Team Mijnzzp

Uurloon zzp-er

Het uurloon van zzp'ers is afhankelijk van het soort werk waarvoor ze ingehuurd worden. Er bestaan onder andere vaste uur of dagvergoedingen die variëren tussen de € 30,- en € 150,- per uur. In de praktijk rekenen de meeste zzp'ers een uurtarief tussen de € 30,- en € 90,- per uur. Je kunt dus wel eens meer of minder verdienen dan je denkt! Vooral startende zzp'ers hebben nogal eens moeite met het bepalen van het juiste uurtarief.

Het uurtarief van een zzp'er draait voor een deel ook om de meerwaarde die je biedt. Beschik je over unieke vaardigheden en kennis waarmee je de opdrachtgever kan helpen? Dan is het logisch dat je een hoog uurtarief rekent.

Inhoudsopgave
Het belang van je uurtarief?
Hoe bepaal je jouw uurtarief?
Uurtarief berekenen
Aantal declarabele uren
Bijkomende kosten
Ziektekostenverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Rechtsbijstandverzekering
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Pensioenopbouw
Bedrijfskosten
Hoger uurtarief vragen
Projectprijs in plaats van uurtarief
Je werkuren goed berekenen als zzp'er
Wat is het gemiddeld uurtarief van zzp'ers per branche?
Factoren die van invloed zijn op je uurtarief?
Renderen met je onderneming
Uurtarief tips:
Te laag uurtarief
Hoe bepaal ik mijn zzp uurtarief?

Het belang van je uurtarief?

Vooral startende zzp'ers hebben nogal eens de neiging om een te laag uurtarief in rekening te brengen. Dit is een grote fout en kan zelfs gevaarlijk zijn. Het uurloon dat je in rekening brengt, is een belangrijke factor bij het afsluiten van opdrachten. De meeste ondernemers hanteren één vast tarief per project, ofwel ze werken 'per opdracht'. Het is belangrijk om een goed uurtarief in rekening te brengen, maar wel zo dat je genoeg klanten hebt voor deze prijs. Een te laag uurtarief hanteren is een bedreiging voor de levensvatbaarheid van je bedrijf.

Hoe bepaal je jouw uurtarief?

Het vinden van een passend uurtarief kan een hele opgave zijn. Er zijn veel factoren die bepalend zijn voor je uurtarief, maar deze hangen nauw samen met jouw persoonlijke situatie en ervaring als freelancer of zzp'er. Het antwoord hierop hangt natuurlijk ook af van je werkervaring en kennis, maar ook van de markt waarin je werkzaam bent.

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken komen er vaak ook andere factoren bij: is jouw zzp-bedrijf actief binnen een specialistische nichemarkt of ben je juist heel breed werkzaam? Heb je ervaring als zzp'er of ben je een startende zzp'er? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om voor jezelf te bepalen. Natuurlijk kun je ook gewoon kijken naar het gemiddeld uurtarief binnen je branche.

Uurtarief berekenen

Om je uurtarief te kunnen berekenen kun je gebruikmaken van onze handige rekentool "salaris en tarief". Hier kan je op een makkelijke manier je bruto-inkomen en netto-inkomen berekenen. Ook is het mogelijk om de verschillende beroepen te bekijken om tot een gemiddeld uurtarief te komen. Onze gemiddelde uurtarieven geven een aardige indicatie om je verder te helpen. Vanzelfsprekend is het beste uurtarief wel afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld ook aan alle bijkomende zakelijke kosten, dat per zzp'er kan verschillen.

Aantal declarabele uren

Het aantal declarabele uren als zzp'er is afhankelijk van de opdracht en kan verschillen per zzp'er. Declarabele uren zijn de uren die je aan een opdracht werkt. In deze tijd is het vaak zo dat er nog steeds een vergoeding volgt naar rato van declarabele en niet declarabele uren. Niet declarabele uren zijn alle uren die je niet in rekening kunt brengen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de administratie, de boekhouding en aan de gemaakte uren om een opdracht binnen te halen.

