Merchandiser
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Een merchandiser is een commercieel medewerker, die met name een verkoopondersteunende taak vervult voor de detaillist. Deze verkoopondersteunende taak omvat vrijwel alle activiteiten die zich richten op de plaats van verkoop en het product beter zichtbaar of grijpbaar maken. Merchandise is een begrip dat zich richt op het stimuleren van productverkoop. In het kort komt het beroep merchandiser neer, op het zorg dragen voor de stimulatie van verkoop van producten en diensten. Hoe dit precies gedaan wordt en wat de specifieke taken en verantwoordelijkheden van een merchandiser zijn, kan nog al eens verschillen per bedrijf waar de merchandiser werkzaam is. Het zijn vooral de grote bedrijven of diensten die gebruikmaken van merchandise. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf een nieuw product heeft geproduceerd wat uitermate geschikt is om te verkopen op festivals. Een ander voorbeeld is dat een bedrijf een nieuwe dienst aan wil bieden en dat dit kenbaar wordt gemaakt in bijvoorbeeld bushokjes of matrixborden. Goede merchandise is voor veel bedrijven belangrijk omdat dit bijdraagt aan de mate van de verkoop van goederen of diensten. Een merchandiser kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de productpresentatie in winkels, op beurzen, bij festivals en tentoonstellingen. Ook het maken van digitaal presentatiemateriaal, het maken van prijskaartjes en reclameteksten, het ophangen van promotiemateriaal op diverse locaties of het zorgen voor de juiste belichting van producten kunnen tot de taken van een merchandiser behoren. Een merchandiser is dus gespecialiseerd in het presenteren van producten en diensten op een professionele manier zodat dit de aandacht van de klant trekt, en de klant uiteindelijk overgaat tot de koop van een product of dienst. Vanzelfsprekend kan een merchandiser ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden.
Als merchandiser kun je dus werkzaam zijn op verschillende manieren en locaties. De werkzaamheden die en merchandiser uitvoert hebben meestal betrekking op de retailsector, echter kunnen merchandisers ook binnen andere branches werkzaam zijn. Ook binnen beurzen zijn merchandisers regelmatig werkzaam. Als merchandiser is het belangrijk dat je ook hebt voor detail. Goed is niet meer goed genoeg wanneer het gaat over de manier waarop producten en diensten gepresenteerd worden. De consument is kritischer geworden met betrekking tot de manier waarop hij of zij in bijvoorbeeld een winkel wordt benaderd. Als merchandiser is het belangrijk dat je creatief bent. Een bepaalde kleur, geur of afbeelding zijn zaken die de consument bij blijven en waardoor een consument juist tot aankoop overgaat. Als merchandiser is het van belang dat je over goede marketingstrategieën beschikt. Juist die ene felle kleur of die afbeelding kunnen het verschil maken waarom de consument dat ene product, of die ene dienst wel of niet koopt. Bovendien is het van belang dat je beschikt over commerciële vaardigheden. In veel gevallen zul je als merchandiser bijdragen aan de promotie van producten en diensten. Als merchandiser zul je in veel gevallen werkzaam zijn binnen de marketing sector en kun je ingezet worden op verschillende locaties. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan festivals, winkels en beurzen.
Werken als merchandiser
Vrijwel de meeste merchandisers zijn werkzaam voor een marketingbureau. Zij zullen steeds te maken krijgen met verschillende marketingactiviteiten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het ontwerpen van t-shirts, sjaals etc. voor festivals. Maar ook het maken en verkopen van relatiegeschenken kunnen tot de taken van een merchandiser behoren. Wanneer een merchandiser verantwoordelijk is voor de promotie van producten of diensten, kan ook de naam promotiemedewerker van toepassing zijn. En wanneer een merchandiser verantwoordelijk is voor de inrichting van stands op beurzen, of het inrichten van winkelschappen of etalages kan de naam etaleur van toepassing zijn. De inhoudelijk werkzaamheden van een merchandiser kunnen inhoudelijk verschillen per branche waarbinnen de merchandiser werkzaam is. In alle gevallen worden de werkzaamheden uitgevoerd om de naamsbekendheid van een product of dienst, en de afname te vergroten.
Wat doet een merchandiser:
- Het ontwerpen of verkopen van promotiemateriaal voor een product of dienst
- Het stimuleren van de verkoop van een product of dienst
- Het ontwerpen of verkopen van relatiegeschenken
- Het enthousiasmeren van consumenten
- Het vergroten van de naamsbekendheid
Wat doet een merchandiser (Engels):
Beroep merchandiser:
Opleidingen tot merchandiser
Er bestaat geen specifieke opleiding tot merchandiser. Wie als merchandiser wil gaan werken kan het beste de beroepsopleiding Etaleur, Eventstylist of de Hbo-opleiding Marketing Management volgen. De opleiding Etaleur is zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau te volgen. Tijdens de opleiding tot etaleur is er onder meer aandacht voor de volgende vakken en vaardigheden: etalage- en eventstyling, contextbepaling, design, materiaalkennis, copywriting, mediakeuze en reclamestrategie. Het beroep merchandiser heeft veel raakvlakken met de beroepen reclameontwerper en etaleur. Naast deze opleidingen zijn er ook tal van cursussen te vinden bij externe opleidingsinstituten die van belang kunnen zijn in het werken als merchandiser. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende merchandiser.
Bedrijven waar een merchandiser werkzaam kan zijn
Een merchandiser kan werkzaam zijn bij een ontwerpbureau, reclamebureau, evenementenbureau, een grote winkelketen en non-profitorganisaties. Relatief gezien zijn er vrij veel merchandisers werkzaam als zelfstandig ondernemer. Het is mogelijk dat een merchandiser werkzaamheden uitvoert voor verschillende bedrijven, of bijvoorbeeld werkzaam is op projectbasis. Het is dus mogelijk dat een zelfstandig werkende merchandiser naast deze werkzaamheden ook andere werkzaamheden uitvoert.
Competenties merchandiser
De belangrijkste competentie van een merchandiser is creativiteit. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende disciplines is het van belang dat je over een goede communicatie beschikt. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer, kunnen ook netwerken en een commerciële instelling aangemerkt worden als belangrijke competenties. Algemene andere belangrijke vaardigheden van een merchandiser zijn inspiratie, organiseren, presenteren, energie, plannen, flexibiliteit en trends.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als merchandiser
Het arbeidsmarktperspectief van een merchandiser is over het algemeen redelijk te noemen. Niet voor ieder bedrijf is het relevant om een merchandiser in dienst te hebben. De meeste bedrijven voeren meerdere disciplines uit en niet alleen maar merchandise. Zoals eerder omschreven kan een merchandiser zowel voor profit- als non-profitorganisaties werkzaam zijn. De doorgroeimogelijkheden van een merchandiser moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheid, of het verkrijgen van een meer leidinggevende functie. De doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de werkgever, je eigen competenties en het opleidingsniveau.
Arbeidsvoorwaarden en salaris merchandiser
Het is niet mogelijk om specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als merchandiser werkzaam kan zijn binnen verschillende branches die gebruikmaken van verschillende cao's. Een merchandiser op Hbo-niveau zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Read this information on Merchandiser in English.
Lesen Sie diese Informationen auf Merchandiser auf Deutsch.
Lea esta información sobre Merchandiser en español.
Boekhoudsoftware vergelijken voor Merchandiser
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Merchandiser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl