Autoverkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autoverkoper is een commercieel medewerker die vaak in vaste dienst is bij een dealer of ander soort autohandelaar. Een autoverkoper werkt meestal tegen een vast loon met daarop toeslagen als de verkoper een bepaalde omzet weet te behalen. Op deze manier weet de garagehouder zeker dat de een verkoper zijn best doet. Als autoverkoper is het belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt, omdat het doel als autoverkoper is het verkopen van auto's. Het op een goede manier verkopen van auto's is deels iets wat aangeleerd kan worden, maar de meeste autoverkopers zijn ook van nature al gepassioneerde verkopers. Als je beschikt over kennis en passie zal het beroep autoverkoper zeker bij je passen. Als autoverkoper moet je weten hoe onderhandelingen gevoerd worden en moet je klanten aan kunnen voelen. Een goede autoverkoper weet wanneer er een deal gesloten kan worden en wanneer dit niet het geval is. Deze kennis ontstaat deels door het opdoen van ervaring als autoverkoper, maar bestaat ook uit inzicht.

Als autoverkoper kan je te maken krijgen met particulieren en met bedrijven. Vooral de bedrijven zijn in veel gevallen een interessante doelgroep voor de autoverkoper, omdat ze meestal meerdere auto's afnemen. Bij bedrijven gaat het meestal wel om leaseauto's. Als bedrijven auto's leasen zal doorgaans ook het onderhoud ondergebracht worden bij de garage, wat extra omzet betekent voor het garagebedrijf. Als autoverkoper zal je bij de bedrijven veelvuldig onderhandelen met de fleet manager. Een fleet manager is verantwoordelijk voor het wagenpark van de organisatie waar hij of zij werkzaam is.

Een echte verkoper is zijn loon dubbel en dwars waard voor een bedrijf. Er zijn veel mensen die beweren een goede verkoper te zijn maar de uiteindelijke cijfers liegen nooit. Vooral een autoverkoper moet zijn taken serieus nemen omdat het vaak om grote bedragen gaat. Een auto kopen is voor veel mensen een beleving en ze kunnen zo naar een ander bedrijf lopen. Hoe maak je een klant duidelijk dat dit zijn nieuwe auto gaat worden?

Klanten zijn tegenwoordig steeds mondiger en hebben niet snel meer een band met een bedrijf. De meeste klanten weten al wat ze willen voor ze met de autoverkoper gaan praten. Het inwinnen van informatie over een bepaalde auto hebben ze al op het internet gedaan. Het is dan ook belangrijk voor de verkoper om er achter te komen wat de klant nu precies wil. Is dit een setje velgen, radio, of een navigatiesysteem. Als de verkoper eenmaal een auto heeft verkocht is het belangrijk om de klant na een periode te bellen met de vraag of alles nog naar wens is. Het zijn de kleine dingen die het hem doen en de klant vergeet dit niet snel meer.

Goede autoverkoper

Een goede autoverkoper begrijpt dan ook wat een klant wilt en forceert dit niet. Vertrouwen opbouwen met de klant is eigenlijk het allerbelangrijkste. Wanneer de klant weggaat na een aankoop, moet deze een goed gevoel hebben. Maar ook de service achteraf is erg belangrijk. Wanneer de klant de auto een tijd later komt ophalen, moeten de gemaakte afspraken nagekomen worden. Op deze manier verkopen zal er voor zorgen dat veel mensen later weer een auto van de verkoper willen kopen.

Verkopen is meer dan alleen omzet maken

Verkopen is meer dan alleen omzet halen. Het binden van klanten is steeds belangrijker om een goede toekomst te hebben als autobedrijf. De automarkt is erg veranderd de laatste jaren, en auto's zijn op veel manieren te koop. Was het zo dat men vroeger alleen bij de dealer terecht kon voor een bepaalde auto, tegenwoordig kan men de dealer ook uitsluiten en de zelfde garantie behouden. Het is belangrijk voor een autoverkoper om te begrijpen dat dit niet hoeft te betekenen dat deze geen auto's meer kan verkopen. Er zijn nog steeds veel mensen die gewoon duidelijk en eerlijk advies wensen en best iets meer willen uitgeven.