Bijkomende kosten

Als startende zzp'er moet je binnen het gemiddelde tarief rekening houden met bijkomende kosten. Deze kosten staan los van de belastingen die je moet betalen als zzp'er. Jouw uurtarief is dus niet alleen afhankelijk van de inkomstenbelasting en omzetbelasting. Bij het vaststellen van je uurtarief moet je hier rekening mee houden. Als je dit niet hebt gedaan zul je dus waarschijnlijk een hoger uurtarief moeten hanteren.

Ziektekostenverzekering

 • Ga je als zzp'er meer verdienen, dan zul je een hogere bijdrage moeten betalen die afhankelijk is van je inkomen. Deze bijdrage is verplicht en wordt automatisch berekend en meegenomen in je inkomstenbelasting.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

 • Een AOV-verzekering is voor alle zzp'ers sterk aan te raden. Mocht je onverhoopt toch arbeidsongeschikt raken en je moet dus vanwege langdurig ziekte of handicap stop met werken, dan heb je geen inkomen meer en kan dit voor veel financiële problemen zorgen. De AOV-verzekering komt jou hierin tegemoet en vergoedt je inkomen wanneer jij niet meer kunt werken. De overheid is er over aan het nadenken om dit verplicht te maken voor alle zzp'ers.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

 • Als zzp'er met een eenmanszaak of VOF, ben je hoofdelijk aansprakelijk voor materiële schade, letselschade en de schulden die hier eventueel uit voortvloeien. Met andere woorden ben je als zzp'er als snel privé aansprakelijk voor je werk. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is daarom onontbeerlijk voor zzp'ers en freelancers.

Rechtsbijstandverzekering

 • Een rechtsbijstandverzekering is belangrijk om juridische kwesties op de juiste manier te kunnen afhandelen. Let er wel op dat je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit. Het is niet verplicht om deze te hebben, maar wie hulp nodig heeft kan voor rechtshulp terecht bij zijn of haar verzekeraar.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

 • Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet voor alle zzp'ers even belangrijk. Deze verzekering is vooral gericht op hulpverleners, artsen en advocaten. Voor deze beroepen is het van belang om voldoende verzekerd te zijn als er een klacht wordt ingediend of wanneer iemand schade oploopt door hun handelen. Afhankelijk van de branche waar je actief bent, kan het verplicht zijn om je te verzekeren.

Pensioenopbouw

 • Het is niet populair onder zzp'ers, maar het is wel verstandig om pensioen op te bouwen. Je bent als zzp'er niet werkzaam in loondienst en zal dus zelf voor je pensioen moeten zorgen. Pensioenopbouw is handig, want het zorgt ervoor dat je naast inkomsten uit je eigen bedrijf ook nog eens geld kunt sparen voor later. Je kan als zzp'er pensioen opbouwen door gebruik te maken van een pensioenspaarregeling. Je pensioen regelen is belangrijk als zzp'er.

Bedrijfskosten

 • Als zzp'er heb je ook te maken met algemene bedrijfskosten. Je moet dit onderdeel apart bijhouden, want het is belangrijk om je uurloon correct te berekenen. In eerste instantie zul je dus moeten bepalen wat voor bedrijfskosten je precies hebt als zzp'er. Is dit alleen de administratie of heb je ook andere onkosten?

Hoger uurtarief vragen

Heb je rekening gehouden met bovenstaande bijkomende kosten? Dan kan het zijn dat je de uurtarief berekening opnieuw zult moeten doen. Wanneer je werkt voor een te laag tarief dan komen de totale kosten niet uit. Vooral de startende ondernemer wil zich hierop nogal eens verkijken. Overigens is het onderhandelen over een hoger tarief met opdrachtgevers heel normaal. Zo laat je ook zien dat je professioneel bezig bent als zzp'er.

Projectprijs in plaats van uurtarief

Het werken met een projectprijs komt binnen sommige branches ook voor. In dat geval is het erg belangrijk om een goed tarief te rekenen. Binnen het tarief moet je ook ruimte calculeren voor onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het raadzaam om gebruik te maken van algemene voorwaarden. Zo kunnen er geen onverwachte verrassingen ontstaan. Het uurtarief is wel de meest voorkomende manier om te werken als zzp'er.

