komen aan de orde, zoals de bedrijfsnaam, inschrijving bij de KvK en de bedrijfslocatie. Zijn er vergunningen nodig of andere wettelijke verplichtingen dan benoem je deze eveneens.

Stel een marketingplan op

Een marketingplan is onmisbaar als je gaat starten als ondernemer. Je bedrijf gaat op een gegeven moment van start, maar weet je doelgroep dat ook? De doelgroep is via diverse wegen te bereiken, zoals via een website met organisch verkeer. Of door doelgericht te gaan adverteren en actief te zijn op social media. Uiteraard maakt een financieel plan eveneens onderdeel uit van je ondernemingsplan. Bijvoorbeeld met een investeringsbegroting en een begroting van de financiering net als een exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting.

BedrijfHet is als zzp'er niet verplicht om gebruik te maken van een ondernemingsplan.

Vanzelfsprekend kan het maken van een ondernemingsplan in sommige situaties wel belangrijk zijn. Ook voor jezelf kan het maken van een ondernemingsplan erg waardevol zijn.

Lees ook ons artikel: moet ik een ondernemingsplan maken?

Mijnzzp.nl