Team Mijnzzp

Bouwlocatie

In elke branche variëren de tarieven die zzp’ers hanteren, zoals in de bouwsector en in de zakelijke dienstverlening. Bij het starten van een bedrijf vind je het misschien lastig om je tarief te bepalen. De hoogte van je tarief is van belang, want daarmee geef je onder meer aan dat je een professional bent. Hanteer je een te laag tarief dan zijn er altijd klanten die je dan minder serieus nemen. Bovendien moet je als ondernemer ook denken aan je pensioen, arbeidsongeschiktheid en af te dragen belasting. Onderstaande tips helpen je op weg om de hoogte van je tarief vast te stellen.

1. Doe onderzoek in je eigen sector

Kijk in je eigen branche welke tarieven ondernemers hanteren en let eventueel ook op specialisaties. Een ervaren zzp’er die al tientallen jaren werkzaam is in zijn vakgebied hanteert een hoger tarief dan een starter.

2. Houd rekening met alle kosten

Om je tarief te bepalen als zzp’er is het ook van belang om met alle zakelijke uitgaven rekening te houden. Bijvoorbeeld met de aanschaf van een bestelbus en gereedschappen, maar ook aan materialen.

3. Let op je privéuitgaven

Naast je zakelijke kosten heb je ook te maken met maandelijkse uitgaven op privégebied. Bereken daarom hoeveel geld je maandelijks nodig hebt om rond te komen, zodat je de vaste lasten en overige uitgaven kan bepalen. Houd er dan ook rekening mee dat je geld opzij moet zetten voor als je niet werkt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als je onverhoopt een keer geen opdrachten hebt.

4. Stel algemene voorwaarden op

Het is belangrijk om met opdrachtgevers afspraken te maken over je tarief, maar ook andere voorwaarden zijn van belang. Naast het opstellen van algemene voorwaarden leg je ook de opdracht schriftelijk vast. Stuur bijvoorbeeld een offerte die de opdrachtgever moet ondertekenen en waarbij je erop wijst dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn. Zo ontstaan er geen onduidelijkheden.

5. Factuur met betaaltermijn

Stuur je een factuur, vergeet dan niet om er een betaaltermijn in op te nemen. Mocht je een keer een spoedopdracht krijgen dan is het overigens heel normaal om in dat geval een hoger tarief te vragen.

RekeningenHet is als zzp'er verstandig om gebruik te maken van een goed online boekhoudprogramma.

Hiermee kun je verschillende boekhoudkundige berekeningen maken. Er zijn tegenwoordig veel zzp'ers die gebruikmaken van online boekhouden.

Mijnzzp.nl