Team Mijnzzp

Omzet en kosten

Ondernemers hebben te maken met wisselende inkomsten en het kan voorkomen dat de kosten hoger dan de omzet zijn. Het is vervelend als de kosten maandenlang hoger uitkomen dan de omzet die je draait en misschien is er wel sprake van een negatief inkomen als je naar het hele jaar kijkt. In dat geval is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak daarvan is en maak je de balans op. Bijvoorbeeld om te kijken of het een eenmalig negatief resultaat is of dat je bedrijf structureel verlies maakt. Maak daarbij gebruik van onderstaande tips.

Inhoudsopgave
Eenmalige verlies opvangen
Bezuinigen op de kosten
Omgaan met structureel negatief resultaat

Eenmalige verlies opvangen

Als er sprake is van eenmalig verlies dan is er nog geen man overboord. Er zijn dan een aantal praktische tips om de situatie te overbruggen. Zorg dat je elke factuur zodra het kan naar een debiteur verstuurt en verzoek de klant om tijdig te betalen. Heb je problemen met het innen van facturen overweeg dan om dit uit te besteden via debiteurenfinanciering of factoring. Breng in beeld welke rekeningen je nog hebt liggen en neem contact op met crediteuren als het niet lukt om direct te betalen.

Bezuinigen op de kosten

Onderzoek of er mogelijkheden zijn om te bezuinigen. Kijk daarbij niet alleen naar zakelijke uitgaven, maar ook naar privéuitgaven. Is het negatieve resultaat te wijten aan minder werkzaamheden en vermoed je dat deze verder teruglopen? Overweeg dan tijdelijk om parttime in loondienst te gaan om de financieel slechte periode te boven te komen.

Omgaan met structureel negatief resultaat

Er is sprake van een groter probleem als je constant met een negatief resultaat te maken krijgt. In dat geval zijn er mogelijk een aantal oorzaken die wel op te lossen zijn. Misschien is je uurtarief wel veel te laag en bereken je bijvoorbeeld niet alle uren door aan je klant. Kijk eens naar hoe je concurrenten het doen en leer daarvan. Bespaar op kosten die niet nodig zijn.

Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je een bedrijfspand of kantoor huurt voor een hoge prijs? Rijd je misschien in een dure zakelijke auto die te vervangen is? Is je marketingplan wel op orde en bereik je de doelgroep wel of is er concurrentie bijgekomen die invloed heeft op jouw omzet? Onderzoek wat de mogelijke oorzaak is en kijk wat eraan te doen valt. Het kan ook zo zijn dat je bedrijf niet levensvatbaar is en dat je tot de conclusie moet komen dat het beter is om te stoppen.

Ondernemer aan de boekhoudingWanneer je kosten hoger zijn dan de omzet, dan is het noodzakelijk om maatregelen te nemen.

Maak bijvoorbeeld gebruik van een goed boekhoudprogramma. Hiermee kun je verschillende berekeningen maken. Ook het raadplegen van een specialist kan nuttig zijn.

Mijnzzp.nl