Team Mijnzzp

Merkschoenen

Stel je bent eindelijk klaar met je eigen blogsite of vlog. Wat nu? Hoe verdien je daar een leuk bedrag aan passief inkomen mee? Naast het maken van leuke en aansprekende blogs of vlogs met veel bezoekers kan je ervoor kiezen om producten van fabrikanten of dienstverleners aan te prijzen op jouw blog of vlog. Nog belangrijker is het om je daar voor te laten betalen door de fabrikanten of dienstverleners. Kortom, je kan gesponsorde content aanprijzen. Je brengt dan bepaalde producten of diensten onder de aandacht van jouw volgers.

Naamsbekendheid vergroten

Heerlijk helder .... De meeste mensen weten wat er op de stippellijn hoort te staan. Het biermerk Heineken natuurlijk. Heineken is één van de bekendste biermerken ter wereld. Een briljante strategie van het biermerk om naamsbekendheid in Nederland te verkrijgen was deze drie H's in de advertentie. Als een consument een keuze moet maken is de kans groter als hij het merk goed kent, en de naam vaker heeft gehoord. Dit komt door de voortdurende reclames en zichtbaarheid van het merk op internet en televisie.

Om hun online zichtbaarheid en naamsbekendheid te vergroten hebben veel merken een advertentiebudget. Het voordeel van bedrijven om te kiezen voor bloggers heeft te maken met de doelgroep van het bedrijf en de blogger. Vaak hebben zij dezelfde doelgroep. Door de blogger reclame te laten maken voor een bepaald product of dienst is het dus mogelijk om zeer gericht reclame te maken.

Gesponsorde content opdrachten krijgen

Als blogger is het belangrijk om goed gevonden te worden. Daarnaast is het belangrijk dat mensen jouw teksten ook daadwerkelijk lezen. Dat wil een bedrijf ook heel graag. Zeker als het bedrijf nog niet heel erg bekend is. Als je als blogger goed gevonden kan worden op het internet kan je aanvragen krijgen van bedrijven om hun producten en diensten aan te prijzen. Dit kan door bijvoorbeeld een review van een product te geven voor jouw volgers of het product openlijk in je blog te noemen.

Hoe wordt een bedrijf sneller gevonden?

Onder andere door; influencers die de naam van het bedrijf noemen. Als je een bepaald onderwerp opzoekt in een zoekmachine, zoals Google, krijg je de tien beste resultaten die voldoen aan het zoekwoord. Over het algemeen kijken mensen niet verder dan de eerste tien resultaten. Het is dus belangrijk voor veel bedrijven om in de top tien van Google te komen. Google ranked resultaten aan de hand van vermeldingen van het zoekwoord in de tekst en titel en het aantal backlinks. Een backlink is een verwijzing in de tekst waar (als je daarop klikt) je doorgestuurd wordt naar een andere website.

Hoe krijg je aanvragen om gesponsorde content te plaatsen?

Als je een YouTube-kanaal hebt met ruim 100.000 abonnees kun je een behoorlijk inkomen verdienen. Men zegt duizenden euro’s per sponsoring. Ook een blog met dagelijks veel views van geïnteresseerde consumenten is populair bij bedrijven, om daar hun gerichte reclamecampagne te laten uitkomen. Dus simpelweg moet je heel wat volgers hebben, wil je aanvragen krijgen voor gesponsorde content. Bedrijven vallen echter niet over elkaar heen om jou aan een lucratieve deal te helpen.

Wat kan je vragen voor gesponsorde content?

Als je denkt dat je al in de eerste maand van je blogsite of vlog al aanvragen krijgt voor gesponsorde content en duizenden euro's gaat verdienen heb je het meestal mis. Sommige van de grootste vloggers zijn al jaren bezig om te zijn waar ze nu zijn. Youtuber Enzo Knol bijvoorbeeld, die vanaf zijn 21ste leeftijd video’s post over zijn leven op YouTube is het ultieme voorbeeld voor veel jeugdige bloggers en vloggers. Bloggers zijn over het algemeen wel minder populair als deze vlogger, maar kunnen evengoed gevraagd worden voor gesponsorde content. Dit kan bijvoorbeeld een paar tientjes opleveren per opdracht maar ook honderden euro's.

Moet je melden dat het om gesponsorde content gaat?

Om heel kort te zijn is het antwoord 'JA'. De richtlijn van Google is heel duidelijk. Bij een gesponsord product of dienst moet een vermelding staan dat dit een gesponsorde inhoud is. Zonder vermelding kan het voorkomen dat Google je zal straffen. Je website kan hierdoor in het ergste geval niet meer vindbaar in de zoekmachine Google zijn. Daarnaast is er ook Nederlandse wetgeving met betrekking tot het plaatsen van gesponsorde content. Het is dus belangrijk dat je een sponsoring kenbaar maakt.

Mijnzzp.nl