Opleiding tot Verslaggever

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Journalistiek
VooropleidingMediaredactiemedewerker (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Journalistiek

De Hbo-opleiding journalistiek is de aangewezen Hbo-opleiding voor mensen die van nieuws en media hun beroep willen maken. Overigens bestaan er veel soorten journalisten en komen journalisten zeker niet alleen voor op televisie, radio of bij dagbladen. Denk ook aan specifieke vakbladen, persvoorlichters of aan internetbedrijven. De Hbo-opleiding journalistiek is een praktijkgerichte opleiding, omdat je binnen deze opleiding vanaf het eerste studiejaar alles wat je leert in de praktijk zal brengen, zoals het afnemen van interviews of het maken van televisiereportages. Vanaf het eerste studiejaar zal er veel aandacht zijn voor ethiek, algemene vakkennis, schrijven, interviewen en het uitvoeren van research als journalist. Vanaf het tweede studiejaar zal de focus binnen de opleiding liggen op de journalistieke vaardigheden, algemene vakkennis en diverse soorten multimedia, zoals radio, televisie en het internet.

Vanaf het derde studiejaar zal je voor het eerst drie maanden stage lopen, zoals bij een regionale krant of radio-omroep. Binnen de gehele opleiding zal je minimaal twee keer stage lopen van ongeveer drie maanden. De Hbo-opleiding journalistiek afronden doe je natuurlijk door het uitvoeren van een afstudeeropdracht, die meestal enkele verplichte onderdelen kent zoals het uitvoeren van een bronnenonderzoek. Binnen de Hbo-opleiding journalistiek krijg je onder meer de vakken journalistiek, taalbeheersing, onderzoek, politiek, sociaal-culturele ontwikkelingen en crossmediale vaardigheden. De Hbo-opleiding journalistiek kent in de meeste gevallen een bindend studieadvies, wat betekent dat je de opleiding zal moeten verlaten wanneer je niet over het juiste aantal studiepunten beschikt.

Opleidingsduur en niveau Journalistiek

De Hbo-opleiding journalistiek zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen. De Hbo-opleiding journalistiek is geen bijzonder zware Hbo-opleiding. Deze opleiding moet wel bij je passen, omdat je voor de opleiding veel zal moeten lezen en zelfstandigheid een grote rol speelt binnen de opleiding.

Vervolgopleidingen Journalistiek

Na de Hbo-opleiding journalistiek is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Journalistiek

Over het algemeen verwachten de meeste hogescholen minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo- of vwo-diploma, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding journalistiek. Een passende vooropleiding voor deze opleiding op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker zijn op niveau vier. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een speciale toets af te leggen, om te bekijken of je alsnog toegelaten kan worden.

Mijnzzp.nl