Verlichtingsadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een verlichtingsadviseur is een expert op het gebied van verlichting. Dit heeft meestal niet alleen betrekking op het toepassen van verlichting maar heeft juist ook betrekking op energiemaatregelen. Als verlichtingsadviseur ben je dan ook een adviseur op het gebied van lichttoepassingen en energiemaatregelen. Welke taken en werkzaamheden een verlichtingsadviseur precies uitvoert kan verschillen per verlichtingsadviseur, omdat de werkzaamheden van een verlichtingsadviseur binnen de detailhandel of groothandel over het algemeen anders zijn dan die van een verlichtingsadviseur die bedrijven of particulieren bezoekt. Als een verlichtingsadviseur mogelijke klanten bezoekt, zoals bedrijven, gaat het in veel gevallen om alle verlichting, waarbinnen energiebesparende maatregelen meestal een grote rol spelen. Denk hierbij aan het toepassen van moderne verlichting die minder stroom verbruikt en aan bewegingsmelders, zodat lampen alleen aan gaan als dit nodig is.

Het advies dat een verlichtingsadviseur kan geven is van kleine tips tot groot. Wanneer het om een bestaande woning gaat kan er vaak niet veel veranderd worden aan de lichtpunten zelf en zal het eerder om losse lampen gaan en op welke plek deze moeten komen. Echter wanneer iemand een nieuw huis laat bouwen of een huis gaat renoveren dan zijn de opties vele malen groter.

Het is erg belangrijk om goed te kijken naar de ruimtes in een woning. Zo zal er niet in iedere ruimte evenveel tijd doorgebracht worden en hebben sommige ruimtes van nature al veel licht van ramen. Ook het op de juiste plek plaatsen van schakelaars is een belangrijk onderdeel van het verlichtingsadvies. Als men namelijk niet langs een schakelaar loopt zal men deze ook minder snel uitschakelen.

Door de vele soorten lampen die er tegenwoordig zijn kan men steeds meer met kleur en felheid spelen wat weer invloed kan hebben op onze gemoedstoestand. Zo is tijdens het lezen van een goed boek een gloeilamp van 60 watt niet echt prettig. Hiervoor maken de fabrikanten steeds meer specifieke lampen.

Verlichtingsplan

Een goed verlichtingsplan kan uiteindelijk veel geld schelen. Vooral bij grote kantoren of ander soort grote gebouwen wordt hier vandaag de dag steeds meer aandacht aan geschonken. Met de steeds maar stijgende energiekosten en uit milieuoogpunt wordt het steeds interessanter om een goed verlichtingsplan te hebben. Het aanpassen van alle verlichting in een gebouw kan aardig in de kosten lopen en wordt dan ook vaak alleen gedaan bij nieuwbouw of bij een grote renovatie.

Door de nieuwste technieken toe te passen is het mogelijk om lampen alleen te laten branden wanneer dit nodig is. Dit wordt vaak bereikt door bewegingssensors en tijdschakelaars. Maar ook het gebruik van juiste verlichtingsarmaturen die op de juiste manier geplaatst worden kan het zijn dat er veel minder stroom verbruikende lampen nodig zijn, wat weer direct in de kosten scheelt. Er zijn tegenwoordig nog veel gebouwen te vinden waar in de avond of zelfs in de nacht wanneer er niemand is de verlichting brandt, wat verspeelde energie is en dus onnodig milieuvervuilend is.

De verlichtingsadviseur is nog lang niet bij iedereen bekend, maar bestaat inmiddels toch al lang. De meeste mensen kennen de verlichtingsadviseur vanuit het bedrijf waar ze werken. De meeste adviezen over verlichting vinden momenteel nog plaats bij bedrijven, zoals bij kantoorgebouwen. Vooral in kantoorgebouwen is het vaak moeilijk om tot een goed advies te komen, met verlichting die iedereen als prettig ervaart. Net zo als de temperatuur op kantoor is ook verlichting moeilijk te bepalen. Dit is voor de mensen op kantoor vaak erg persoonlijk. Vooral bij grote bedrijven is er met goede en zuinige verlichting veel te besparen op de stroomrekening.

LED verlichting

Een van de nieuwste soort lampen is de zogenaamde LED verlichting (LED staat voor Light Emitting Diode). Deze LED lamp bestaat uit twee halfgeleiders die licht geven als er stroom doorheen gaat. Voor de LED lamp waren de Halogeenlampen erg populair. Halogeenlampen zijn eigenlijk gewoon gloeilampen maar dan met een ander soort gasmengsel namelijk halogeengas.

Gloeilampen

De ouderwetse gloeilamp begint langzaam terrein te verliezen. In Nederland is nu al de 60 watt gloeilamp verboden omdat deze zeer energie onzuinig is. Er zijn steeds minder verlichtingsarmaturen te koop waar nog een gloeilamp in past.

Film over duurzame verlichting:

Opleidingen tot verlichtingsadviseur

Er zijn geen landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep verlichtingsadviseur. Wel zijn er cursussen te vinden voor mensen die meer willen leren over verlichting. Het beroep verlichtingsadviseur heeft ook raakvlakken met het beroep interieuradviseur. Er is steeds meer aandacht voor verlichting, en er ontstaan dan ook steeds meer bedrijven op het gebied van verlichting.

Bedrijven waar een verlichtingsadviseur werkzaam kan zijn

Als verlichtingsadviseur werk je bij een energiemaatschappij, adviesbureau of als interieuradviseur in een winkel, en geef je ook verlichtingsadvies. Daarnaast kan je ook als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en bedrijven voorlichten op het gebied van verlichting en energieverbruik.

Competenties verlichtingsadviseur

Als verlichtingsadviseur is je belangrijkste competentie het geven van advies over verlichting. Er zijn verschillende adviezen mogelijk op het gebied van verlichting, zoals wat doet sfeerverlichting, functionele verlichting en besparingen op het gebied van verlichting. Communicatie en commerciële vaardigheden zijn erg belangrijk in dit beroep. Ook zal je nogal over wat doorzettingsvermogen moeten bezitten, omdat lang niet iedereen zomaar te overtuigen zal zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verlichtingsadviseur

Als verlichtingsadviseur is er redelijk veel werk te vinden, afhankelijk van de soort werkgever. Het beroep verlichtingsadviseur komt steeds meer voor, mede omdat mensen steeds meer het nut inzien van goede verlichting. Doorgroeien als verlichtingsadviseur zal lastig zijn maar is wel mogelijk, door het werk te combineren met andere raakvlakken zoals een interieuradviseur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verlichtingsadviseur

Een verlichtingsadviseur in loondienst zal doorgaans tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van opleiding, leeftijd en soort werkgever. Als zelfstandig werkende verlichtingsadviseur kan je doorgaans meer verdienen, maar zal het succes sterk afhankelijk zijn van je eigen behaalden opdrachten. Momenteel zal het als zelfstandige nog lastig rondkomen zijn als verlichtingsadviseur.

Mijnzzp.nl