Beletteraar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beletteraar is werkzaam voor een beleteringsbedrijf of signmakersbedrijf, die meestal verschillende soorten werkzaamheden kunnen uitvoeren. Een beletteraar voorziet verschillende soorten ondergronden van belettering. Deze belettering kan bijvoorbeeld aangebracht worden op reclameborden, ruiten, bedrijfsauto's en op gevels van gebouwen. Deze vorm van belettering is een effectieve en veelal niet al te dure manier om reclame te maken voor bedrijven. Wereldwijd rijden er veel auto's, bussen en vrachtwagens rond met belettering op de bedrijfswagen, om onderweg of op locatie op een simpele manier reclame te maken voor het bedrijf. Het beletteren van bedrijfswagens of andere voorwerpen is een effectieve manier van reclame maken. De meeste beletteraars kunnen ook andere diensten aanbieden, zoals het bedrukken van spandoeken of kleding, afhankelijk van het soort signmakersbedrijf. Daarnaast kunnen er meestal ook stickers gemaakt worden met het bedrijfslogo, die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het merken van bedrijfsgereedschap of aan het voorzien van installaties met een bedrijfssticker.

Er zijn ook veel bedrijven die op locatie gebruik maken van spandoeken of reclameborden wanneer een bedrijf op locatie aan het werk is om duidelijk te maken welk bedrijf de werkzaamheden uitvoert. Deze reclameborden of spandoeken staan dan vaak tijdelijk op de werklocatie zolang de werkzaamheden duren. Op deze manier kunnen andere potentiële klanten geworven worden. Vaak levert deze simpele manier van reclame maken extra klanten op voor een bedrijf.

Bedrijfsauto beletteren

Een bedrijfsauto die is voorzien van reclame door middel van belettering is dan ook goede manier manier van reclame maken die weinig kost voor de ondernemer. Een andere manier van reclame maken kan bijvoorbeeld het reclame maken zijn op een billboard lang een snelweg. Deze manier van reclame maken zal veel meer geld kosten maar levert vaak wel veel meer naamsbekendheid op. Vanwege de kosten is deze manier van reclame maken vaak niet voor iedereen weggelegd.

De mogelijkheden op belettering zijn tegenwoordig zeer uitgebreid te noemen. Zo is het tegenwoordig zelfs mogelijk om auto's in zijn geheel te voorzien van stickers zodat een auto niet eerst gespoten hoeft te worden en deze toch herkenbaar is op de weg. Er zijn ook veel kwaliteitsverschillen op het gebied van belettering. Het is namelijk niet nodig dat alle belettering even lang mee gaat. Zo moet de belettering op een bedrijfsauto vaak langer mee gaan dan op een reclamebord. De kwaliteit die gekozen wordt is dan ook vaak direct van invloed op de prijs.

Beletteraar worden

Om een goede beletteraar te worden is er vaak veel ervaring nodig omdat het vaak simpel lijkt maar niet altijd zo is. Zo is het beplakken van een auto een hele kunst met al zijn bochten, naden en sprongen in de carrosserie. Ook het voorkomen van luchtbellen in de belettering is vaak een hele opgave.

Om in een reclame of beletteringsbedrijf aan het werk te kunnen komen zal er een opleiding gevolgd moeten worden als signmaker die onderverdeeld is in verschillende niveaus. Tijdens deze opleiding leert men alle onderdelen die men tegen kan komen zoals het digitaal voorbereiden van reclame en de daadwerkelijke belettering zelf. Ook zal er veel aandacht besteed worden aan de verschillende soorten folies die er zijn en ondergronden waar deze op geplakt kunnen worden.

