Verlichtingsadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep verlichtingsadviseur
Verlichtingsadviseur en verlichtingsplan maken
LED-verlichting
Werken als verlichtingsadviseur
Wat doet een verlichtingsadviseur allemaal:
Film over slimme lampen:
Opleidingen tot verlichtingsadviseur
Bedrijven waar een verlichtingsadviseur werkzaam kan zijn
Competenties verlichtingsadviseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verlichtingsadviseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris verlichtingsadviseur
Eigen bedrijf starten als Verlichtingsadviseur
Boekhoudprogramma vergelijken Verlichtingsadviseur

Beroep verlichtingsadviseur

Een verlichtingsadviseur is gespecialiseerd in verlichting, wat betrekking heeft op het optimaal verlichten van bepaalde ruimtes inclusief het toepassen van de juiste energiemaatregelen. Als verlichtingsadviseur ben je dan ook een adviseur op het gebied van lichttoepassingen en energiemaatregelen. Welke taken en werkzaamheden een verlichtingsadviseur precies uitvoert kan verschillen per verlichtingsadviseur, omdat de werkzaamheden van een verlichtingsadviseur binnen de detailhandel of groothandel over het algemeen anders zijn dan die van een verlichtingsadviseur die bedrijven of particulieren bezoekt. Als een verlichtingsadviseur mogelijke klanten bezoekt, zoals bedrijven, gaat het in veel gevallen om alle verlichting, waarbinnen energiebesparende maatregelen meestal een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan het toepassen van moderne verlichting die minder stroom verbruikt en aan bewegingsmelders, zodat lampen alleen aan gaan als dit nodig is. Over het algemeen zal een verlichtingsadviseur vooral actief zijn binnen de zakelijke markt, waarbinnen lampen veel voorkomen op verschillende manieren. De verlichtingsadviseur is nog lang niet bij iedereen bekend, maar bestaat inmiddels toch al lang. De meeste mensen kennen de verlichtingsadviseur vanuit het bedrijf waar ze werken. De meeste adviezen over verlichting vinden momenteel nog plaats bij bedrijven, zoals bij kantoorgebouwen. Vooral in kantoorgebouwen is het vaak moeilijk om tot een goed advies te komen, met verlichting die iedereen als prettig ervaart. Net zo als de temperatuur op kantoor is ook de ideale verlichting moeilijk te bepalen. Verlichtingsadvies is over het algemeen maatwerk omdat iedere situatie anders zal zijn. In veel gevallen is het dan ook nodig om een verlichtingsplan te maken waarbinnen precies is opgenomen welke maatregelen het beste genomen kunnen worden.

Verlichtingsadviseur en verlichtingsplan maken

Een goed verlichtingsplan kan uiteindelijk veel geld schelen. Vooral bij grote kantoren of andere grote gebouwen wordt hier vandaag de dag steeds meer aandacht aan geschonken. Met de steeds, maar stijgende energiekosten en uit milieuoogpunt wordt het steeds interessanter om een goed verlichtingsplan te hebben. Het aanpassen van alle verlichting in een gebouw kan aardig in de kosten lopen en wordt dan ook vaak alleen gedaan bij nieuwbouw of bij een grote renovatie. Door de nieuwste technieken toe te passen is het mogelijk om lampen alleen te laten branden als dat nodig is. Dit wordt vaak bereikt door bewegingssensors en tijdschakelaars. Maar ook het gebruik van juiste verlichtingsarmaturen die op de juiste manier geplaatst worden kan het zijn dat er veel minder stroom verbruikende lampen nodig zijn, wat weer direct in de kosten scheelt. Er zijn tegenwoordig nog veel gebouwen te vinden waar in de avond of zelfs in de nacht wanneer er niemand is de verlichting brandt, wat verspilde energie is en dus onnodig milieuvervuilend is.

LED-verlichting

Een van de nieuwste soort lampen is de zogenaamde LED-verlichting (LED staat voor Light Emitting Diode). Deze LED lamp bestaat uit twee halfgeleiders die licht geven als er stroom doorheen gaat. Voor de LED lamp waren de Halogeenlampen erg populair. Halogeenlampen zijn eigenlijk gewoon gloeilampen, maar dan met een ander soort gasmengsel, namelijk halogeengas. De ouderwetse gloeilamp begint langzaam steeds meer terrein te verliezen. In Nederland is nu al de zestig watt gloeilamp verboden omdat deze lamp niet energiezuinig is. Er zijn ook steeds minder verlichtingsarmaturen te koop waar nog een gloeilamp in past.

