Gastbloggen is tegenwoordig onmisbaar voor bedrijven die online beter vindbaar willen worden. Het is een vorm van contentmarketing - net als native advertising, storytelling, inbound marketing, videomarketing en influencer marketing. Met gastbloggen plaats je simpelweg jouw artikelen op andere websites. Een groot voordeel hiervan is dat je op deze manier autoriteit opbouwt: zowel in Google als in je vakgebied.
Voor wie is gastbloggen geschikt?
Gastbloggen levert veel voordelen op als je...
- je naamsbekendheid wilt vergroten
- zichtbaar wilt zijn onder de doelgroep
- wilt werken aan de vindbaarheid van je website in zoekmachines
- en meer bezoekers naar je website wilt trekken
Kortom: het is een uitstekende marketingtechniek om reclame te maken voor je website. Een gastblog blijft, in tegenstelling tot tijdelijke advertenties zoals banners, veel langer staan op het internet. Schrijf je een enorm waardevol en tegelijkertijd tijdloos gastblog? Dan heb je maar zo kans dat dit een zogenaamde ‘evergreen’ wordt: het genereert gratis aandacht over een (zeer) lange periode!
Kortom, alle ondernemers die een website hebben en de juiste doelgroep willen aanspreken of willen werken aan linkbuilding (het opbouwen van een netwerk van externe links), hebben baat bij gastbloggen.
Waar moet je op letten bij gastbloggen?
Gastbloggen heeft dus veel voordelen, maar hoe werkt het eigenlijk? Hieronder lees je waar je op moet letten als je begint met gastbloggen.
- Zorg ervoor dat je de juiste doelgroep aanspreekt. Doe daarom research naar de bezoekers van de website waarop je een gastblog wilt plaatsen. Zijn dit inderdaad jouw potentiële klanten?
- Gebruik de juiste tone of voice bij het schrijven van je gastblog. Oftewel, spreek je doelgroep passend aan met het juiste taalgebruik en stijl.
- Maak duidelijke afspraken met de eigenaar van de website waarop je je gastblog gaat publiceren. Blijft je artikel altijd op de website staan en zo nee, hoe lang blijft het dan online?
- Controleer of er gebruik wordt gemaakt van do-follow backlinks. Met deze links wordt de waarde en pagerank doorgegeven aan jouw website link, waardoor jouw online positie groeit. Bij no-follow links heeft de webmaster ingesteld dat zoekmachines geen waarde toekennen aan deze backlink.
- Spreek af om een melding bij het artikel te plaatsen dat het gesponsorde content betreft of in samenwerking is opgesteld. Dit moet officieel volgens de Google-richtlijnen.
- Kies voor een website met voldoende autoriteit. Hoe goed scoort de website waar je je gastblog wilt plaatsen in Google?
Op welke websites kun je gastbloggen?
Niet alle websites bieden de mogelijkheid voor gastbloggen en veel webmasters vragen hier ook een vergoeding voor. Hoeveel dit kost is afhankelijk van de autoriteit van de website met wie je wilt samenwerken. Meestal zal dit tussen de 200 en 400 euro per artikel zijn, maar bij grotere websites kan het wel om duizenden euro’s gaan.
Wat zijn nu de beste mogelijkheden om te gastbloggen? Ten eerste zijn er verschillende platformen waar vraag en aanbod samenkomen, en waar je dus bloggers en websites vindt die gastblogs willen plaatsen. Hulc is hier een goed voorbeeld van. Ten tweede kun je ook zelf op zoek gaan naar een geschikte website en de webmaster rechtstreeks benaderen. Tot slot bieden wij van Mijnzzp.nl ook de mogelijkheid aan voor gastbloggen.
Is het nuttig om te gastbloggen?
Natuurlijk is dit afhankelijk van het doel, maar voor ondernemers die online zichtbaar en vindbaar willen zijn, is het al snel van essentieel belang om te gastbloggen. Er zijn steeds meer bedrijven die aan contentmarketing doen, of het nu kleine of grote websites betreft.
Op de lange termijn is gastbloggen zelfs veel effectiever en voordeliger dan het inkopen van advertenties door middel van banners. Je gastblog blijft immers online staan, je bouwt autoriteit op door externe links en spreekt de juiste doelgroep aan. Kortom, gastbloggen is voor jou als ondernemer eigenlijk onmisbaar.
Mijnzzp.nl