Team Mijnzzp

Werkplaats

Het is bij het starten van een onderneming belangrijk dat je goed bent voorbereid. Bij het voor jezelf beginnen is het bijvoorbeeld van belang de basis van je geldzaken goed te regelen. Zo hebben startende ondernemers zeker in het begin vaak te maken met wisselende inkomsten of zelfs heel weinig inkomsten. Bovendien zijn er regels waar je rekening mee moet houden, zoals op administratief gebied. Regel daarom alle geldzaken om financieel gezien een goede start te maken.

Inhoudsopgave
Zakelijke bankrekening openen
Regel een boekhoudprogramma
Voordelen van een boekhoudprogramma
Belastingzaken regelen als zzp'er

Zakelijke bankrekening openen

Een zakelijke bankrekening is aan te raden, omdat je daarmee de zakelijke financiële stroom kan scheiden van je privé-geldstroom. Bovendien is het handiger om de administratie op een gemakkelijke manier bij te houden als je van een zakelijke bankrekening gebruikmaakt. Daarnaast staan niet alle banken zakelijke betalingen toe van een privérekening.

Er zijn verschillende zakelijke bankrekeningen, dus het is aan te raden de verschillende mogelijkheden te vergelijken voor je een rekening opent. Ga bijvoorbeeld na welke kosten je maakt. Een zakelijke rekening met een beperkt aantal gratis transacties wordt vaak aanbevolen voor kleine bedrijven.

Regel een boekhoudprogramma

Je hebt natuurlijk de keuze om een boekhouder in te schakelen of zelf via een boekhoudprogramma de zakelijke administratie bij te houden. Het moet echter wel geregeld worden en je kan de administratie opzetten zodra je met je bedrijf begint. Overigens kan je uitgaven die je vooraf al doet voor je bedrijf ook netjes bijhouden. Deze zijn dan direct te verwerken in de administratie die je bijhoudt of door de boekhouder. Doe je de administratie zelf plan dan een vaste dag in voor het bijhouden van de boekhouding.

Voordelen van een boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma heeft verschillende voordelen. Je kunt bijvoorbeeld je zakelijke bankrekening aan het programma koppelen, zodat transacties automatisch in de administratie verwerkt worden. Dit bespaart veel tijd en is ook nauwkeuriger dan wanneer je alle transacties zelf moet invoeren. Bovendien kun je een online boekhoudprogramma overal en altijd gebruiken, zodat je niet afhankelijk bent van het kantoor.

Belastingzaken regelen als zzp'er

Als je voor jezelf gaat beginnen, is het handig om te weten met welke belastingzaken je rekening moet houden. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met de btw-aangifte en met de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Bovendien moet je ook als zzp'er een bijdrage betalen voor de Zorgverzekeringswet. Zet in elk geval geld apart voor de btw, inkomstenbelasting en voor de bijdrage.

De btw krijg je binnen van debiteuren en bij het gebruikmaken van een boekhoudprogramma weet je precies wat de btw-afdracht is. Een bedrag reserveren voor de inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet is te schatten op basis van je maandelijkse inkomsten. Op deze manier heb jij je geldzaken in de basis als je voor jezelf begint in elk geval goed geregeld. Vergeet ook niet voldoende buffer op te bouwen voor de mindere periodes.

Lees ook ons artikel: Startende ondernemer: Houd rekening met bijkomende kosten

Mijnzzp.nl