Team Mijnzzp

Nieuwbouwlocatie

Er zijn steeds meer mensen die erover nadenken om als zzp'er te beginnen, maar ze zetten lang niet allemaal daadwerkelijk de stap. Er komt natuurlijk veel bij kijken: werken als zzp'er heeft nu eenmaal voor- en nadelen, die je tegen elkaar moet afwegen. Voordat je kunt starten als zzp'er, zijn er ook best veel zaken die je allemaal moet regelen. Het starten als zzp'er is voor veel mensen geen probleem, echter is het opbouwen van een succesvol eigen bedrijf dat wel. Er zijn dan ook relatief veel zzp'er die vroeg of laat weer stoppen met hun bedrijf. Als zelfstandige zonder personeel lees je in dit artikel de belangrijkste voordelen van het werken als zzp'er.

Je moet dus zeker niet over één nacht ijs gaan. Maar als je de stap eenmaal gezet hebt, en de eerste opdrachtgevers dienen zich aan en het begint te lopen, dan geeft dat enorm veel voldoening en trots. En een flinke dosis motivatie om door te gaan. Denk jij erover na om zzp'er te worden, maar vind je het lastig om deze beslissing te nemen? We helpen je graag over de streep, met tien goede redenen om als zelfstandig ondernemer te starten!

Inhoudsopgave
1. Meer vrijheid voor mensen die moeite hebben met hiërarchie
2. Ruimte om zelf je arbeidsomstandigheden te bepalen
3. Zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt
4. Werken als zzp'er geeft je veel meer flexibiliteit
5. Je inkomsten zijn bij voldoende opdrachten meestal hoger
6. De voldoening is groter
7. Als zzp'er ontwikkel je jezelf
8. Je ontmoet andere ondernemers
9. Zaken die je niet leuk vindt, kun je uitbesteden
10. Je bepaalt zelf je uurtarief
Niet iedereen is geschikt om als zzp'er te werken
Werken als zelfstandige zonder personeel

1. Meer vrijheid voor mensen die moeite hebben met hiërarchie

Ben jij iemand die moeite heeft met hiërarchie? Doe je niet graag dingen omdat ze nu eenmaal moeten van een leidinggevende? Dat is een goede motivatie om als zzp'er te starten. Want als zzp'er is er natuurlijk maar één de baas en dat ben jij.

Als je moeite hebt met hiërarchie, dan ben je zeker niet de enige: dit is een van de meest genoemde redenen als je zzp’ers vraagt wat hun motivatie was om voor zichzelf te beginnen.

2. Ruimte om zelf je arbeidsomstandigheden te bepalen

Als zzp’er bepaal je voor een groot deel zelf je arbeidsomstandigheden. Neem bijvoorbeeld je werkplek. Ga je thuiswerken en zo filestress vermijden, of vind je het juist fijn om een werkplek buiten de deur te hebben? Dat regel je zoals jij dat wil.

Zzp-erNatuurlijk geldt dit niet altijd voor alle zzp’ers. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als zzp’er in de bouw, dan gelden de regels voor arbeidsomstandigheden (arbo) op je werkplek ook voor jou. In de ene branche is nu eenmaal meer vastgelegd dan de andere.

Veel ruimte om zelf je arbeidsomstandigheden te bepalen brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Ga hier verstandig mee om, en denk ook aan zaken als bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

3. Zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt

Een klus met tegenzin doen? Dat hoeft niet meer als zzp’er! Je bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt. Krijg je een opdracht waar je geen goed gevoel bij hebt? Jij bepaalt of je het doet of niet. Natuurlijk zal het in het begin soms lastig zijn om nee te zeggen. Je moet nu eenmaal ook aan je inkomsten denken. Maar stel je voor, als je eenmaal opdrachten voor het uitkiezen hebt: ideaal toch, alleen werk doen wat je leuk vindt?

Zorg wel voorafgaand aan elke klus dat je opdrachtgever je algemene voorwaarden kent. Dit schept duidelijkheid voor jezelf en voor je opdrachtgever.

4. Werken als zzp'er geeft je veel meer flexibiliteit

Vrolijke vrouwFlexibiliteit is misschien wel het bekendste pluspunt van zelfstandig ondernemen. Simpel gesteld: jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoeveel je werkt. Een dagje vrij doordeweeks, of juist extra werken in het weekend? Inplannen van vakanties? Hoe je jouw tijd ook indeelt, je hoeft nooit toestemming te vragen van een leidinggevende of personeelsadviseur.

Flexibiliteit geeft je als zzp’er een gevoel van zelfstandigheid en vrijheid. Dat zijn nu net twee elementen die je vaak mist als je in vaste dienst werkt.

5. Je inkomsten zijn bij voldoende opdrachten meestal hoger

Je passie volgen, zelfstandigheid en flexibiliteit zijn fantastische redenen om zzp’er te worden. Maar je wil natuurlijk ook geld verdienen. Als zzp’er heb je daar uitstekende mogelijkheden voor. Het verschilt per vakgebied, maar bij voldoende opdrachten en een gemiddeld uurtarief verdien je al snel meer dan bij hetzelfde werk in loondienst.

Daar komt nog bij dat je als zzp’er veel meer de regie over je eigen geld hebt. Je inkomsten en wat je ermee doet: dat heb je allemaal voor het overgrote deel zelf in handen.

Extra inkomsten tip: als zzp’er werk je vaak met aanbestedingen. Hoe zorg je hierbij voor het beste resultaat? Lees hier onze tips voor succesvolle inschrijving op aanbestedingen!

