Standbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een standbouwer is verantwoordelijk voor het opbouwen en afbreken van beursstands en decors. Deze beursstands worden gebruikt om een beurs-voorstelling te kunnen geven. Ook het afbreken en het eventueel opslaan van beursstands behoort tot de werkzaamheden van een standbouwer. Naast het opbouwen van beursstands kan een standbouwer ook betrokken zijn bij de inrichting van beursstands. Standbouw wordt door bedrijven vaak toegepast om reclame te maken tijdens een beurs of ander soort evenement. In de meeste gevallen zal de opdrachtgever een beursstand verwachten dat op een duidelijke manier het bedrijf vertegenwoordigt, zodat beursbezoekers op een makkelijke manier een bedrijf kunnen herkennen op de beurs. Een beursstand kan variëren van een simpele beursstand tot een grote en luxe beursstand. De simpele beursstands bestaan over het algemeen alleen uit een vloer en wat wanden. De grotere complexe beursstands kunnen in sommige gevallen bijna gezien worden als complete gebouwen, die ook voorzien zijn van de nodige elektronica. De inhoudelijke werkzaamheden van een standbouwer kunnen verschillen per standbouwer, omdat het beroep standbouwer in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een standbouwer ook verantwoordelijk is voor het ontwerpen van beursstands, echter hoeft dit niet het geval te zijn. Vooral de grotere complexe stands worden over het algemeen ontwerpen door gespecialiseerde decorontwerpers. Als standbouwer komt het vaak voor dat je in het buitenland werkzaam zal zijn. Vaak betreft dit jaarlijkse beurzen die veel voorbereiding behoeven. Het opbouwen van beursstands kan in sommige gevallen dagen in beslag nemen. In dat geval hebben we het wel over de grotere en luxe beursstands. In de meeste gevallen zal een standbouwer aangemerkt moeten worden als allround medewerker.

Een standbouwer is dus verantwoordelijk voor het opbouwen van tijdelijke beursstands die bedrijven gebruiken om te kunnen netwerken tijdens een bedrijfsbeurs. In de meeste gevallen zal de standbouwer eerst een ontwerp maken van de stand en deze voorleggen aan de opdrachtgever, waarna de stand-in de werkplaats gebouwd kan worden. Deze stands worden meestal in modules gebouwd, zodat ze makkelijk te vervoeren zijn. De werkzaamheden van een standbouwer hebben raakvlakken met de beroepen interieurbouwer, signmaker en het beroep interieuradviseur. Het beroep is eigenlijk een samenspel van deze beroepen. De meeste standbouwers zijn minimaal één week voor de aanvang van een beurs al druk met het opbouwen van de stand voor hun opdrachtgever. Ze ontzorgen meestal alle werkzaamheden voor hun opdrachtgever met betrekking tot de beursstand. Vooral op grote beurzen, die meerdere dagen duren, kunnen de mooiste stands opgebouwd worden die meestal zeer indrukwekkend zijn.

Werken als standbouwer

Een standbouwer is dus niet alleen verantwoordelijk voor het opbouwen van stands, omdat de werkzaamheden van een standbouwer veel breder gezien moeten worden. Ook het toepassen van signing (plakfolie) behoort tot de werkzaamheden van een standbouwer. Signing heeft betrekking op het maken van verschillende reclame-uitingen door het toepassen van plakfolie of verlichtingsbakken, zodat de huisstijl van een bedrijf extra zal opvallen. Signing is een belangrijk onderdeel binnen de standbouw, omdat signing op verschillende manieren toegepast kan worden waardoor bezoekers een stand makkelijk kunnen vinden. Signing is meestal een belangrijke aanvulling bij promotie werkzaamheden of marketing. De meeste standbouwers werken niet alleen binnen Nederland. Ze zijn meestal actief door heel Europa, omdat er veel bedrijven zijn die regelmatig deelnemen aan beurzen binnen Nederland of in het buitenland. Het is niet zo dat een standbouwer ook verantwoordelijk hoeft te zijn voor het ontwerpen van beursstands. Dit kan bijvoorbeeld ook overgelaten worden aan een decorontwerper.

Wat doet een standbouwer:

  • Het eventueel ontwerpen van beursstands
  • Het lezen van werktekeningen
  • Het voorbereiden van alle werkzaamheden
  • Het maken en verschillende beursstands (modules)
  • Het voorbereiden van transport
  • Het opbouwen en afbreken van beursstands
  • Het netjes opslaan van beursstands

Beroep standbouwer:

Projectleider standbouw:

Opleidingen tot standbouwer

Wie een carrière ambieert als standbouwer kan uit diverse opleidingen kiezen, zoals de Mbo-opleiding allround interieurbouwer, de Mbo-opleiding Interieuradviseur of de Mbo-opleiding Allround Signmaker. Welke opleiding het beste past bij dit beroep is persoonlijk en kan per functie verschillen. Binnen dit beroep komen diverse specialisaties samen, die om verschillende opleidingen kunnen vragen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een standbouwer werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een standbouwer in loondienst werkzaam zijn voor een standbouwbedrijf. Het is mogelijk dat een standbouwbedrijf ook gebruikmaakt van zelfstandig werkende standbouwers, echter kan dit per standbouwbedrijf verschillen. Zoals eerder omschreven kan een standbouwer ook gezien worden als een interieurbouwer.

Competenties standbouwer

De belangrijkste competentie als standbouwer is het netjes volgens tekening kunnen werken. Daarnaast moet je als standbouwer communicatief gezien goed onderlegd zijn, omdat je veel met verschillende mensen te maken krijgt tijdens je werkzaamheden. Binnen dit beroep is het niet ongebruikelijk dat je lange dagen maakt en regelmatig zal moeten reizen, waardoor je over een flexibele instelling zal moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, samenwerken, vakmanschap, nauwkeurigheid, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als standbouwer

Het arbeidsmarktperspectief als standbouwer is redelijk goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. Er worden jaarlijks veel verschillende beurzen georganiseerd, waardoor er over het algemeen voldoende werk te vinden is als standbouwer. De doorgroeimogelijkheden als standbouwer zijn over het algemeen sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Een leidinggevende functie als standbouwer behoort tot de mogelijkheden als je over voldoende ervaring beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris standbouwer

Als standbouwer val je over het algemeen onder de cao tentoonstellingsbedrijven, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een standbouwer verdient over het algemeen een salaris tussen de 1900 en 2700 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris als standbouwer kan wel behoorlijk oplopen door extra toeslagen, omdat je als standbouwer voor sommige bedrijven veel zal moeten reizen en wellicht zal moeten overnachten.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Standbouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Standbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl