Autoverkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een autoverkoper is een commercieel medewerker die werkzaam is voor een merkdealer of ander soort garage. Een autoverkoper werkt tegen een vast loon met daarop toeslagen als de autoverkoper een bepaalde omzet weet te behalen. Op deze manier weet de garagehouder dat de autoverkoper zijn best zal doen. Als autoverkoper is het belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt, omdat het doel is het verkopen van auto's. Het op een goede manier kunnen verkopen van auto's is deels iets wat aangeleerd kan worden, maar de meeste autoverkopers zijn van nature al gepassioneerde verkopers en beschikken over een sterke commerciële instelling. Als je beschikt over een commerciële instelling en voldoende passie voor de autobranche zal het beroep autoverkoper bij je passen. Als autoverkoper moet je weten hoe onderhandelingen gevoerd worden en is het belangrijk dat je klanten kunt aanvoelen. Een goede autoverkoper weet wanneer er een deal gesloten kan worden en wanneer dit niet het geval is. Deze kennis ontstaat deels door het opdoen van ervaring, maar bestaat ook uit inzicht. Het beroep autoverkoper is een mooi beroep, echter is het beroep wel aan te merken als redelijk zwaar beroep, omdat resultaten wel tellen als autoverkoper. Als een autoverkoper niet voldoende auto's verkoopt, zal de autoverkoper niet lang werkzaam zijn voor een autodealer. Het beroep autoverkoper is dan ook niet voor iedereen geschikt, omdat de verkoopwereld waarbinnen een autoverkoper werkt, redelijk hard te noemen is. Als autoverkoper werk je over het algemeen binnen een team van verschillende verkopers, die allemaal proberen hun omzetdoelstellingen te behalen. Als autoverkoper ben je verantwoordelijk voor het adviseren van klanten, het opmaken van offertes, het bestellen van auto's bij de fabrikant, het afleveren van auto's en voor het uitleggen van alle opties aan klanten bij aflevering.

Een autoverkoper is dus een verkoopadviseur die verantwoordelijk is voor het verkopen van auto's. Als autoverkoper krijg je te maken met particulieren en bedrijven, die op zoek zijn naar een nieuwe auto. Vooral bedrijven zijn een interessante doelgroep, omdat het vaak om leaseauto's gaat. Het grote voordeel hiervan is dat het om meerdere auto's kan gaan en dat leaserijders meestal niks te maken hebben met een mogelijke financiering. Als het om meerdere auto's gaat kan je te maken krijgen met een fleet manager. Een fleet manager is verantwoordelijk voor het wagenpark van de organisatie waar hij of zij werkzaam is. Vanzelfsprekend zal een autoverkoper ook veel te maken hebben met particulieren. Als autoverkoper is het belangrijk om de tijd te nemen voor klanten. Dit heeft vooral te maken met het uitleggen van alle opties, het inkopen van inruilauto's en het uitleggen van financieringsmogelijkheden. Verkopen is meer dan alleen omzet halen, omdat klantenbinding in veel gevallen net zo belangrijk is. Klantenbinding zal ervoor zorgen dat klanten hun volgende auto kopen bij dealer en dat klanten het onderhoud laten uitvoeren door de garage. Het uitvoeren van onderhoud is een belangrijke bron van inkomsten voor garagehouders. De grotere merkdealers maken voor klantenbinding gebruik van een aftersales manager.

Inruilauto's inkopen

Als autoverkoper krijg je ook te maken met klanten die hun oude auto willen inruilen. De inruilwaarde van auto's is sterk afhankelijk van de marktwaarde en de auto die aangekocht wordt. Over het algemeen is het zo dat de meeste merkdealers niet de hoofdprijs geven voor inruilauto's. Dit is het geval, omdat inruilauto's in veel gevallen direct doorgestoten worden naar de autohandel. De meeste autoverkopers maken gebruik van een handelsplatform, waarop aangesloten autohandelaren direct een bod kunnen doen. Op deze manier weet een autoverkoper, wat hij kan bieden voor een inruilauto. Als het een merkdealer betreft die een eigen merk auto aangeboden krijgt, zal er meestal meer geboden worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste merkdealers hun eigen merk auto beter kunnen verkopen. Dit is wel afhankelijk van de leeftijd en het aantal kilometers dat een auto gemaakt heeft. Merkdealers verkopen alleen auto's waarvan de geschiedenis bekend is en, die voldoen aan de juiste voorwaarden om garantie te kunnen geven.

Werken als autoverkoper

Als autoverkoper ben je werkzaam binnen een concurrerende markt en is het belangrijk dat je beschikt over een sterk commerciële instelling. De automarkt is aan het veranderen, omdat klanten in lang niet alle gevallen meer afhankelijk zijn van een merkdealer. Het bieden van extra service aan klanten is tegenwoordig belangrijk om voldoende auto's te kunnen verkopen. Het bieden van extra service kan ook gedaan worden door het aanbieden van andere velgen, banden, navigatiesysteem of door het bieden van extra garantie. Natuurlijk moet een autoverkoper zijn targets behalen, maar een autoverkoper kan zijn targets ook behalen door het bieden van extra service. Het bieden van extra service zal ervoor zorgen dat er meer auto's verkocht worden. Als autoverkoper zal er verwacht worden dat je een minimaal aantal auto's per maand zal verkopen. Autoverkopers die de gestelde targets niet halen krijgen vroeg of laat problemen met hun werkgever.

