Team Mijnzzp

Blogger

Gastbloggen is de laatste jaren steeds populairder geworden en die opmars lijkt voorlopig ook zeker niet te gaan stoppen. Omdat het heel goed werkt voor het opbouwen van autoriteit is het natuurlijk ook niet zo gek dat het plaatsen van artikelen op andere websites zo’n veelgebruikte manier is. Steeds meer online marketeers en webmasters maken dan ook gebruik van artikel samenwerking. Maar hoe gaat dit nou precies in zijn werk? Waar moet je precies op letten en hoe kun je het beste zoeken naar geschikte websites voor jouw doelgroep? Op onder andere deze vragen vind je hieronder een antwoord.

Websites die gastblogs plaatsen

Wanneer je hebt besloten om een gastblog te gaan schrijven moet je natuurlijk een geschikte website vinden. En dat kan nog best lastig zijn, want niet alle online uitgevers staan gastblogs toe. Dit maakt het zoeken naar een geschikte website die graag met je samenwerkt een uitdaging. Duidelijke afspraken maken is daarom van groot belang. Denk hierbij aan afspraken over het opnemen van do-follow links en het eventueel verwijderen van de gastblog. Het lijkt misschien makkelijk om een artikel te laten plaatsen, maar er komt nog best wat bij kijken. Bovendien vragen steeds meer websites en online uitgevers een vergoeding voor het plaatsen van een artikel.

Wanneer je een site vraagt of ze jouw gastblog willen plaatsen kost dit natuurlijk best wat tijd. Als die inzending uiteindelijk niet wordt geaccepteerd, wat je vaak pas na een tijdje hoort, is het zonde van je tijd. Daarom gaan veel mensen naar openbare gastblog lijsten, waar je websites kan vinden met ruimte voor gastblogs. Maar hierbij moet je wel weer goed opletten dat het kwalitatief goede sites zijn. Een link op een site van slechte kwaliteit gaat je namelijk eerder kwaad dan goed doen.

Wat kan een gastblog betekenen voor opdrachtgevers?

Er zijn dus veel platforms, die je helpen bij het vinden van goede websites om je gastblog te plaatsen. Zoals we hierboven al zeiden is het zoeken hiernaar best lastig, vandaar dat een goed platform heel handig kan zijn. Deze platforms werken als tussenpersoon en hanteren hierbij in de meeste gevallen een percentage als vergoeding. Als opdrachtgever kun je vaak zelf zoeken naar een website die het beste past, met hulp van het gastblog platform.

De prijs is vaak afhankelijk van de autoriteit van de blogger en het aantal bezoekers dat de website in kwestie trekt. Een gastblog platform controleert ook op de kwaliteit en gemaakte afspraken. Hierbij wordt er vaak eerst gekeken naar de oplevering, of die voldoet aan de vooraf gemaakte afspraken, en pas daarna wordt er betaald.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van een gastblog?

Een gastblog plaatsen biedt verschillende voordelen. Allereerst kan een gastblog heel gunstig zijn om links te krijgen naar je eigen blog of website. Hiermee bouw je jouw positie in Google op, en laat je deze stijgen zodat je meer bezoekers trekt. Op deze manier is het vooral een aanvulling op je eigen blog. Daarnaast kun je met een gastblog heel snel een vrij groot publiek bereiken.

Zeker wanneer je zelf bijvoorbeeld niet zo veel blogt en dit ook niet wil doen, is dit een goede keuze. Op dat moment ga je op zoek naar een website die opereert in jouw branche. Op die website plaats je dan af en toe een artikel. Dit zorgt ervoor dat je zelf niet hoeft na te denken over het opzetten van je blog, en ben je bovendien direct verzekerd van een vast aantal bezoekers.

Nadelen gastbloggen

Natuurlijk zitten er ook wel wat nadelen aan het plaatsen van een gastblog. Allereerst heb je natuurlijk heel weinig controle over je blog en de website waar je deze op plaatst. Daarnaast zit je hierbij vaak vast aan allerlei eisen, wat betreft insteek, lengte van de tekst of andere redactionele eisen. Ook is het een nadeel dat je weliswaar hoger kunt scoren wat betreft SEO door het plaatsen van gastblogs, maar dan wel alleen via linkbuilding.

De andere voordelen die het schrijven van een blog kan bieden, zoals autoriteit opbouwen of goed gevonden worden, worden niet benut. Als laatste mis je met een gastblog de kans om bezoekers op je website te houden. Ze kunnen dan dus niet zo makkelijk op je website blijven, andere pagina’s bekijken en zelfs je producten of diensten kopen.

Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van gastbloggen op een rijtje gezet.

  • Je kunt backlinks verzamelen op websites met autoriteit in je vakgebied.
  • Je brengt jezelf door het schrijven van een specialistisch artikel naar voren als autoriteit.
  • De gastblogger of website waar jij een blog op plaatst, heeft al een netwerk met geïnteresseerden opgebouwd waar je van kan profiteren. Omdat dit als het goed is ook jouw doelgroep is, profiteer je hiervan.
  • Het verkeer naar je eigen website wordt verhoogd.
  • Je kunt een connectie met een waardevolle blogger opbouwen binnen je vakgebied. Hier heb je langere tijd iets aan. Zo kun je andere samenwerkingen aangaan met deze blogger of website.

Waarom is het voor bloggers interessant?

Gastblogs zijn ook voor bloggers of websites interessant, niet alleen vanwege het geld mocht dit bij de afspraak horen. De blogger of website heeft er natuurlijk zelf ook voordeel bij. Ook de SEO positie van die website kan daardoor flink verbeteren. Bovendien laat zo’n site zien te beschikken over connecties en autoriteit. Er is dus sprake van een win-win situatie.

Wat is een geschikte website om een artikel te plaatsen?

De kunst is dus vooral om een geschikte website te vinden om jouw artikel op te plaatsen. Aan welke eisen moet zo’n website dan voldoen? Sowieso moet de website die je kiest passen bij de doelgroep. Daarnaast moet de website beschikken over een hoge autoriteit, wil je er voordeel uit kunnen halen. Het draait in de meeste gevallen meer om linkbuilding en het opbouwen van autoriteit, iets waar veel bloggers heel actief aan werken.

Er zijn tegenwoordig heel veel manieren om te controleren welke websites voor jou geschikt kunnen zijn. Moz Metrics is iets waar heel veel professionele SEO experts vertrouwen in hebben. Page Rank is tegenwoordig minder belangrijk omdat Google dit niet meer bijwerkt, Domain Authority, Page Authority, Trust Flow en Citation Flow zijn wel belangrijk.

Deze statistieken kunnen je helpen om de kracht van een website in te schatten en te kijken of deze website op een natuurlijke manier links heeft gekregen. Daarnaast is spam beoordeling een essentiële score, waarmee je controleert, welk type links een website heeft. Waarschijnlijk denk je nu al, dit is niet makkelijk en kost behoorlijk wat tijd.

Daarom zijn gastblog platforms ook zo fijn, waar je al heel veel informatie kunt vinden. Je hoeft niet zoveel zorgen te maken over het ontwikkelen van SEO-strategieën, maar je kunt je concentreren op het vermarkten van je website.

Doe meer dan gastbloggen voor een goede SEO positie

Gastbloggen wordt vooral gedaan voor een goede SEO positie. Het gekke is dat Google dit eigenlijk zo ongeveer afraadt. Dit komt ook wel omdat Google wat betreft het opbouwen van SEO maar een ding aanraadt, en dat is het maken van goede content. Dit is dan ook de beste manier voor het verbeteren van je SEO. Wanneer je hiermee spontane backlinks weet op te bouwen heb je helemaal de jackpot te pakken. Gastbloggen is echter ook een prima manier om dit te bereiken.

Goede content maken

Zorg er dan wel ook bij gastblogs voor dat je goede content produceert. Doe dit door minimaal 500 woorden of meer, een paar foto’s en eventueel goede video’s. Wanneer je kleine berichten uitbrengt met links wordt dit gezien als oppervlakkig, en zal dit niet goed scoren. Google merkt dit dan aan als blogs puur om links op te bouwen, en niet om daadwerkelijk waarde te bieden aan de lezer.

Zorg ook dat je links niet alleen van gastblogs afkomstig zijn, maar ook van andere websites en platforms. Normale backlinks werken namelijk dus het beste, en zeker een combinatie is een goed idee.

Artikel plaatsen op mijnzzp.nl

Je kunt ook op mijnzzp.nl een artikel laten plaatsen. Wij noemen dit bij mijnzzp.nl artikel samenwerking. Wij werken samen met verschillende marketingbureaus, waarmee we vaste afspraken hebben. Hierdoor zijn wij dan ook een betrouwbare partij voor verschillende opdrachtgevers. Met ruim 65.000 bezoekers per maand zijn wij voor veel marketingbureaus een waardevolle partij om mee samen te werken.

Mijnzzp.nl