Productmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een productmanager is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met productontwikkeling. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een productmanager het beste omschrijven als het bedenken en realiseren van nieuwe producten en/of diensten. Een van de belangrijkste taken van de productmanager is het optimaal begeleiden van dit proces. In de meeste gevallen zal de productmanager met meerdere afdelingen samenwerken om dit te kunnen bereiken. Een productmanager zorgt ervoor dat nieuwe ideeën werkelijkheid worden. De focus ligt bij het beroep productmanager op conceptontwikkeling en productontwikkeling. Ook het uitvoeren van marktonderzoek met betrekking tot nieuwe producten behoort tot de werkzaamheden van de productmanager. Een productmanager is verantwoordelijk voor de gehele productlevenscyclus, waaronder ook de ontwikkeling, de marketing, kwaliteitszorg en de financiële resultaten vallen. Ook logistieke vraagstukken behoren over het algemeen toe tot de werkzaamheden van de productmanager. Daarnaast weegt de productmanager andere belangrijke factoren tegen elkaar af, zoals demografie, concurrentie aanbod en de match tussen het product en bedrijf. De werkzaamheden van een productmanager zijn belangrijk, omdat het belangrijk is voor bedrijven om producten op de juiste manier te ontwikkelen. Daarnaast moet de behoefte naar producten op de juiste manier ingeschat worden om goede resultaten te kunnen behalen. Als productmanager ben je dan ook op een brede manier verantwoordelijk voor productontwikkeling. Dit houdt in dat de productmanager met verschillende afdelingen en managers zal samenwerken om tot het beste resultaat te kunnen komen. Het is niet zo dat productmanagers alleen verantwoordelijk zijn voor het bedenken van fysieke producten. Een productmanager kan ook verantwoordelijk zijn voor het uitwerken van nieuwe diensten.

Als productmanager ben je dus betrokken bij de gehele productlevenscyclus. Een productmanager is dan ook op alle manieren betrokken bij het proces, waardoor een productmanager over veel kennis moet beschikken, omdat ontwikkeling verder gaat dan alleen het bedenken van nieuwe producten. Het bedenken en uitwerken van nieuwe producten is meestal alleen nog maar de eerste stap, omdat er nog meer belangrijke zaken onderzocht en uitgewerkt moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen en houden van een marktonderzoek en aan het eventueel overleggen met de contractmanager om alle juridische zaken op de juiste manier te regelen. Daarnaast zul je als productmanager meestal samenwerken met de business analist. Een business analist is verantwoordelijk voor het vertalen van nieuwe business naar bruikbare oplossingen. Ook het overleggen met de sales manager kan belangrijk zijn als productmanager om te kunnen vaststellen hoe een product en/of dienst het beste in de markt gezet kan worden. Over het algemeen zal de productmanager deel uitmaken van een ontwikkelteam, waarbinnen ook de scrum methodiek toegepast kan worden. In dat geval kan de productmanager ook werken als scrum master. Zoals eerder omschreven gaan de werkzaamheden verder dan alleen het ontwikkelen van nieuwe producten. Als productmanager ben je bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de marketing van producten. In dat geval zal je als product manager ook te maken hebben met de marketinganalist en online marketeers.

Wat doet een productmanager allemaal

Als productmanager ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die te maken hebben met producten. Dit houdt in dat je als productmanager niet alleen verantwoordelijk bent voor ontwikkelen en uitvoeren van productstrategieën. Een productmanager is ook verantwoordelijk voor de marketing, budgettering en het analyseren van resultaten. Ook ben je als productmanager verantwoordelijk voor het bepalen van de uiteindelijke prijs van producten samen met de marketing- en communicatieafdeling. Andere werkzaamheden kunnen zijn het volgen van de laatste trends. In dat opzicht kan de productmanager ook aangemerkt worden als trendwatcher. In sommige gevallen is de productmanager ook verantwoordelijk voor het laten maken van promotiemateriaal of het organiseren van beurzen om producten op de juiste manier onder de aandacht te brengen. Het is denkbaar dat een productmanager ook verschillende tech-bloggers zal benaderen.