6. De voldoening is groter

Voldoening is voor iedereen belangrijk. Het gevoel dat je iets goed hebt gedaan, of iets belangrijks of nuttigs hebt opgeleverd kan je enorm goed doen. Als je als zzp’er aan de slag gaat, ben je gedreven om er iets moois van te maken. Je hebt immers gekozen voor je passie, om datgene te doen wat je het liefste doet, en waar je goed in bent.

Wanneer je merkt dat het de goede kant opgaat, je rondt opdrachten succesvol af en er komen alweer nieuwe binnen, dan geeft dat veel voldoening. Dat gevoel wordt nog versterkt als je beseft dat jij alleen verantwoordelijk bent voor dit succes!

7. Als zzp'er ontwikkel je jezelf

Je kunt het leven zien als één groot leerproces. Elke dag valt er wel iets nieuws te leren. Je leert jezelf beter kennen, je relaties en je leert van alles bij op je vakgebied.

Drie mensen op kantoorWanneer je lang hetzelfde werk doet, dan kan je het gevoel bekruipen dat je het allemaal wel weet. Je doet je werk op de automatische piloot en je voelt je uitgeleerd. Als zzp’er zal je dit niet snel gebeuren. Elke dag is weer anders. Je houdt nieuwe ontwikkelingen bij, je netwerkt en je hebt veel afwisseling waardoor je bijna dagelijks nieuwe leermomenten hebt.

Wat voor werk je ook doet, van contacten met klanten en collega’s en ontwikkelingen bijhouden op je vakgebied leer je elke dag. Zo blijf je scherp en blijft je werk leuk!

8. Je ontmoet andere ondernemers

Als je als zzp’er aan de slag gaat, kom je er al snel achter dat eenmanszaak niet betekent dat je alles in je eentje moet doen.

Je krijgt te maken met meerdere opdrachtgevers en organisaties. Je leert collega zzp’ers kennen, met wie je ervaringen uitwisselt of samen kan werken. Zo sla je als vanzelf aan het netwerken. Je inspireert elkaar, en zo ontstaan er nieuwe kansen. Misschien ga je zelfs wel samen een nieuw bedrijf starten!

9. Zaken die je niet leuk vindt, kun je uitbesteden

Wat vind je het leukste werk en waar ben je goed in? Als het antwoord op deze twee vragen hetzelfde is, heb je jouw ideale vak gevonden. Maar eenmaal aan de slag als zzp’er bestaat de kans dat je alsnog tegen dingen aanloopt die je niet leuk vindt, of waar je niet goed in bent. Als zzp’er heb je het voordeel dat je die dan kunt uitbesteden!

Een voorbeeld: je werkt als zzp stukadoor, je vindt het leuk en je verdient er goed mee. Maar naast je werk moet je ook nog je boekhouding doen en dat ligt je totaal niet. Je kunt dan hulp zoeken bij een boekhouder of het jezelf makkelijker maken met een goed boekhoudprogramma.

Een ander voorbeeld: je wil jouw zakelijke dienstverlening onder de aandacht brengen door er een blogartikel over te schrijven, maar een goede zakelijk blog schrijven vind je lastig. Ook dit kun je uitbesteden. Bijvoorbeeld aan een collega zzp’er die goed is in gastbloggen.

10. Je bepaalt zelf je uurtarief

Cijfers bekijkenJe uurtarief bepaal je zelf als zzp’er. Jij alleen bepaalt wat je waard bent. Natuurlijk kun je niet zomaar een willekeurig bedrag kiezen, maar binnen de grenzen van redelijkheid heb je veel vrijheid. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vast of variabel uurtarief. Je kunt een korting geven aan nieuwe klanten, of juist een hoger tarief vragen bij spoed.

Let op dat je niet te hoog of te laag gaat zitten, want beide kan nadelig zijn. Wil je meer weten over hoe je het beste je uurtarief vaststelt? Lees dan ons artikel, zo stel je de hoogte van je tarief vast.

Niet iedereen is geschikt om als zzp'er te werken

Als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) ben je zelf verantwoordelijk voor alle werkzaamheden en bijbehorende taken. Het starten als zzp'er omvat meer dan alleen jezelf verhuren aan verschillende opdrachtgevers. Als zzp'er sta je voor risico's en onzekerheden. Als je hier niet mee om wilt gaan, is het wellicht geen geschikte keuze om als zelfstandig ondernemer te beginnen. Als zelfstandig ondernemer heb je niet altijd gegarandeerd werk, wat voor sommige mensen stress met zich mee kan brengen. Bovendien komt het werk niet vanzelf naar je toe. Een proactieve houding is als zzp'er dus van belang om voldoende opdrachten te kunnen verwerven.

Werken als zelfstandige zonder personeel

Het werken als zelfstandige zonder personeel heeft een sterke aantrekkingskracht op veel mensen. Het zelfstandig opereren binnen je eigen bedrijf heeft echter niet alleen voordelen. De meeste ondernemers maken lange uren en wanneer het bedrijf goed begint te lopen, komen er ook andere verantwoordelijkheden om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan het delegeren van taken, het aannemen van mogelijk vast personeel en het dragen van meer verantwoordelijkheden. Een groot voordeel is natuurlijk wel de zelfstandigheid als zzp'er.

Zzp aan het werkVanzelfsprekend heb je als zzp'er ook te maken met verschillende risico's. Het is dus belangrijk om voor jezelf een goede afweging te maken.

Je eigen bedrijf starten als zzp'er brengt verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Ook moet je als persoon tegen onzekerheden kunnen. In dit artikel hebben we verschillende pluspunten omschreven van het werken als zzp'er. Vanzelfsprekend zitten er ook nadelen aan het werken als zzp'er.

Mijnzzp.nl