Team Mijnzzp

Bouwlocatie

Er zijn allerlei mogelijkheden om alleen een bedrijf te starten en als zzp’er te beginnen. Het is echter ook mogelijk om samen met een partner een onderneming op te zetten. Je maakt er dan met een partner samen een gedeeld project van. Dat biedt een aantal voordelen, zoals dat je elkaar motiveert en scherp houdt, maar ook aanvult. Er zijn meerdere rechtsvormen om uit te kiezen, zoals onder meer het starten van een vof of een BV. Het is ook mogelijk om een samenwerking aan te gaan door allebei als zzp’er te starten.

Inhoudsopgave
Samen starten in de bouw
Voordelen samen bedrijf starten

Samen starten in de bouw

De bouwbranche is een voorbeeld van een sector, waarin er sprake is van allerlei samenwerkingen, zoals tussen zzp’ers. Dat biedt ook de gelegenheid om samen te starten in de bouw met allebei een eenmanszaak of een vof. Na de economische en financiële crisis is de vraag naar vakmensen in deze sector enorm gestegen. Dat betekent dat er enorm veel werk ligt te wachten en het voor zzp’ers alleen bijna niet meer mogelijk is om alle beschikbare opdrachten aan te nemen. Er zijn daarom veel bedrijven die opdrachten aan elkaar doorgeven of besluiten om een samenwerking aan te gaan als ondernemer.

Voordelen samen bedrijf starten

Op basis van het voorbeeld van de bouwsector zijn er direct meerdere voordelen aan te koppelen. Het is bijvoorbeeld in bepaalde situaties gunstig om samen een BV te starten als er sprake is van een omzet die ongeveer 150.000 euro bedraagt. Een van de voordelen van de samenwerking is dat het goedkoper is om materialen in te kopen. Bovendien worden de kosten van de opslag gedeeld en is er sprake van een spreiding van de bedrijfsrisico’s.

Het is mogelijk om de werkzaamheden door te laten lopen tijdens vakanties. Om succesvol samen een bedrijf te starten, is het wel van belang om alles duidelijk op papier te zetten. Hiervoor is het mogelijk om een vennootschapscontract op te stellen. In het contract neem je dan zaken op als wie wat inbrengt en wie welke taken heeft. Ook is het belangrijk om op te nemen wat de gevolgen bij ziekte zijn en/of de beloning voor beiden gelijk is.

Boekhouding regelen ondernemer

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak gebruik van een boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Lees ook: Voor jezelf beginnen? Regel deze geldzaken

Mijnzzp.nl