Team Mijnzzp

Uurtarief zzp

Je gaat aan de slag als zzp'er en natuurlijk heb je eerst goed nagedacht over welke producten of diensten je gaat aanbieden. Als je een goed businessplan hebt opgesteld en je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kun je beginnen. Bij het verkopen van producten is het verdienmodel vrij simpel, maar hoe doe je dat als je een dienst verleent? Hoe weet je zeker dat je het juiste uurtarief hanteert? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Wat is een verdienmodel precies?

Een verdienmodel is een model waarmee je kunt uitrekenen hoeveel onkosten je hebt en hoeveel omzet je genereert en wat uiteindelijk je marge is. Met andere woorden: hoeveel ga je verdienen! Het verdienmodel is de bouwsteen van je businessplan, want je moet wel zeker weten dat je plan waterdicht is en dat het voldoende inkomsten oplevert in plaats van dat het geld kost. Bij het verkopen van producten heb je bijvoorbeeld te maken met de inkoopprijzen van de producten die je in een webshop wilt verkopen. Dit is dus vrij eenvoudig uit te rekenen, maar hoe doe je dat als je je zelf verhuurt als SEO-specialist of als tekstschrijver? Of hoe bereken je dat als je aan de slag gaat als coach?

De valkuil

De grootste misstap die je kunt begaan is dat je jezelf rijk rekent. Stel dat je aan de slag gaat als SEO-specialist en je rekent een tarief van € 90,- excl. BTW per uur. Dan kun je vrij snel een groot bedrag binnenhalen. Zeker wanneer je fulltime aan de slag gaat. Maar is dit tarief wel realistisch? Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je van dit bedrag je inkomstenbelasting moet betalen en dat je bedragen reserveert voor je onkosten. Zoals de hosting voor je website, een zakelijk telefoon abonnement en je verzekeringen. Heb je vrij hoge kosten dan kun je er natuurlijk voor kiezen om simpelweg je tarief omhoog te gooien. Maar dat is ook niet realistisch.

Toetsen

Nu denk je misschien dat je eigen ondernemer bent geworden om zelf te bepalen wat je per uur of per opdracht vraagt en daar is ook geen speld tussen te krijgen. Maar denk wel goed na of je tarief realistisch is. In het voorbeeld van de SEO-specialist is het meer dan aannemelijk en stiekem zelfs realiteit dat je niet de enige bent die deze werkzaamheden op freelance basis verricht. Als jouw concurrenten een tarief van € 70,- excl. BTW per uur vragen is het dus niet reëel om € 90,- excl. BTW per uur te rekenen. De kans dat je klandizie misloopt, is enorm groot en geen opdrachten betekent ook geen inkomsten.

Marktwaarde berekenen

Doe dus voordat je een tarief hanteert onderzoek naar wat de marktwaarde van een functie is en wat specifiek jouw marktwaarde is. Misschien kun je nog steeds iets meer vragen dan de concurrentie als je bijvoorbeeld kunt aantonen dat je ook kwalitatief beter werk levert. Dan speelt de meerprijs bij een opdrachtgever ook geen rol. Ze betalen graag iets meer als ze er dan ook zeker van zijn dat de opdracht naar wens wordt uitgevoerd.

Het juiste uurtarief hanteren

Een goed uurtarief hanteren is belangrijk wanneer we het hebben over het inkomen als zzp'er. Het berekenen van je uurtarief is mogelijk via onze online salaris en tarief calculator. Vooral als startende ondernemer is het belangrijk om verschillende berekeningen te maken. Bij het berekenen van het minimale uurtarief is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met alle zakelijke kosten van je onderneming. Dit heeft ook betrekking op een mogelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Ook het rekening houden met de vaste maandlasten, de autokosten en eventueel vakantiegeld is belangrijk. Deze kosten hebben direct invloed op het uurtarief. Uit de berekening kan bijvoorbeeld naar voren komen dat je een hoger tarief zult moeten hanteren.

Declarabele uren als startende zzp'er

Bij de berekening van je uurtarief heb je niet alleen te maken met declarabele uren. Denk bijvoorbeeld ook aan het bijhouden van de administratie, de boekhouding, het maken van offertes en aan de reistijd. De meeste opdrachtgevers zullen alleen de afgesproken declarabele uren vergoeden. Bij het vaststellen van het uurtarief zul je dus rekening moeten houden met extra onbetaalde uren. Voor het bijhouden van de administratie en het boekhouden kun je in sommige gevallen veel tijd kwijt zijn.

Vanzelfsprekend kun je ook een boekhouder inschakelen, echter zul je een boekhouder wel moeten betalen. Het is als startende zzp'er verstandig om meteen gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Je hoeft dan bijvoorbeeld alleen voor de aangifte inkomstenbelasting gebruik te maken van een specialist. Met een boekhoudprogramma kun je zelf alle facturen maken en zakelijke kosten inboeken.

Rekentool uurtarief

Voor het berekenen van het minimale uurtarief hebben we een heel handig online hulpmiddel. Deze uurloon calculator helpt je te bepalen welk uurtarief je moet hanteren. Bovendien laat de calculator je ook zien wat je netto-uurloon zal zijn na aftrek van inkomstenbelasting en sociale premies. Ook is het mogelijk om een berekening te maken wanneer je werkzaam bent in loondienst. Het is bovendien ook eenvoudig mogelijk om te zien hoeveel belasting je moet afdragen over het inkomen.

Maandlasten en inkomen als zelfstandig ondernemer

Een passende berekening maken als zzp'er is heel belangrijk voor het inkomen. De uiteindelijke omzet kan natuurlijk niet gezien worden als het inkomen. Als zzp'er heb je ook te maken met uitgaven naast de inkomsten. De meeste zzp'ers houden bijvoorbeeld ook rekening met hun pensioen en verschillende verzekeringen. De uiteindelijke omzet is ook belangrijk met betrekking tot de mogelijke maximale hypotheek. De maximale hypotheek is ook weer niet alleen afhankelijk van de omzet. Zzp'ers moeten hun netto-inkomen kunnen aantonen door middel van de aangifte inkomstenbelasting. Ook zul je in de meeste gevallen de laatste drie winst- en verliesrekeningen moeten overleggen. Als zzp'er kan het ook nodig zijn om je tarief aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan inflatie. Het is belangrijk om dit op een duidelijke manier te communiceren met je opdrachtgevers.

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Het is voor zzp'ers eenvoudig om te berekenen wat je precies netto overhoudt van je uurloon. Bereken dit eenvoudig met onze online rekentool. Het is wel belangrijk om rekening te houden met alle uitgaven van je onderneming. Denk bijvoorbeeld ook aan de uitgaven van je kantoor, bankrekening, auto en telefoon. Als je werknemers hebt, bereken dan ook de sociale premies en de inkomstenbelasting. Dit wordt van het bruto-uurloon afgetrokken. Als freelancer is het erg belangrijk om je kosten in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat je nog steeds winst maakt.

Ondernemer aan het werkEr zijn veel zzp'ers werkzaam binnen Nederland. Zzp'ers werken tegenwoordig in alle denkbare branches.

Als startende zzp'er is het erg belangrijk om gebruik te maken van online boekhouden. Dit werkt sneller en voorkomt mogelijke problemen.

Hoe bepaal ik mijn zzp uurtarief?

Mijnzzp.nl