Team Mijnzzp

Compagnons VOF

Als je een vennootschap onder firma (vof) start, moet je onder andere de boekhouding goed regelen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, om later niet voor verrassingen te komen te staan. Daarnaast is het erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je partner, zodat iedereen weet wat er verwacht wordt. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het goed regelen van de boekhouding bij een vof.

Wat maakt een VOF anders?

Een VOF starten doe je samen met een compagnon. Een VOF is een soort maatschap, waarbij je beiden ondernemer bent. Je bent dus niet in loondienst bij elkaar, maar werkt samen aan het bedrijf. Dit betekent dat je ook de risico’s samen draagt. Als het bedrijf verlies maakt, ben je hier beiden verantwoordelijk voor. Bij een VOF draait alles dus om vertrouwen en duidelijke afspraken. Bij het oprichten van een VOF is het daarom extra belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Wie gaat de administratie en boekhouding doen?

Er zijn redelijk veel kleine ondernemers die volledig zelf hun boekhouding bijhouden met een boekhoudprogramma. Wanneer je kiest voor een VOF, is het soms verstandiger om een boekhouder in te schakelen. Dit kost wel meer, maar je bent dan verzekerd van een goed bijgehouden boekhouding. Daarnaast is het met betrekking tot de boekhouding soms lastig om de werkzaamheden eerlijk te verdelen wanneer je gekozen hebt voor een VOF. Mocht je wel zelf de boekhouding willen doen, zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken maakt over wie welke administratieve taken op zich neemt.

Heb je met een VOF één gezamenlijke boekhouding?

Ja, met een VOF heb je één boekhouding. Het gaat namelijk om één bedrijf. In de financiële administratie staan alle inkomsten en uitgaven van de VOF vermeld. Het is dus niet zo dat beide compagnons een eigen boekhouding hebben. Het is daarom zo belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de boekhouding. Dit kan ook zeker betrekking hebben op wie de boekhouding gaat doen. Als je een VOF start, moet je dus zorgen dat de boekhouding goed en vooral duidelijk geregeld is.

Zo regel je de boekhouding van een VOF

Als je ervoor kiest om zelf de boekhouding van je VOF bij te houden, is het belangrijk dat je weet hoe dit precies in zijn werk gaat. Het kan namelijk zo zijn dat de boekhouding van een VOF iets anders is dan wanneer je als zzp'er werkt. Wel is het zo dat je dezelfde boekhoudprogramma’s kunt gebruiken. Wanneer je een goed programma aanschaft, is het eenvoudig om de boekhouding bij te houden. Let er wel op dat je het juiste programma aanschaft, want er zijn veel verschillende boekhoudprogramma’s op de markt.

Wat moet je nog meer regelen bij het starten van een VOF?

Bij een VOF is het erg belangrijk om mogelijke conflicten te voorkomen. Dit kan betekenen dat je bij het oprichten van de VOF al duidelijke afspraken maakt over bepaalde zaken. Hierbij kun je denken aan een buy-out regeling of een conflictregeling. Dit is erg belangrijk, want hierdoor kan je voorkomen dat je in een conflict terechtkomt met je compagnon. Daarnaast is het verstandig om je te verzekeren tegen langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Risico's verdelen en VOF stoppen

Het is ook belangrijk om na te denken over hoe je de zakelijke risico’s gaat verdelen. Een ander belangrijk punt waar je rekening mee moet houden, is de aansprakelijkheid omdat beide compagnons aansprakelijk zijn. Het maakt verder niet uit, wie wat gedaan heeft.

Wanneer je een VOF start, ben je namelijk samen met je compagnon aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen in gevaar kunnen komen wanneer het bedrijf in de problemen komt. Ook kan het voorkomen dat één van de vennoten wil stoppen, of dat het bedrijf failliet gaat.

Tekenbevoegdheid VOF

Het is mogelijk om in het Handelsregister een beperking op te nemen met betrekking tot de tekenbevoegdheid. Dit houdt in dat je compagnon of jij dan wel/geen of beperkte rechten hebben om namens de VOF overeenkomsten te sluiten. Wanneer er sprake is van een beperking op de tekenbevoegdheid, moet je dit vermelden in het Handelsregister.

Wel of niet een VOF starten?

Er zijn veel ondernemers die samen een VOF starten. Het is wel echt belangrijk om een vennootschapscontract te laten opstellen. Iedereen kan zomaar een VOF starten en de rechtsvorm VOF kent verder geen bijzondere voorwaarden of rechtsbescherming. Beide oprichters van een VOF zijn persoonlijk aansprakelijk met hun privévermogen voor de schulden van de vennootschap.

Het is daarom erg belangrijk om na te denken of je wel of niet een VOF wilt starten. Bedenk vooraf goed waar je aan begint en maak duidelijke afspraken met je compagnon. Er zijn redelijk veel ondernemers die vroeg of laat overstappen naar een besloten vennootschap (bv), omdat ze dan toch meer bescherming hebben.

Is de boekhouding van een VOF anders dan van een eenmanszaak?

Nee, de boekhouding van een VOF is niet anders dan wanneer je een eenmanszaak hebt. Je moet wel rekening houden met het feit dat je bij een VOF twee compagnons hebt. Dit kan betekenen dat de boekhouding iets gecompliceerder is, maar dit is niet per se het geval. Wanneer je een goed boekhoudprogramma aanschaft, is het eenvoudig om de boekhouding bij te houden.

VOF startenBij het oprichten van een VOF is het extra belangrijk om alle zaken goed te regelen. Dit heeft ook zeker betrekking op de boekhouding.

Het is verder wel mogelijk om de boekhouding van een VOF zelf te doen. Hiervoor kun je het beste een boekhoudprogramma gebruiken.

Mijnzzp.nl