Een goede verkoper worden leer je niet op school maar dat ben je of ben je niet. 

Van een verkoper wordt verwacht dat:

  • Hij de klanten aankijkt en begroet
  • Dat hij de indruk wekt de klant te kennen (nooit de naam vergeten van de klant)
  • Dat hij uitgebreide kennis heeft van het product
  • Hij er netjes bijloopt
  • Dat hij een klant kan overtuigen
  • Dat hij zijn afspraken na komt
  • Dat hij resultaat gericht werkt
  • Dat hij zijn omzet haalt

Opleiding tot autoverkoper:

Opleidingen tot autoverkoper

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden als het om het beroep autoverkoper gaat. Een specifieke opleiding tot autoverkoper kan zijn de Mbo-opleiding verkoopmedewerker showroom. Daarnaast zijn er opleidingen mogelijk als verkoopspecialist. Het belangrijkste als autoverkoper is dat je affiniteiten hebt met auto's en de autobranche. Een goede autoverkoper word je meestal pas na jaren van ervaring opdoen onder begeleiding van een ervaren autoverkoper.

Bedrijven waar een autoverkoper werkzaam kan zijn

Als autoverkoper werk je doorgaans voor een autodealer of ander soort occasioncenters. Maar een autoverkoper kan ook voorkomen bij leasebedrijven of als zelfstandig handelaar werkzaam zijn in zijn eigen bedrijf.

Competenties autoverkoper

Als autoverkoper ben je klantgericht en zoek je naar oplossingen voor de klant, zodat deze een bepaalde auto koopt. Dit kan betekenen dat je zijn eigen auto inkoopt en dit in mindering brengt op de te kopen auto of met een passend financieringsvoorstel komt om de verkoop mogelijk te maken. Maar ook extra opties verkopen zoals velgen, radiosystemen en andere luxe hoort bij je baan als verkoper. Om een goede autoverkoper te worden is het belangrijk om scherp te zijn en actief te acteren op gemaakte opmerkingen van de koper. Communicatie en een commerciële instelling zijn dan ook erg belangrijk als autoverkoper. Maar na de verkoop houdt het niet op als goede verkoper, omdat de klant over een paar jaar weer een nieuwe auto moet kopen. Een telefoontje na een paar weken of alles nog naar wens is doet vaak wonderen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autoverkoper

Als goede autoverkoper ben je meestal erg gewild bij autobedrijven, omdat de verkoop erg belangrijk is om te overleven als garage. De markt is wel erg aan het veranderen als autoverkoper. Was het vroeger zo dat de klanten naar de showroom kwamen om naar auto's te kijken, nu is het eerder zo dat klanten eerst op het internet zoeken naar een nieuwe auto en naar de garage gaan met het volgens hun beste aanbod. Het is daarom belangrijk als autoverkoper actief op het internet aanwezig te zijn en de auto's op zo'n goed mogelijke manier te presenteren. Als autoverkoper zijn er beperkte doorgroeimogelijkheden, zoals het worden van de verkoopleider of het starten van je eigen showroom als autohandelaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autoverkoper

Als autoverkoper heb je doorgaans een basissalaris en verdien je extra door bepaalde gestelde omzetdoelstellingen te behalen. Een goede autoverkoper verdient afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring ongeveer 1700 tot 3000 euro bruto per maand. Het salaris kan wel sterk verschillen per soort garagebedrijf. Als autoverkoper moet je het dan ook doorgaans hebben van de vastgestelde doelstellingen om je salaris op te krikken. Wel is het vaak zo dat een autoverkoper een auto van de zaak rijdt, en er dus secundaire arbeidsvoorwaarden zijn als verkoper. Als zelfstandig ondernemer is er geen salarisindicatie te geven omdat dit te specifiek is. Wel is het zo dat er veel autohandelaren zijn en de concurrentie doorgaans ook flink is.

Mijnzzp.nl