Team Mijnzzp

Woning

Werk je als ondernemer vanuit huis dan is het belangrijk om aandacht aan de inrichting van je thuiskantoor te besteden. Het is ideaal als je een aparte werkruimte hebt die als thuiskantoor kan dienen. Op deze manier is werk en privé het beste gescheiden te houden. Het is als zzp'er raadzaam om veel aandacht te besteden aan je thuiskantoor. Hiermee kun je de productiviteit aanzienlijk vergroten en werk je veel prettiger. Onderstaande tips helpen erbij om je thuiskantoor optimaal in te richten.

1. Kies voor ergonomisch meubilair

Als je veel tijd doorbrengt in je thuiskantoor is het van belang om ergonomisch kantoormeubilair aan te schaffen. Denk daarbij aan een bureau dat in hoogte verstelbaar is en aan een ergonomische bureaustoel. Een voetensteuntje is ideaal als je anders net niet een goede werkhouding kan aannemen. Er zijn allerlei opties beschikbaar om je werkplek thuis zo ergonomisch mogelijk in te richten. Bijvoorbeeld ook met een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis.

2. Zorg voor voldoende opbergruimte

Een opgeruimd thuiskantoor bevordert de productiviteit. Het leidt de aandacht af als je bureau bezaaid is met papieren en andere spullen. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte. Bijvoorbeeld in de vorm van een ladekast of archiefkast om alle spullen uit het zicht op te bergen. Een overzichtelijk thuiskantoor werkt prettiger. Daarnaast kan het belangrijk zijn om rekening te houden met de akoestiek.

3. Koop de juiste verlichting

Het is ideaal als er in je thuiskantoor volop daglicht binnenkomt. Dat is echter niet altijd het geval en dan is het extra belangrijk om aandacht aan de juiste verlichting te besteden. Sfeerverlichting is mooi als je niet hoeft te werken, maar wat minder praktisch als je de hele dag in je thuiskantoor werkt.

Dan heb je helder licht nodig om een goed zicht te hebben. Er zijn overigens ook lampen beschikbaar die verschillende vormen van licht creëren. Dat is ideaal als je overdag in de ruimte werkt en in de avond niet. Bijvoorbeeld als je een thuiskantoor in de woonkamer hebt. Overdag is er dan sprake van helder licht en in de avond is de verlichting te veranderen in sfeerlicht.

4. Praktische faciliteiten

Bij de inrichting van een thuiskantoor heb je natuurlijk de vrije hand en bepaal je helemaal zelf wat er in komt te staan. Daarbij is het ook handig om aan praktische kantoorfaciliteiten te denken. Bijvoorbeeld door een koffieapparaat op je kantoor neer te zetten en een waterkoker. Het is ook handig als je een aparte werkruimte hebt dat je een koelkastje neerzet. Bijvoorbeeld met flesjes water of met producten om een lunch te maken.

Lees ook ons artikel: Zorg voor herkenbaarheid met de huisstijl van je bedrijf

Mijnzzp.nl