Team Mijnzzp

Bedrijf opstarten

Ben je bezig met het maken van een ondernemingsplan of concurrentieanalyse, dan is het handig om te weten hoeveel bedrijven er actief zijn in een branche waarin je een eigen bedrijf wenst te starten. Hiervoor kun je gebruikmaken van de KvK Bedrijventeller, die het mogelijk maakt om op type bedrijf in de regio te zoeken. Door gebruik te maken van de KvK-tool kun je verschillende regio's en branches invoeren, waarna je precies te zien krijgt met hoeveel concurrenten je mogelijk te maken krijgt. De KvK maakt hiervoor onder andere gebruik van de SBI-code (bedrijfsactiviteit) vanuit het Handelsregister.

Inhoudsopgave
Ondernemingsplan maken
Bedrijven in het Handelsregister
Onderzoek ook je doelgroep
Ga je binnenkort starten als ondernemer?

Ondernemingsplan maken

Wanneer je een ondernemingsplan aan het maken bent, is het ook belangrijk om de mogelijke concurrentie te onderzoeken. Door gebruik te maken van de Bedrijventeller van de Kamer van Koophandel kun je op een eenvoudige manier zoeken naar mogelijke concurrenten in een branche of regio. Ook wanneer je een marketingplan aan het opstellen bent, kan het gebruiken van de Bedrijventeller handig zijn.

Bedrijven in het Handelsregister

De Kamer van Koophandel haalt de gegevens op vanuit het Handelsregister, waarbinnen alle bedrijven zijn opgenomen op basis van hun bedrijfsactiviteit (SBI-code). Je kunt gratis gebruikmaken van de Bedrijventeller van de KvK en het is verder niet nodig om uittreksels op te vragen. Wanneer je specifieke informatie over bedrijven zoekt, moet je wel betalen voor de gegevens vanuit het Handelsregister. Voor het maken van een concurrentieanalyse is dit meestal niet nodig, omdat het alleen om het aantal bedrijven gaat binnen een specifieke branche of regio.

Onderzoek ook je doelgroep

Over het algemeen zul je binnen je ondernemingsplan ook een marketinganalyse uitvoeren, en hiervoor is het nodig om eerst je doelgroep te onderzoeken. Zonder het kennen van je doelgroep is het bijna niet mogelijk om gerichte marketing toe te passen voor een dienst of product. Het onderzoeken van je doelgroep kan op verschillende manieren gedaan worden. Denk bijvoorbeeld aan het online analyseren van je doelgroep, maar denk ook aan het toepassen van de SMART-methode.

Ga je binnenkort starten als ondernemer?

Als startende ondernemer is het belangrijk om je goed voor te bereiden, en dat doe je onder andere door het maken van een ondernemingsplan. Daarnaast is het ook raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma voor het bijhouden van de financiële administratie. Een ander belangrijk punt is het afsluiten van bedrijfsverzekeringen. Welke bedrijfsverzekeringen je precies nodig hebt, is deels afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten en rechtsvorm.

Mijnzzp.nl