Team Mijnzzp

Concurrentie

Als zzp'er kun je te maken krijgen met veel concurrentie. Het is voor de meeste zzp'ers dan ook belangrijk om eerst onderzoek te doen naar je mogelijke concurrenten en hun strategieën. Vooral binnen de online-wereld is het erg belangrijk dat je weet wat je concurrenten doen en aanbieden. Als je dat niet doet, loop je het risico steeds achter de feiten aan te lopen en nooit bovenaan te komen in de zoekresultaten. Je moet er dus voor zorgen dat je weet wat er speelt in de branche waarin je opereert. Vanzelfsprekend kunnen ook dienstverlenende zzp'ers concurrentie hebben.

Het is niet alleen belangrijk om te weten wat je concurrenten aanbieden, maar ook hoe ze hun bedrijf runnen. Zo kun je erachter komen wat voor soort bedrijf zij zijn, hoe ze hun markt benaderen en welke strategieën ze gebruiken. Als je dit weet, kun je beter inspelen op de wensen van je potentiële klanten en je concurrenten een stap voor zijn. Op die manier kun je jezelf onderscheiden van de rest en ben je beter in staat om nieuwe klanten aan te trekken.

Inhoudsopgave
Maak als zzp'er een concurrentieanalyse
Maak ook een SWOT-analyse als zzp'er
Onderzoek je doelgroep als zzp'er
Wat is jouw strategie?
Concluderend

Maak als zzp'er een concurrentieanalyse

Door het opstellen van een concurrentieanalyse kom je erachter welke bedrijven jouw concurrenten zijn. Je kunt hierbij denken aan hun naam, het logo, de website, de diensten die ze aanbieden en natuurlijk de prijzen. Een concurrentieanalyse geeft je inzicht in de sterke en zwakke punten van je concurrenten. Zo kun je erachter komen wat zij beter doen dan jij en waar jij mogelijkheden ziet om hen te overtreffen. Door het maken van een concurrentieanalyse kun je wellicht concurrentievoordeel behalen.

Maak ook een SWOT-analyse als zzp'er

Door je sterke en zwakke punten in kaart te brengen, kun je erachter komen waar je bedrijf staat. Vervolgens kun je erachter komen welke kansen en bedreigingen zich voordoen in de markt. Met behulp van een SWOT-analyse kun je een effectieve marketingstrategie opzetten die inspeelt op de kansen en bedreigingen in de markt.

Onderzoek je doelgroep als zzp'er

Als laatste is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Je kunt hierbij denken aan hun leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, inkomen en woonplaats. Door je doelgroep goed in kaart te brengen, weet je precies waar je moet zijn om ze te bereiken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je bedrijf te laten zien op beurzen of in tijdschriften die relevant zijn voor je doelgroep. Op die manier weet je zeker dat je bij je doelgroep terechtkomt. Het onderzoeken van je doelgroep is ook erg belangrijk als je een nieuw product of dienst gaat ontwikkelen. Zo weet je zeker dat het product of de dienst aansluit bij de behoeften van je doelgroep.

Wat is jouw strategie?

Als zzp'er is het belangrijk dat je weet wat je concurrenten doen. Door onderzoek te doen naar hun strategieën kun je erachter komen hoe je jezelf kunt onderscheiden van de rest. De beste strategie is natuurlijk om je eigen unieke verhaal te vertellen. Door je bedrijf op een unieke manier te positioneren, maak je jezelf onmisbaar voor potentiële klanten. Wanneer je beschikt over een e-commerce website, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je uitlegt waarom klanten voor jouw bedrijf moeten kiezen in plaats van een andere. Vertel je verhaal en zorg ervoor dat potentiële klanten je bedrijf niet meer kunnen wegdenken. Dit kan je bijvoorbeeld bereiken door het starten van een eigen YouTube-kanaal.

Concluderend

Als zzp'er is het erg belangrijk dat je rekening houdt met de concurrentie. Door onderzoek te doen naar de strategieën van je concurrenten, kun je erachter komen hoe je jezelf kunt onderscheiden van de rest. Het onderscheiden als zzp'er is belangrijk om nieuwe klanten aan te trekken. Er zijn veel zelfstandig ondernemers die in alle denkbare branches actief zijn. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal rekening moeten houden met concurrentie. Het maakt niet uit in welke branche je opereert, er zijn altijd bedrijven die hetzelfde doel voor ogen hebben als jij. Als zzp'er is het dus erg belangrijk dat je weet hoe je jezelf kunt onderscheiden van de rest. Dit kan je doen door een goede strategie te bedenken en deze ook uit te voeren.

Mijnzzp.nl