Werken als verlichtingsadviseur

Het beroep verlichtingsadviseur betreft dus een gecombineerd beroep waarbinnen verlichtingsadvies en energiebesparende maatregelen een belangrijke rol spelen. Het is niet zo dat een verlichtingsadviseur alleen gezien kan worden als energieadviseur, omdat de inhoudelijke werkzaamheden van een verlichtingsadviseur verder gaan dan het alleen toepassen van energiezuinige lampen en armaturen. Een verlichtingsadviseur is juist ook gespecialiseerd in het optimaliseren van verlichting. Daarnaast kan ook het creëren van de juiste sfeer en/of werksfeer een belangrijke rol spelen als verlichtingsadviseur. Denk bijvoorbeeld aan een verlichtingsadviseur die een verlichtingsplan moet opstellen voor een hotel of restaurant. Binnen dit soort bedrijven is het erg belangrijk om de juiste sfeer te kunnen creëren. Ook als we spreken van middenstanders is het creëren van de juiste sfeer in de meeste gevallen erg belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooi verlichte etalages of aan bijzondere vitrinekasten. In dit soort gevallen is er dus niet alleen sprake van energiebesparende maatregelen.

Wat doet een verlichtingsadviseur allemaal:

  • Het adviseren over energiemaatregelen.
  • Het adviseren van verlichting.
  • Het begeleiden van de werkzaamheden.
  • Het inventariseren van de bestaande verlichting.
  • Het maken van lichtberekeningen.
  • Het opstellen van een verlichtingsplan.
  • Het uitvoeren van lichtmetingen.
  • Het uitwerken van verlichtingsideeën.

Film over slimme lampen:

Opleidingen tot verlichtingsadviseur

Er zijn geen landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep verlichtingsadviseur. Wel zijn er cursussen te vinden voor mensen die meer willen leren over verlichting. Het beroep verlichtingsadviseur heeft ook raakvlakken met het beroep interieuradviseur. Er is steeds meer aandacht voor verlichting, en er ontstaan dan ook steeds meer bedrijven op het gebied van verlichting. Het is verder niet mogelijk om een gerichte opleiding te benoemen, omdat een verlichtingsadviseur in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het is dan ook goed denkbaar dat een verlichtingsadviseur over verschillende opleidingen kan beschikken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een verlichtingsadviseur werkzaam kan zijn

In veel gevallen zal een verlichtingsadviseur aangemerkt moeten worden als ondernemer die zelfstandig verlichtingsadviezen zal geven aan verschillende opdrachtgevers. Daarnaast kan een verlichtingsadviseur werkzaam zijn voor een energiemaatschappij, adviesbureau of bijvoorbeeld als interieuradviseur werken. In sommige gevallen kan ook de benaming verkoopmedewerker van toepassing zijn als het de detailhandel betreft.

Competenties verlichtingsadviseur

De belangrijkste competentie als verlichtingsadviseur is de algemene kennis van verlichting, verlichtingstechnieken en verlichtingsplannen. Daarnaast moet een verlichtingsadviseur over de nodige kennis beschikken van sfeerverlichting, functionele verlichting en energiebesparende maatregelen met betrekking tot verlichting. In algemene zin kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie omdat je met veel verschillende opdrachtgevers te maken zal krijgen. Een andere belangrijke competentie is dat je beschikt over een commerciële instelling. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn techniek, motivatie, trends, adviseren, organiseren, samenwerken, plannen, analytisch, creativiteit, luisteren en voorlichting.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verlichtingsadviseur

Het arbeidsmarktperspectief van een verlichtingsadviseur is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel is het zo dat je als verlichtingsadviseur op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het beroep verlichtingsadviseur kan bijvoorbeeld niet in alle gevallen aangemerkt worden als fulltime functie. De meeste verlichtingsadviseurs die fulltime werkzaam zijn als verlichtingsadviseur moeten aangemerkt worden als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als verlichtingsadviseur zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit ook geheel afhankelijk zal zijn van de organisatie waarvoor je werkzaam zal zijn. Ook zijn de mogelijke doorgroeimogelijkheden sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Binnen het bedrijfsleven kan de functie manager duurzaamheid tot de mogelijkheden behoren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verlichtingsadviseur

Een verlichtingsadviseur in loondienst zal doorgaans tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van opleiding, leeftijd en soort werkgever. Als zelfstandig werkende verlichtingsadviseur kan je doorgaans meer verdienen, maar zal het succes sterk afhankelijk zijn van je eigen behaalden opdrachten. Momenteel zal het als zelfstandige nog lastig rondkomen zijn als verlichtingsadviseur.

Eigen bedrijf starten als Verlichtingsadviseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verlichtingsadviseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verlichtingsadviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verlichtingsadviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verlichtingsadviseur.

Mijnzzp.nl