Etaleur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep etaleur bestaat uit het inrichten van vitrines en beurzen binnen de detailhandel. Een etaleur kan ook werkzaam zijn als reclameontwerper, omdat deze werkzaamheden soms samen vallen, maar de oorspronkelijke taak van een etaleur is etaleren. Het zijn doorgaans de grotere winkelketens en bedrijven die gebruik maken van professionele etaleurs. Als etaleur zal je altijd met de opdrachtgever overleggen om tot een bepaald idee te komen om een bepaald thema uit te lichten. Naast het etaleren heeft de etaleur dus ook de verantwoordelijkheid voor het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën in een zogenaamd etalageplan, waar ook de kostenbegroting in zal worden opgenomen. Bij inwikkelde opdrachten kan het zijn dat een etaleur in een werkplaats voorbereidende handelingen uitvoert, zodat de etalage in de winkel sneller kaar is. Een etaleur kan ook ingezet worden om de winkel zelf aan te kleden.

Het belang van een mooie etalage

De detailhandel draait om verkopen en emotie, en is natuurlijk sterk afhankelijk van klanten. Hoe mooier of nuttiger een etalage ingericht is, hoe meer bezoekers en dus potentiële klanten deze zal trekken, die weer omzet opleveren. De grotere winkels weten dit maar al te goed en zullen dan ook mooie en relevante etalage-inrichtingen wensen, die diverse keren per jaar veranderen. Een winkel kan een nieuwe etalage-inrichting wensen als er bijvoorbeeld een actie is, een nieuw merk, of als er een bepaalde periode aangebroken is van het jaar zoals de kerstperiode. Naast het mooi inrichten van een etalage is het ook belangrijk dat de etalage schoon is. De ramen van de etalage moeten aan de buitenkant en aan de binnenkant schoon zijn. Een smerige etalage zal bezoekers afstoten en kost omzet.

Het beroep etaleur houdt meer in dan het neerzetten van een paar reclameborden of paspoppen in de etalage. Een goede etaleur is in staat om iedere keer met een creatief ontwerp te komen voor de etalage. Winkelstyling bestaat doorgaans niet alleen uit het aankleden van een etalage of winkel. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over een bepaalde reclamecampagnes of positionering van de winkel. Dat moet allemaal meegenomen worden in het etalageplan. Overigens kan ook verlichting een belangrijke rol spelen binnen het beroep etaleur.

Winkeletalages:

Opleiding tot etaleur

Wie als etaleur wil gaan werken kan het beste de beroepsopleiding Etaleur of Eventstylist volgen. De beroepsopleiding tot etaleur is zowel op Mbo-niveau te volgen als op Hbo-niveau en kent verschillende niveaus. Tijdens de opleiding etaleur is er onder meer aandacht voor de volgende vakken en vaardigheden: etalage- en eventstyling, planning, positionering, context bepaling, verlichtingstechnieken, design, materiaalkennis, copywriting, mediakeuze, financiële budgettering en reclamestrategie. Het beroep etaleur heeft raakvlakken met de beroepen reclameontwerper en copywriter, omdat reclame belangrijk is binnen dit vak.

Bedrijven waar een etaleur werkzaam kan zijn

Een etaleur kan werkzaam zijn bij een ontwerpbureau of reclamebureau, evenementenbureau of werkzaam zijn voor een grote winkelketen. Er zijn onder de professionele etaleurs redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden.

Competenties etaleur

De belangrijkste competentie als etaleur is dat je een creatief persoon bent die steeds weer weet te verassen. Maar ook communicatief zal je goed onderlegd moeten zijn, omdat je meestal in overleg je ontwerpen zal maken. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent zal je ook een commerciële instelling moeten bezitten. Binnen dit vakgebied zal je sterk de markt in de gaten moeten houden, zoals door het lezen van vakbladen, zodat je trends herkent en hierop kunt inspelen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als etaleur

Het arbeidsmarktperspectief als etaleur is redelijk te noemen. Wel is het zo dat de meeste bedrijven meerdere disciplines uitvoeren en zich dus niet alleen bezighouden met etaleren. Het is over het algemeen zo dat een etaleur niet alleen zal werken en onder toezicht staat van een meer ervaren etaleur. Door het samenwerken als etaleur kan de nieuwe etaleur meer ervaring opdoen. Binnen de beroep speelt ervaring een grote rol als het aankomt op doorgroeimogelijkheden. Maar natuurlijk kan het starten van je eigen bedrijf, mits je voldoende ervaring bezit, ook gezien worden als het doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris etaleur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep etaleur omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een etaleur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1600 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Binnen dit beroep is er zeker een hoger salaris mogelijk, maar dan zal je je eerst moeten bewijzen als etaleur, omdat ervaring zeker telt binnen dit beroep. Ook zal je inkomen stijgen wanneer je naast etaleren andere werkzaamheden uitvoert, zoals het ontwerpen van reclamecampagnes. Als zelfstandig ondernemer zijn je inkomsten natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal en soort opdrachten dat je binnen weet te halen als etaleur of ontwerper.

Mijnzzp.nl