Je werkuren goed berekenen als zzp'er

Een urenregistratie bijhouden doe je niet alleen voor de Belastingdienst. Ook voor jezelf is het belangrijk om deze bij te houden. Zo kun je eenvoudig een overzicht maken van hoeveel tijd je besteed aan welke opdrachtgever. Houd rekening met bijkomende uren en kosten, zoals de reiskosten. Het is overigens wel belangrijk om de bijkomende reiskosten eerst te bespreken met de opdrachtgever. Niet alle opdrachtgevers accepteren zomaar de bijkomende reiskosten.

Wat is het gemiddeld uurtarief van zzp'ers per branche?

Wij hebben op mijnzzp.nl een aantal voorbeelden opgenomen met betrekking tot verschillende uurtarieven. Zie hiervoor de branches op mijnzzp.nl. Vanzelfsprekend kan er per beroep sprake zijn van veel concurrenten, die invloed kunnen hebben op het uurtarief. Het gemiddeld tarief is dan ook niet zomaar aan te geven. Daarnaast kunnen concurrenten een heel ander tarief rekenen, afhankelijk van de ervaring en kennis.

Factoren die van invloed zijn op je uurtarief?

De belangrijkste factor voor het bepalen van je uurtarief is het specialisme als zzp'er. Het specialisme en je ervaring bepalen voor een groot deel het uurtarief. Aan de andere kant, kan ook schaarste je uurtarief bepalen. Heeft een opdrachtgever je kennis hard nodig, dan kun je hiermee rekening houden in je vraagprijs. Het ideale uurtarief kan dus per zzp'er verschillen en kan ook zeker per opdracht verschillen. Die rekensom zal je per opdrachtgever voor jezelf moeten bepalen. Ook inflatie kan een belangrijke rol spelen bij het verhogen van het tarief.

Renderen met je onderneming

Als zzp'er ben je niet werkzaam in loondienst. Het is daarom belangrijk om een reëel uurtarief te hanteren. Je uurtarief zal de uiteindelijke omzet bepalen, en dus ook de levensvatbaarheid van je onderneming. Een marktconform tarief hanteren is wel belangrijk, om jezelf niet uit de markt te prijzen.

Onderschat niet hoeveel zzp'ers er inmiddels werkzaam zijn, die allemaal omzet willen maken. Bij een te hoog tarief kan je opdrachten mislopen. Hanteer dan ook reële prijzen. Het vinden van je ideale uurtarief is ook een kwestie van proberen. Bereken wel alle onkosten in je uurtarief.

Uurtarief tips:

 • Pas het uurtarief aan wanneer er sprake is van inflatie. Dit kan je bijvoorbeeld ieder jaar doen.
 • Voor spoedopdrachten kun je een ander tarief hanteren.
 • Onderhandel bij alle opdrachten over de vergoeding.
 • Veranderen de voorwaarden tijdens een lopende opdracht? Maak in dat geval nieuwe afspraken.
 • Zorg dat je geen tijd kwijt raakt aan niet renderende opdrachtgevers.
 • De grote, omvang en risico's van een opdracht bepaalt vaak je tarief.
 • Zorg dat je offertes exclusief btw zijn.
 • Bereken alle externe kosten door (die tot de opdracht behoren).
 • Bij terugkerende opdrachten hoef je geen korting te geven.

Te laag uurtarief

Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van zzp'ers die tegen vijftien of twintig euro per uur werken exclusief btw. Van vijftien of twintig euro per uur kun je niet rondkomen. Bereken een reëel tarief aan de opdrachtgever, of zoek een andere opdrachtgever. Ook wanneer je veel uren per week maakt, kun je niet rondkomen van zo'n laag uurtarief.

Boekhouding doen als zzp-erAls zzp'er is het erg belangrijk om het juiste uurtarief te hanteren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met bijkomende kosten.

Wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, dan kun je de kosten overzichtelijk invoeren en bijhouden.

Hoe bepaal ik mijn zzp uurtarief?

Mijnzzp.nl