Opleiding tot Beletteraar

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingMedewerker sign (Mbo 2)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingSignspecialist (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Allround Signmaker

Wie een passende opleiding zoekt als beletteraar kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround signmaker, binnen de sector grafische vormgeving. Het woord sign is het Engelse woord voor belettering. Tijdens deze opleiding leer je onder andere reclame te ontwerpen op de computer en deze vervolgens uit te werken door het gebruik van verschillende machines, zoals printers en snijplotters. Daarnaast leer je tijdens de opleiding verschillende soorten folies toepassen op verschillende soorten ondergronden, zoals etalageruiten, auto's of reclameborden. Het netjes aanbrengen van folie is iets waar veel ervaring voor nodig is. Vooral het beplakken van onregelmatige ondergronden zoals auto's of bedrijfsauto's vraagt veel ervaring. Als signmaker werk je niet alleen met folies, omdat je bijvoorbeeld ook leert vlaggen bedrukken of textiel bedrukken zoals shirts. Tijdens deze opleiding zal je veel met het computerprogramma Adobe Illustrator werken, dat bijna door alle reclameontwerpers gebruikt wordt binnen de sector. De Mbo-opleiding allround signmaker is op de meeste scholen te volgen via de BOL-vorm en de BBL-vorm. Tijdens een Bol-opleiding zal je over het algemeen zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de tijd doorbrengen bij erkende leerbedrijven, zoals reclamebedrijven, onder begeleiding van een leermeester en de stagebegeleider van school. Tijdens een BBL-opleiding zal je over het algemeen vier dagen in week werken en minimaal één dag in de week naar school gaan voor de verschillende theorielessen. Op school krijg je binnen deze opleiding vakken op het gebied van computertechniek, color management en typografie. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Engels, Nederlands en rekenen en is er aandacht voor algemene ondernemersvaardigheden. Er zijn redelijk veel signmakers die vroeg of laat hun eigen bedrijf willen starten.

Opleidingsduur en niveau Allround Signmaker

De Mbo-opleiding allround signmaker zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen Allround Signmaker

Na het afronden van de Mbo-opleiding allround signmaker niveau drie is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Mbo-niveau vier opleiding, zoals de Mbo-opleiding signspecialist. De Mbo-opleiding signspecialist is een opleiding die meer verantwoordelijkheden zal geven.

Vooropleiding Allround Signmaker

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een Mbo-diploma niveau twee of drie, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding allround signmaker niveau drie. Wanneer je een Vmbo-diploma bezit zal je over het algemeen eerst de Mbo-opleiding Medewerker Sign niveau twee moeten doorlopen voordat je toegelaten zal worden. Ook met enkele jaren havo of vwo is het meestal mogelijk om toegelaten te worden tot de opleiding. In de meeste gevallen zal er dan eerst een intake gesprek gehouden worden om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn en of de opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl