Team Mijnzzp

Winkel in televisies

Voor ondernemers is linkbuilding steeds belangrijker om autoriteit op te bouwen met hun website. Linkbuilding is het genereren van externe links naar jouw website om een hogere positie te krijgen in Google. Ook kun je een intern netwerk van links opbouwen door op jouw ene webpagina naar de andere te verwijzen.

Lees in dit artikel welke verschillende vormen van linkbuilding je kunt inzetten voor de SEO van jouw website, welke fouten je moet vermijden en waarom linkbuilding onmisbaar is.

Inhoudsopgave
Verschillende manieren van linkbuilding
Veelgemaakte fouten bij linkbuilding
Waarom linkbuilding onmisbaar is
Nemen jullie gesponsorde content op?

Verschillende manieren van linkbuilding

Linkbuilding is belangrijk om meer bezoekers naar je website te trekken, de juiste doelgroep aan te spreken en autoriteit op te bouwen. Door een hogere autoriteit scoort jouw website beter in Google, waardoor nog meer potentiële klanten jou kunnen vinden. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Variatie is in ieder geval belangrijk bij het opbouwen van backlinks. Als je als beginnende website alleen voor do-follow backlinks gaat op websites met een hoge autoriteit, merken zoekmachines dat deze links niet natuurlijk verkregen zijn en zullen ze je hiervoor afstraffen.

Het is dus belangrijk om verschillende soorten links te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • backlinks op websites met zowel een hoge als lage autoriteit;
  • do-follow backlinks (waarbij de waarde doorgegeven aan jouw website);
  • en nofollow-links (waarbij dit niet gebeurt).

Hieronder vind je een aantal effectieve manieren om aan de slag te gaan met linkbuilding.

  • Plaats gastblogs op websites die relevant zijn voor jouw doelgroep. Door gastbloggen vergroot je je zichtbaarheid en bouw je autoriteit op.
  • Benader eigenaren van websites voor het ruilen van een link. Dit klinkt als ideale reclame, maar Google doorziet al snel als dit pure koehandel is. Zorg er dus voor dat de link vermelding echt waarde toevoegt. Bovendien moet de website natuurlijk relevant zijn voor jouw doelgroep. Ook kun je een ruil doen met meerdere websites tegelijk (bijvoorbeeld website A verwijst naar B, B naar C, en C naar A).
  • Laat andere websites een stukje schrijven over jouw bedrijf met vermelding van jouw link. Dit kan ook tegen een vergoeding.
  • Interview experts voor je eigen blog. Als je een eigen blog hebt, kun je experts of influencers in jouw vakgebied interviewen en dit publiceren op jouw blog. Grote kans dat de geïnterviewde deze blog vervolgens gaat delen op zijn eigen kanalen.

Veelgemaakte fouten bij linkbuilding

Regelmatig proberen webmasters snel aan backlinks te komen, maar Google doorziet al snel als dit te geforceerd gebeurt. Welke fouten moet je zeker zien te vermijden?

Probeer geen backlinks te krijgen op websites die niet relevant zijn voor jouw doelgroep. Vaak heeft het ook geen zin om deze webmasters te benaderen, omdat ze geen meerwaarde zien in een gastblog of linkruil. Zorg er dus voor dat de link altijd relevant is voor de bezoekers van de website.

Daarnaast kan de autoriteit van de website te hoog gegrepen zijn. Het is niet slim om een website met hoge autoriteit te benaderen voor een linkruil met een startpagina of andere onbelangrijke pagina. Hier zullen ze namelijk geen interesse in hebben.

Tot slot is het belangrijk om niet zomaar binnen een maand zoveel mogelijk backlinks proberen te scoren. Of overal willekeurige links te plaatsen op social media. Zoekmachines merken dat dit niet natuurlijk is en zullen je geen hoge positie geven. Bovendien zijn deze links vaak niet relevant genoeg. Houd de lange termijn dus in je achterhoofd.

Waarom linkbuilding onmisbaar is

De beste manier van linkbuilding is het creëren van waardevolle en unieke content, die gedeeld wordt op relevante websites. Voor jou als ondernemer levert dit autoriteit op, waardoor je sneller en vaker via zoekmachines gevonden wordt door potentiële klanten.

Nemen jullie gesponsorde content op?

Wij kunnen ondernemers helpen met hun linkbuilding door middel van gastbloggen. Wij plaatsen dan een informatief artikel van jou met een link naar jouw website.

Mijnzzp.nl