Werken als productmanager

Het beroep productmanager is aan te merken als veelzijdig beroep. Het is een uitdagende en zeer verantwoordelijke functie die een goed inzicht in de onderneming, de producten en de doelmarkt vereist. Hij vereist ook uitstekende communicatieve en analytische vaardigheden, en het vermogen om met teams samen te werken. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van marktonderzoek. Het beroep productmanager komt vooral voor binnen de grotere bedrijven die vaak ook met een groot aanbod te maken hebben. Het ontwikkelen van een product of dienst is voor grote bedrijven belangrijk. Na het ontwikkelen kan een productmanager ook verantwoordelijk zijn voor het controleren van de productie. Vanzelfsprekend kan een productmanager ook andere taken hebben. Niet alle productmanagers hebben dezelfde functieomschrijving

Taken van een productmanager zijn:

  • Het aansturen van projectmedewerkers.
  • Het evalueren van bepaalde resultaten.
  • Het implementeren van producten.
  • Het monitoren van producten en resultaten.
  • Het uitwerken van concepten.
  • Het uitwerken van ideeën in werkbare concepten.
  • Het uitvoeren van marktonderzoek.
  • Het vaststellen van prijzen en budgettering.

Wat doet een productmanager:

Opleiding Business Management:

Opleidingen tot productmanager

Wie een carrière ambieert als productmanager kan het beste kiezen voor een hbo-opleiding, waarbinnen productmanagement een belangrijk onderdeel vormt. Denk hierbij aan de hbo-opleiding commerciële economie, de hbo-opleiding marketing management, de hbo-opleiding business management of de hbo-opleiding bedrijfskunde. Enkele belangrijke aandachtsgebieden binnen productmanagement zijn productontwikkelingsprocessen, bedrijfskunde, economie, communicatie, merkenbeleid en marketingcommunicatiestrategie. Er worden ook door externe opleiders verschillende opleidingen en cursussen aangeboden met betrekking tot productmanagement. Welke opleiding het beste zal passen als productmanager is ook afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam wenst te zijn. Het is denkbaar dat een productmanager moet beschikken over een universitaire studie. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je voor jezelf gaat starten met een eigen bedrijf, dan is het van belang om ook rekening te houden met de financiële administratie. Voor kleine ondernemers is er voldoende goede boekhoudsoftware beschikbaar.

Bedrijven waar een productmanager werkzaam kan zijn

Als productmanager kan je voor verschillende bedrijven en organisaties werkzaam zijn. Dit betreft over het algemeen wel bedrijven en organisaties die zich richten op commerciële activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten, grote middenstanders, internetondernemers en aan de levensmiddelenbranche. Daarnaast kan een productmanager werken voor verzekeringsmaatschappijen, banken, energieleveranciers of werkzaam zijn voor marketingbureaus. Zoals eerder omschreven kan een productmanager met verschillende producten te maken hebben. Ook producten die aangemerkt kunnen worden als dienstverlening vallen hieronder. Over het algemeen zal je als productmanager werken voor de grote bedrijven en andere soorten organisaties.

Competenties productmanager

Als productmanager moet je over veel verschillende competenties beschikken, omdat je op een brede manier verantwoordelijk bent voor productontwikkeling. De belangrijkste competentie is nog wel het kunnen analyseren van gegevens, omdat dit belangrijk is als productmanager. Daarnaast is het zo dat je met veel verschillende managers, medewerkers en de directie te maken hebt. Een productmanager moet dan ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Ook innovatie is een belangrijke woorden voor een productmanager. Een andere belangrijke competentie is dat je aangemerkt kan worden als futurist. Dit is het geval, omdat een goede productmanager de markt scherp in de gaten zal houden om nieuwe trends en mogelijkheden te kunnen ontdekken. Ook het netwerken kan daarom erg belangrijk zijn als productmanager. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, visie, controleren, motiveren, besluitvaardigheid, anticiperen, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als productmanager

Het arbeidsmarktperspectief als productmanager is over het algemeen redelijk goed te noemen, mits je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Het beroep productmanager is geen beroep dat op grote schaal voorkomt en daardoor zeker niet voor iedereen bereikbaar zal zijn. De doorgroeimogelijkheden als productmanager zijn niet zomaar aan te geven omdat het al een hogere functie betreft. Als je beschikt over een universitaire studie kan het promoveren aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris productmanager

Een productmanager valt onder de hogere salarisschaal en verdient afhankelijk van zijn leeftijd en verantwoordelijkheid tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand. Het salaris kan wel sterk verschillen per bedrijf of verantwoordelijkheid als productmanager.

Read this information on Product manager in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Produktmanager auf Deutsch.

Lea esta información sobre Gerente de producto en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Productmanager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Productmanager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl