Team Mijnzzp

Bouwlocatie

In elke branche variëren de tarieven die zzp’ers hanteren, zoals in de bouwsector en in de zakelijke dienstverlening. Bij het starten van een bedrijf vind je het misschien lastig om je tarief te bepalen. De hoogte van je tarief is van belang, want daarmee geef je onder meer aan dat je een professional bent. Hanteer je een te laag tarief dan zijn er altijd klanten die je dan minder serieus nemen. Bovendien moet je als ondernemer ook denken aan je pensioen, arbeidsongeschiktheid en af te dragen belasting. Onderstaande tips helpen je op weg om de hoogte van je tarief vast te stellen.

Inhoudsopgave
1. Doe onderzoek in je eigen sector
2. Houd rekening met alle kosten
3. Let op je privéuitgaven
4. Stel algemene voorwaarden op
5. Factuur met betaaltermijn
Uurtarief berekenen als zzp'er
Het inkomen dat je nodig hebt als zzp'er

1. Doe onderzoek in je eigen sector

Kijk in je eigen branche welke tarieven ondernemers hanteren en let eventueel ook op specialisaties. Een ervaren zzp’er die al tientallen jaren werkzaam is in zijn vakgebied hanteert een hoger tarief dan een starter. Als startende zzp'er kun je ook aan collega zzp'ers vragen welk uurtarief zij hanteren. Het vaststellen van je uurtarief kan als zzp'er lastig zijn, maar het is van groot belang om te kiezen voor een realistisch uurtarief. Het werken tegen een te laag tarief kan verschillende problemen met zich meebrengen, zoals het niet kunnen rondkomen van je zzp tarief.

2. Houd rekening met alle kosten

BouwOm je tarief te bepalen als zzp’er is het ook van belang om met alle zakelijke uitgaven rekening te houden. Bijvoorbeeld met de aanschaf van een bestelbus en gereedschappen, maar ook aan materialen. Daarnaast heb je als zelfstandig ondernemer ook te maken met de verplichte bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Het is dus belangrijk om rekening te houden met alle bijkomende kosten en niet alleen met de belasting.

3. Let op je privéuitgaven

Naast je zakelijke kosten heb je ook te maken met maandelijkse uitgaven op privégebied. Bereken daarom hoeveel geld je maandelijks nodig hebt om rond te komen, zodat je de vaste lasten en overige uitgaven kan bepalen. Houd er dan ook rekening mee dat je geld opzij moet zetten voor als je niet werkt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als je onverhoopt een keer geen opdrachten hebt. Het is bij het berekenen van het zzp inkomen niet realistisch om te veronderstellen dat je alle uren kunt factureren. Als zzp'er heb je ook te maken met andere uren. Denk alleen al aan de tijd die je besteedt aan boekhouding als zzp'er. Daarnaast zul je ook regelmatig tijd moeten besteden aan het opstellen van offertes.

4. Stel algemene voorwaarden op

Het is belangrijk om met opdrachtgevers afspraken te maken over je tarief, maar ook andere voorwaarden zijn van belang. Naast het opstellen van algemene voorwaarden leg je ook de opdracht schriftelijk vast. Stuur bijvoorbeeld een offerte die de opdrachtgever moet ondertekenen en waarbij je erop wijst dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn. Zo ontstaan er geen onduidelijkheden.

5. Factuur met betaaltermijn

Stuur je een factuur, vergeet dan niet om er een betaaltermijn in op te nemen. Mocht je een keer een spoedopdracht krijgen dan is het overigens heel normaal om in dat geval een hoger tarief te vragen. De meeste zzp'er werken tegen een vast uurtarief, maar het komt ook zeker voor dat zzp'ers op projectbasis werkzaam zijn.

Uurtarief berekenen als zzp'er

Ons salaris en tarief calculator geeft je de mogelijkheid om zelf het uurtarief te berekenen dat je nodig hebt om rond te komen. Dit geeft je inzicht in de brutowinst en de nettowinst als zzp'er. Je kunt ook een vergelijking maken met wanneer je in loondienst zal zijn. Zoals eerder aangegeven is het als startende zzp'er van belang om meteen een goed uurtarief te hanteren. Het werken tegen een te laag uurtarief moet voorkomen worden.

Salaris en tarief zzp berekenen

Het inkomen dat je nodig hebt als zzp'er

Je kunt ook je eigen zzp tarief berekenen aan de hand van het inkomen dat je nodig hebt om rond te komen. Dit is eigenlijk de makkelijkste manier om je zzp tarief te berekenen. Het blijft wel van belangrijk om rekening te houden met je eigen vaardigheden, competenties en de mogelijke concurrentie. Als zzp'er kun je, afhankelijk van de branche waarin je actief bent, te maken krijgen met veel concurrentie. Het heeft geen zin om je buiten de markt te prijzen met je bedrijf.

RekeningenHet is als zzp'er verstandig om gebruik te maken van een goed online boekhoudprogramma.

Hiermee kun je verschillende boekhoudkundige berekeningen maken. Er zijn tegenwoordig veel zzp'ers die gebruikmaken van online boekhouden.

Mijnzzp.nl