Reclamemateriaal

Er zijn veel bedrijven te vinden die een ondernemer van reclame kunnen voorzien, van groot tot klein. De meeste bedrijven hebben vele soort producten om reclame mee te kunnen maken, zoals billboards, vlaggen, spandoeken, visitekaartjes en reclame materiaal zoals aanstekers en pennen. Ook bedrijven die aan belettering doen hebben vaak veel meer in hun assortiment dan belettering alleen. De meeste bedrijven kunnen dan ook helpen bij het totaalplaatje als het om reclamemateriaal gaat voor de ondernemer. De laatste jaren zijn er steeds meer goede manieren om reclame te maken dan alleen belettering. Zo bestaan er tegenwoordig ook magneetstickers om tijdelijk een voertuig van reclame te kunnen voorzien.

Logo en huisstijl

Ook voor het ontwerpen van een logo of huisstijl kunnen dit soort bedrijven u helpen. Het ontwerpen van een goed logo of huisstijl is vaak nog niet zo makkelijk. Een goed ontwerp is erg belangrijk, het reclamebureau heeft hier vaak een specialistische afdeling voor die de wensen van een ondernemer vaak prima kunnen omvormen tot een ontwerp. In de meeste gevallen zal de ontwerper drie ideeën bedenken en deze doornemen met klant. Wanneer er een ontwerp gekozen is dan kunnen de drukkers aan het werk om alles klaar te maken en de belettering op de bedrijfsauto's te plakken.

Film over een beletteraar:

Opleidingen tot beletteraar

Om in de belettering te kunnen werken kan het beste de Mbo-opleiding Allround Signmaker gevold worden. Signmaker is de Engelse benaming voor belettering. De opleiding medewerker Signmaker is een tweejarige opleiding. De opleiding Allround Signmaker duurt drie jaar. Om toegelaten te worden tot de opleiding zal er in de meeste gevallen een intakegesprek gehouden worden. Tijdens de opleiding leer je onder meer belettering maken met behulp van plotters, snijden en vrezen. Maar ook het opbrengen van folie door het gebruik van verschillende technieken behoort tot de opleiding. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen onder toezicht van een stagebegeleider en leermeester. Naast belettering leer je meestal ook reclamespandoeken maken en monteren.

Bedrijven waar een beletteraar werkzaam kan zijn

Als beletteraar werk je natuurlijk voor beletteringsbedrijven of andere reclamebedrijven in de grafische sector. Daarnaast is het als beletteraar ook prima mogelijk om als zelfstandig ondernemer werkzaam te zijn binnen je eigen bedrijf.

Competenties beletteraar

Als specifiek beletteraar is het belangrijk dat je de juiste technieken beheerst om belettering te kunnen maken. Het maken van belettering kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder deze eerste ontwerpen. Doorgaans zal je diverse keren overleggen over je gemaakte ontwerpen met je opdrachtgevers, voordat het ontwerp goed bevonden zal worden. Goede communicatieve vaardigheden zijn als beletteraar dan ook zeer belangrijk. Maar ook het plakken van de belettering mag als beletteraar geen enkel probleem voor je zijn. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent moet je commercieel zijn. Ook het blijven volgen van cursussen of extra opleidingen is binnen dit beroep belangrijk, omdat er steeds nieuwe technieken en mogelijkheden bijkomen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beletteraar

Als goed opgeleide beletteraar zal het vinden van werk in de meeste gevallen geen probleem zijn. Er zijn veel bedrijven actief die werken met belettering, die zitten te springen om nieuwe talenten. In de meeste gevallen kan je vanuit je stage automatisch doorstromen naar een vast dienstverband. Ook is het prima mogelijk om als zelfstandig ondernemer te starten, mits je voldoende ervaring opgedaan hebt. De doorgroeimogelijkheden moeten dan ook gezien worden in het starten van je eigen beletteringsbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beletteraar

Een beletteraar valt onder het Sign CAO, waarin alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een beletteraar in loondienst verdient doorgaans een salaris tussen de 1500 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer in de reclamebranche zijn je inkomsten natuurlijk niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk zal afhangen van je opdrachten en kosten, zoals de huur van een werkruimte. De concurrentie onder beletteringsbedrijven is overigens behoorlijk, waardoor het belangrijk is je te onderscheiden van andere bedrijven, bijvoorbeeld door het voeren van het Sign-keurmerk.

Mijnzzp.nl