Gastblogger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep gastblogger
Verschillende vormen van gastbloggers
Wat doet een gastblogger?
Gastblog marketing
Gastbloggen, hoe doe je dat?
Het belang van gastbloggen
Krijg je betaald als gastblogger?
Zelfstandig gastblogger
Waar kan ik gastbloggen?
Taken als gastblogger:
Beroepsfilm gastblogger:
Film: betaald bloggen:
Opleidingen tot gastblogger
Bedrijven waar een gastblogger werkzaam kan zijn
Competenties gastblogger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gastblogger
Arbeidsvoorwaarden en salaris gastblogger
Eigen bedrijf starten als Gastblogger
Boekhoudprogramma vergelijken Gastblogger

Beroep gastblogger

Een gastblogger is een blogger die op verzoek blogs schrijft voor websites van anderen. De belangrijkste taak is het schrijven van een blogtekst over een specifiek onderwerp. Het beroep gastblogger is voorgekomen uit tekstschrijvers die een eigen blog hebben. Een gastblogger krijgt uitnodigingen van andere websites om een verhaal te schrijven. Van oorsprong hebben blogs vooral een persoonlijk karakter. Bloggen heeft vanaf het begin een enorme groei doorgemaakt en daardoor is er een onderscheid ontstaan. Naast het als hobby te doen, is deze vorm van tekstschrijven vercommercialiseerd. Het commerciële karakter van bloggers heeft ertoe geleid dat het beroep van gastblogger is ontstaan. Een gastblogger schrijft teksten, waarbij de aandacht doorgaans op één onderwerp is gericht. Zo heeft een gastblogger enorm veel kennis van dat onderwerp. Daarom is het voor eigenaren van websites interessant om gastbloggers in te huren. Vooral als het om een expert gaat over een bepaald onderwerp en de gastblogger zelf een goed bezochte blog heeft. Door de expertise te benutten stijgt de autoritaire waarde van de website waar de gastblog gepubliceerd is. Een gastblogger hoeft overigens niet altijd een eigen blog te hebben. Er zijn namelijk ook marketingbureaus die gastbloggers inhuren om teksten te schrijven voor verschillende websites. Dat gebeurt vaak in het kader van linkbuilding als onderdeel van online marketing. Zo huren bedrijven ook graag een gastblogger in om een blogtekst te schrijven om op relevante websites te plaatsen. De gastblogger neemt dan een link op in de gastblog die naar het betreffende bedrijf verwijst. Dat is goed voor het verbeteren van de autoriteit van die website. Een hoge autoriteit is belangrijk voor de waardering van zoekmachines. Daarom is gastblogger zijn ook een waardevol beroep.

Verschillende vormen van gastbloggers

Het beroep gastblogger maakt onderdeel uit van de branche voor tekstschrijvers. Het is echter wel een heel specifiek beroep en bijvoorbeeld niet te vergelijken met de werkzaamheden van een copywriter. In deze functie ben je meer gericht op het schrijven van wervende reclameteksten. Een gastblogger schrijft blogs die inhoudelijk dieper op een onderwerp ingaan en hebben geen openlijk wervend reclamekarakter. De opname van een uitgaande link in een blogtekst is uiteraard wel een verborgen manier van reclame maken. Die link dient ertoe om de lezers verder van informatie te voorzien over het onderwerp op een andere website. Er zijn veel gastbloggers die zelf als blogger zijn gestart en om hun kennis of populaire website verzoeken krijgen om te gaan gastbloggen. Gastbloggers leveren unieke content aan en zijn daarom in te zetten voor SEO-doeleinden die weer onderdeel vormen van de taken van een online marketeer. Als je gastblogger van beroep bent, is het belangrijk om kennis van meerdere onderwerpen te hebben. De vraag naar gastblogs is nu eenmaal enorm groot en komt vanuit allerlei branches. Bijvoorbeeld van public relation medewerkers van overheidsbedrijven tot communicatieadviseurs van warenhuisketens.

Wat doet een gastblogger?

Een gastblogger is dus iemand die artikelen of blogposts schrijft en publiceert op de website of blog van een andere persoon of organisatie. In plaats van zijn of haar eigen blog te gebruiken, wordt de inhoud geleverd aan een andere website als gastbijdrage. Het doel van een gastblogger is om waardevolle content te bieden aan de gastwebsite, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van de exposure en het publiek van die website. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een gastblogger:

 • Schrijven van kwaliteitsinhoud: Een gastblogger is verantwoordelijk voor het creëren van hoogwaardige en relevante inhoud voor de betreffende website. Ze moeten in staat zijn om boeiende artikelen te schrijven die nuttig zijn voor het publiek van de website en passen binnen het onderwerp of de niche van die site.
 • Onderzoek doen: Een gastblogger moet onderzoek doen naar het publiek en de contentstrategie van de website. Ze moeten begrijpen welk soort inhoud goed presteert en aanspreekt bij dat publiek, zodat ze inhoud kunnen produceren die daaraan voldoet.
 • Onderwerpselectie: Een gastblogger moet onderwerpen kiezen die interessant en relevant zijn voor zowel de gast website als het eigen expertisegebied. Ze moeten rekening houden met de interesses van het publiek en de doelstellingen van de gast website bij het selecteren van onderwerpen.
 • Schrijfstijl en tone of voice: Een gastblogger moet de schrijfstijl en tone of voice van de betreffende website begrijpen. Ze moeten zich aanpassen aan de algehele toon en stijl van de gast website om ervoor te zorgen dat hun bijdragen passen bij de bestaande inhoud en het publiek aanspreken.
 • Samenwerken met redacteuren: Afhankelijk van de gast website kan een gastblogger samenwerken met redacteuren of beheerders om de inhoud te bewerken en te verbeteren voordat deze wordt gepubliceerd. Ze moeten openstaan voor feedback en eventuele aanpassingen maken om de kwaliteit en consistentie van de gepubliceerde inhoud te waarborgen.
 • Promotie en interactie: Na publicatie moet een gastblogger actief betrokken zijn bij de promotie van de gepubliceerde inhoud. Dit kan het delen van de bijdrage op sociale media, beantwoorden van reacties of vragen van lezers, en het stimuleren van betrokkenheid en discussie rond de inhoud omvatten.

Het doel van een gastblogger is om waardevolle inhoud te leveren aan de gast website, waardoor ze zichtbaarheid, reputatieopbouw en een breder publiek kunnen bereiken. Tegelijkertijd profiteert de gast website van hoogwaardige content en diversiteit in stemmen en perspectieven.

Gastblog marketing

Gastbloggen is onlosmakelijk verbonden met online marketing. Het opbouwen van waardevolle content op een website is een rankingsfactor voor zoekmachines. De toevoeging van gastblogs zorgt voor meer content en vergroot daarmee de vindbaarheid in onder meer Google. Websites met veranderende en uitbreidende content krijgen extra waardering. Een gastblogger draagt daarom bij aan een betere vindbaarheid en aan meer bezoekers.

Gastbloggen, hoe doe je dat?

Bloggers hebben het voordeel al te weten wat het is om een blog te schrijven. De overstap naar gastblogger is dan ook niet zo groot. Het is als gastblogger belangrijk om je te verdiepen in de website waar je voor gaat schrijven. De meeste opdrachtgevers vinden het belangrijk dat de schrijfstijl van de gastblog overeenkomt met die op de website. Verder is het van belang om met de gastblog aansluiting te vinden bij het onderwerp van de website. Het heeft geen zin om een gastblog over grasmaaiers te schrijven als de gastblog op een webshop voor elektrische fietsen komt. In aanvulling op het schrijven van een gastblog is het visuele plaatje ook van belang. Zo is het aan te raden om afbeeldingen en filmpjes toe te voegen aan de blogtekst. Dat biedt meerwaarde aan bezoekers en voor de zoekmachineoptimalisatie.

Het belang van gastbloggen

Zowel kleine ondernemingen als grote bedrijven zien het belang in van gastbloggen. Er zijn wat dat betreft drie doelen te onderscheiden die met gastbloggen te bereiken zijn. De website groeit uit tot autoriteit als er waardevolle gastblogs op zijn geplaatst. Daarnaast trekt de website meer bezoekers naarmate het aantal gastblogs toeneemt. Het plaatsen van een gastblog met daarin een link naar de eigen website laat het bezoekersaantal groeien. Zowel van de website waar de gastblog op is geplaatst als van de website waar de link naartoe verwijst.

Krijg je betaald als gastblogger?

Gastblogger is een typisch voorbeeld van een beroep dat twee kanten kent. Aan de ene kant is je kennis en kunde zo waardevol dat je vaak voor een gastblog betaald krijgt. Aan de andere kant zijn er bedrijven en websites die je niet betalen. Je schrijft dan gratis als gastblogger voor de eer en om je bekendheid te vergroten. Dat is leuk voor de hobby, maar natuurlijk niet als gastblogger je beroep is. Toch is er ook met deze manier geld te verdienen. Bijvoorbeeld als bedrijven jou inhuren als gastblogger om voor hen een artikel te schrijven die zij vervolgens gratis laten plaatsen op een relevante website. Zo zijn er ook websites waar het plaatsen van een gastblog geld kost. De gastblogger schrijft dan tegen betaling voor een bedrijf of online-marketingbureau. Die handelen dan de betaling af met de gastblogger en met het platform waar de blogtekst op komt te staan. In het beroep van gastblogger is het mogelijk om voor uiteenlopende opdrachtgevers betaald blogteksten te schrijven.

Zelfstandig gastblogger

Een zelfstandig gastblogger heeft natuurlijk meer in de mars dan alleen het schrijven van gastblogs. Het is belangrijk om opdrachten te krijgen en wat dat betreft, is het handig om over de skills van een commercieel medewerker te beschikken. Die weet als geen ander om producten of diensten te verkopen. Een gastblogger verkoopt een specifieke dienst en dat is het schrijven van gastblogs. Het komt overigens wel voor dat bedrijven gastbloggers zelf benaderen met het verzoek om een blog te schrijven. Het aantal verzoeken is echter niet zo groot dat elke gastblogger daar fulltime mee bezig is. Daarom is het belangrijk ook zelf op zoek te gaan naar bedrijven die tekstschrijvers zoeken om gastblogs te schrijven. Als je tekstschrijver bent met een eigen website helpt natuurlijk ook. Vooral als deze gemakkelijk vindbaar is in de zoekmachine, zodat opdrachtgevers bij jou terechtkomen. Verder zijn er voor zelfstandige platforms waar opdrachten te vinden zijn. Naast het werven van opdrachten en netwerken moet een professioneel gastblogger de administratie en boekhouding bijhouden. Wie daar geen kaas van heeft gegeten, kan een boekhouder inhuren.

Waar kan ik gastbloggen?

Er zijn verschillende platforms en websites waar je als gastblogger kunt bijdragen. Hier zijn enkele opties:

 • Branchegerelateerde websites: Zoek naar websites en blogs die gerelateerd zijn aan jouw vakgebied of expertise. Deze websites zijn vaak geïnteresseerd in gastbijdragen die waarde toevoegen aan hun doelgroep. Doe onderzoek naar populaire blogs in jouw branche en neem contact op met de beheerders om te informeren naar gastblog mogelijkheden.
 • Online publicatieplatforms: Er zijn platforms waar je artikelen kunt publiceren en jouw expertise kunt delen met een breed publiek. Deze platforms hebben meestal een groot lezersbestand en bieden mogelijkheden voor auteurs om hun werk te delen.
 • Gastblog netwerken: Er zijn netwerken en platforms die fungeren als tussenpersonen tussen gastbloggers en gastwebsites. Deze platforms brengen gastbloggers en gastwebsites bij elkaar en vergemakkelijken het proces van het vinden van gastblog kansen.
 • Websites van influencers: Bekijk de websites van influencers, experts in jouw vakgebied. Sommigen bieden gastblog mogelijkheden aan voor anderen om hun gedachten en ideeën te delen. Je kunt hun contactinformatie vinden op hun websites of via sociale media.
 • Bedrijfsblogs: Veel bedrijven hebben een blogsectie op hun website waar ze gastbijdragen accepteren. Dit kan een goede manier zijn om jouw expertise te delen met een specifieke doelgroep en tegelijkertijd de zichtbaarheid van jouw eigen merk te vergroten.
 • Nichespecifieke websites: Afhankelijk van jouw interessegebied, zijn er wellicht nichespecifieke websites of community's waar je kunt bijdragen als gastblogger. Deze websites kunnen gericht zijn op specifieke hobby's, interesses, sectoren of onderwerpen.

Taken als gastblogger:

 • Gastblogs schrijven.
 • Research (verdieping in het onderwerp).
 • Netwerken.
 • Creativiteit toepassen.
 • Communiceren.

Beroepsfilm gastblogger:

Film: betaald bloggen:

Opleidingen tot gastblogger

Er zijn geen specifieke opleidingen tot gastblogger, maar er zijn wel passende opleidingen te volgen. Bijvoorbeeld als het gaat om opleidingen die gericht zijn op het schrijven van teksten en op communicatie. Een geschikte opleiding om in het beroep van gastblogger aan de slag te gaan, is de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie. Dat geldt eveneens voor de hbo-opleiding Journalistiek en hbo-opleiding Communicatie. In al deze opleidingen komt tekstschrijven aan bod. Er is voor het beroep gastblogger overigens geen opleiding vereist, maar het is wel handig als je over tekstuele vaardigheden beschikt. In dat opzicht is het ook mogelijk om een korte cursus in de richting van tekstschrijven te volgen. Als je net begint als zzp'er, is het handig een boekhoudprogramma zzp te gebruiken. Met behulp van goede boekhoudsoftware kun je zelfstandig de complete financiële administratie bijhouden.

Bedrijven waar een gastblogger werkzaam kan zijn

Een gastblogger die gastbloggen als beroep uitvoert, is doorgaans als zelfstandig ondernemer actief. Het is echter ook mogelijk om in dienst van een bedrijf te zijn als gastblogger. Bijvoorbeeld bij een online-marketingbureau of bij een tekstbureau. In deze situaties maakt het gastbloggen vaak onderdeel uit van bredere werkzaamheden als tekstschrijver. Of als onderdeel van het takenpakket van een SEO specialist. In dat geval kan soms ook de benaming ghostwriter van toepassing zijn.

Competenties gastblogger

Er zijn meerdere competenties van belang voor het beroep van gastblogger, zoals een uitstekende kennis van de Nederlandse taal. Of andere taal, zoals Engels als de gastblogger in de Engelse taal schrijft. Research doen naar onderwerpen is een belangrijke taak en daarom is het handig als je snel informatie kan analyseren. Ook creativiteit is een skill die zeker van pas komt bij gastbloggen. Bij een gastblog is het namelijk belangrijk dat het onderwerp aansluit op het thema van de website. Alleen het bedenken van een passende titel vereist wat dat betreft al de nodige creativiteit. Om aan opdrachten te komen, als je zelfstandig gastblogger bent, is een commerciële instelling praktisch. Communicatieve vaardigheden komen onder meer ook van pas om de wensen van de opdrachtgever duidelijk te krijgen. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie en trends.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gastblogger

Het arbeidsmarktperspectief van een gastblogger is prima. Gastblogs dienen namelijk een belangrijk doel op het gebied van SEO en aantrekken van bezoekers. In de digitale wereld zijn gastblogs niet meer weg te denken. Daarom is er ook sprake van een prima arbeidsperspectief. Bovendien is het beroep van gastblogger in bredere zin verder uit te breiden. Bijvoorbeeld met het schrijven van SEO-teksten of met het schrijven van nieuwsberichten. Dat maakt het voor bedrijven interessanter om een gastblogger in dienst te nemen. Als zelfstandig gastblogger biedt het bovendien extra kansen om opdrachten binnen te slepen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gastblogger

Er zijn voor gastbloggers geen specifieke arbeidsvoorwaarden die algemeen van toepassing zijn. Zo ontbreekt er een cao en staat er geen salaris vast voor deze beroepsgroep. Bij de meeste bedrijven is gastblogger geen zelfstandige functie, maar maken de werkzaamheden onderdeel uit van een breder takenpakket. De hoogte van het salaris is onder meer afhankelijk van de ervaring als gastblogger. Bovendien zijn er mogelijk eisen verbonden, zoals een bepaald opleidingsniveau. De hoogte van het gewenste opleidingsniveau en de ervaring bepalen in dat geval het uitgangspunt voor het salaris. Het is natuurlijk altijd mogelijk om te onderhandelen over het salaris als gastblogger. Die vrijheid heb je eveneens als je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent als gastblogger. In dat geval is het mogelijk om een vast tarief per blog af te spreken of om je per woord uit te laten betalen.

Eigen bedrijf starten als Gastblogger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gastblogger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Gastblogger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gastblogger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gastblogger.

Mijnzzp.nl