Standbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een standbouwer is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, maken en opbouwen van stands. Deze stands worden over het algemeen gebruikt om een beursvoorstelling te kunnen geven. Dit soort stands noemt men ook wel beursstands. Ook het afbreken en het eventueel opslaan van stands behoort tot de werkzaamheden van een standbouwer. Naast het ontwerpen en opbouwen van stands kan een standbouwer betrokken zijn bij de inrichting van stands. In dit geval kan een standbouwer ook gezien worden als een soort interieuradviseur. Standbouw wordt door bedrijven vooral toegepast om reclame te maken tijdens een beurs of ander soort evenement. In de meeste gevallen zal de opdrachtgever een stand verwachten die op een duidelijke manier het bedrijf vertegenwoordigt, zodat beursbezoekers op een makkelijke manier een bepaald bedrijf herkennen op de beurs. Een standbouwer is dus een gespecialiseerde decorontwerper, die ook verantwoordelijk kan zijn voor de inrichting van stands. Een stand kan ook gezien worden als een persoonlijk beursgerelateerd presentatiemiddel. Stands kunnen variëren van simpele stands tot zeer grote en complexe stands. De simpele stands bestaan over het algemeen alleen uit een vloer en wat wanden. De grotere complexe stands kunnen in sommige gevallen bijna gezien worden als complete gebouwen, die ook voorzien zijn van de nodige elektronica. De inhoudelijke werkzaamheden van een standbouwer kunnen verschillen per standbouwer, omdat een standbouwer niet in alle gevallen ook de ontwerper hoeft te zijn van stands. Vooral de grotere complexe stands worden over het algemeen ontwerpen door gespecialiseerde ontwerpers.

In de meeste gevallen zal de standbouwer eerst een ontwerp maken van de stand en deze voorleggen aan de opdrachtgever, waarna de stand in de werkplaats gebouwd kan worden. Deze stands worden meestal in zogenaamde modules gebouwd, zodat ze makkelijk te vervoeren zijn. De werkzaamheden van een standbouwer hebben veel raakvlakken met de beroepen interieurbouwer, signmaker en het beroep interieuradviseur. Het beroep is eigenlijk een samenspel van deze beroepen. De meeste standbouwers zijn minimaal één week voor de aanvang van een beurs al druk met het opbouwen van de stand voor hun opdrachtgever. Ze ontzorgen over het algemeen alle werkzaamheden voor hun opdrachtgever met betrekking tot de stand. Vooral op grote beurzen, die meestal meerdere dagen duren, kunnen de mooiste stands opgebouwd worden die meestal zeer indrukwekkend zijn.

Een standbouwer is dus niet alleen verantwoordelijk voor het opbouwen van stands, omdat de werkzaamheden van een standbouwer veel breder gezien moeten worden. Ook het toepassen van signing (plakfolie) behoort tot de werkzaamheden van een standbouwer. Signing heeft betrekking op het maken van verschillende reclame-uitingen door het toepassen van plakfolie of verlichtingsbakken, zodat de huisstijl van een bedrijf extra zal opvallen. Signing is een belangrijk onderdeel binnen de standbouw, omdat signing op verschillende manieren toegepast kan worden waardoor bezoekers een stand makkelijk kunnen vinden. Signing is over het algemeen een belangrijke aanvulling bij promotiewerkzaamheden of marketing. De meeste standbouwers werken niet alleen binnen Nederland. Ze zijn meestal actief door heel Europa, omdat er veel bedrijven zijn die regelmatig deelnemen aan beurzen binnen Nederland of in het buitenland.

Beroep standbouwer:

Projectleider standbouw:

Opleidingen tot standbouwer

Wie een carrière ambieert als standbouwer kan uit diverse opleidingen kiezen, zoals de Mbo-opleiding allround interieurbouwer, de Mbo-opleiding Interieuradviseur of de Mbo-opleiding Allround Signmaker. Welke opleiding het beste past bij dit beroep is persoonlijk en kan per functie verschillen. Binnen dit beroep komen diverse specialisaties samen, die om verschillende opleidingen kunnen vragen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een standbouwer werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een standbouwer in loondienst werkzaam zijn voor een standbouwbedrijf. Het is mogelijk dat een standbouwbedrijf ook gebruik maakt van zelfstandig werkende standbouwers, echter kan dit per standbouwbedrijf verschillen. Zoals eerder omschreven kan een standbouwer ook gezien worden als een interieurbouwer.

Competenties standbouwer

De belangrijkste competentie als standbouwer is het netjes volgens tekening kunnen werken. Daarnaast moet je als standbouwer communicatief gezien goed onderlegd zijn, omdat je veel met verschillende mensen te maken krijgt tijdens je werkzaamheden. Binnen dit beroep is het niet ongebruikelijk dat je lange dagen maakt en regelmatig zal moeten reizen, waardoor je over een flexibele instelling zal moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, samenwerken, vakmanschap, nauwkeurigheid, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als standbouwer

Het arbeidsmarktperspectief als standbouwer is redelijk goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. Er worden jaarlijks veel verschillende beurzen georganiseerd, waardoor er over het algemeen voldoende werk te vinden is als standbouwer. De doorgroeimogelijkheden als standbouwer zijn over het algemeen sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Een leidinggevende functie als standbouwer behoort tot de mogelijkheden als je over voldoende ervaring beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris standbouwer

Als standbouwer val je over het algemeen onder de cao tentoonstellingsbedrijven, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een standbouwer verdient over het algemeen een salaris tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris als standbouwer kan wel behoorlijk oplopen door extra toeslagen, omdat je als standbouwer voor sommige bedrijven veel zal moeten reizen en wellicht zal moeten overnachten.

Mijnzzp.nl