Team Mijnzzp

Kantoor

Het huren van een kantoor of ander soort werkruimte als zzp'er is een maandelijkse kostenpost. De kosten zijn natuurlijk fiscaal aftrekbaar, maar het is toch handig om deze zakelijke uitgaven zo laag mogelijk te houden. Daarom volgen hier wat tips om te besparen op de kosten van je kantoor of werkruimte. Het is overigens ook mogelijk om een kantoorruimte te delen. Daarnaast kun je eventueel ook gebruikmaken van een kantoorruimte in een bedrijfsverzamelgebouw. Als zzp'er zijn er dus verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van een kantoorruimte. Vanzelfsprekend is ook een kantoor aan huis voor sommige zzp'ers een goede optie.

Inhoudsopgave
Let op de prijs per vierkante meter
Verander van locatie
Bespaar op de energiekosten

Let op de prijs per vierkante meter

Bedrijfsruimte als kantoren, maar ook winkels en andere werkruimten kennen vaak een prijs per vierkante meter. Als dat bij jou ook het geval is, kan je kijken hoeveel je per vierkante meter betaalt. Het is wellicht mogelijk om met minder vierkante meter uit de voeten te kunnen. Dat is een eenvoudige manier om geld te besparen op de kosten van je kantoor. Denk bijvoorbeeld aan een meer efficiënte indeling of kijk om je heen of er goedkopere bedrijfsruimte te huur is. De locatie waar je zit, heeft namelijk ook invloed op de prijs.

Verander van locatie

Als de kosten van je kantoor hoog zijn, is er een grote kans dat je op een populaire locatie zit. Is het wel nodig om precies daar te zitten of zijn er alternatieve locaties waar je ook prima een kantoor kan huren? Het is verder ook interessant om te kijken of het mogelijk is om te gaan werken op een flexibele werkplek. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Zo zijn er ook opties om bijvoorbeeld vergaderruimte te huren. Uiteraard is het in dat kader ook mogelijk om gedeeltelijk kantoor aan huis te houden en gebruik te maken van een flexwerkplek.

Bespaar op de energiekosten

Er zijn meerdere manieren om te besparen op de kosten van je kantoor. Bijvoorbeeld op de kosten die je uitgeeft aan energie. Het is natuurlijk handig om te kijken naar zakelijke energie en de aanbieders daarin met elkaar te vergelijken. Als je dat ieder jaar doet, kan dat een aardige besparing opleveren op de kosten van je kantoor. Er zijn overigens ook opties waarbij je een kantoor inclusief kosten voor energie huurt. Op kleinere schaal is er te besparen op energie door bijvoorbeeld ledverlichting te nemen.

Lees ook: Simpele tips voor de milieubewuste zzp-er

Mijnzzp.nl