Kennis van een autoverkoper

Als autoverkoper krijg je regelmatig te maken met nieuwe automodellen, die voorzien zijn van nieuwe mogelijkheden. Het is daarom belangrijk dat autoverkopers op de hoogte gebracht worden van de nieuwste techniek. In de meeste gevallen krijgen autoverkopers extra trainingen van de fabrikant, waarbij de aandacht zal liggen op alle nieuwe mogelijkheden. In veel gevallen zal dit gedaan worden door een autotechnische ingenieur, sales manager, of gespecialiseerde verkooptrainer. Het op de hoogte blijven van alle nieuwe snufjes is als autoverkoper belangrijk. Een autoverkoper moet deze informatie kunnen vertalen naar de klanten. Vooral met de opkomst van elektrische auto's en extra rijondersteuningen is dit steeds belangrijker aan het worden. Een ander belangrijk punt waarmee autoverkopers te maken krijgen is alle wet- en regelgeving. Dit heeft vooral betrekking op milieumaatregelen en bijtellingsregels. Een autoverkoper adviseert mensen dus op een brede manier.

Wat doet een autoverkoper allemaal?

Een autoverkoper is in de eerste plaatst verantwoordelijk voor het verkopen van auto's. Een autoverkoper adviseert potentiële kopers natuurlijk ook en zal ook een proefrit aanbieden. Een proefrit aanbieden wekt meteen een vertrouwensverband en is commercieel gezien slim. Een ervaren autoverkoper kan prima inschatten wie je wel of niet een proefrit wil laten maken. Ook het inkopen van tweedehands auto's behoort meestal tot de werkzaamheden. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling en eventuele andere administratieve taken. De administratieve afhandeling heeft bijvoorbeeld betrekking op het vrijwaringsbewijs en de tenaamstelling. Een ander belangrijk punt is het leveren van goede nazorg. Goede nazorg hoeft niet meer in te houden dan een klant op te bellen na de aankoop. De persoonlijke ontwikkeling als automonteur is tegenwoordig ook echt belangrijk. De persoonlijke ontwikkeling heeft vooral betrekking op laatste mogelijkheden en technische innovaties.

Hoe word je autoverkoper?

Het beroep autoverkoper is een vrij-beroep. Iedereen kan dus zelfstandig autoverkoper worden. In de praktijk is het wel zo dat de meeste autoverkopers voor een autodealer werkzaam zijn. Daarnaast is kennis en ervaring wel erg belangrijk wanneer we het hebben over het beroep autoverkoper.

Van een autoverkoper wordt verwacht:

  • Dat hij beschikt over een commerciële instelling.
  • Dat hij de indruk wekt de klant te kennen (nooit de naam vergeten).
  • Dat hij de klanten aankijkt en begroet.
  • Dat hij een klant kan overtuigen.
  • Dat hij er netjes bijloopt.
  • Dat hij resultaatgericht werkt.
  • Dat hij uitgebreide kennis heeft van het product.
  • Dat hij zijn afspraken na komt.
  • Dat hij zijn omzet haalt.

Wat doet een autoverkoper:

Beroep autoverkoper:

Opleidingen tot autoverkoper

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden tot autoverkoper gaat. Een specifieke opleiding kan zijn de Mbo-opleiding verkoopmedewerker showroom. Het belangrijkste als autoverkoper is dat je affiniteiten hebt met auto's en de autobranche. In alle gevallen kan een aanstaande autoverkoper het beste kiezen voor een commerciële opleiding. Het beroep autoverkoper moet over het algemeen gezien worden als een beroep op Mbo-niveau. Het aanleren van verkooptechnieken is deels iets, wat je op school zal aanleren, echter is praktijkervaring als autoverkoper belangrijk te noemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket voor de zzp administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een autoverkoper werkzaam kan zijn

Een autoverkoper is over het algemeen werkzaam voor een merkdealer of ander soort garagebedrijf. Daarnaast komt het beroep autoverkoper voor bij leasebedrijven, die te maken hebben met het verkopen van auto's. Het is als autoverkoper mogelijk dat je werkzaam bent als ondernemer. Daarnaast kan een autoverkoper werkzaam zijn voor bedrijven, die ander soort voertuigen verkopen, zoals campers of caravans. Een autoverkoper kan aangemerkt worden als showroomverkoper. Het beroep autoverkoper is aan te merken als populair beroep.

Competenties autoverkoper

De belangrijkste competentie van een autoverkoper is dat je moet beschikken over een commerciële instelling. Daarnaast is het belangrijk dat een autoverkoper beschikt over goede communicatieve vaardigheden, omdat communicatie voor een belangrijk deel aan de omzet zal bijdragen. Een andere belangrijke competentie is het kunnen onderhandelen en je sociale vaardigheden. De sociale vaardigheden als autoverkoper zijn echt belangrijk te noemen. Onderhandelen klinkt makkelijk, maar niet iedereen kan op een goede manier onderhandelen, omdat onderhandelaars gebruikmaken van onderhandelingstechnieken. Ook het netwerken is een competentie, die als autoverkoper niet onderschat moet worden. Autoverkopers zijn regelmatig te vinden op zogenaamde netwerkborrels om potentiële klanten te leren kennen, of om bestaande relaties te onderhouden. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, trends, motivatie, inzicht, kennis, zelfstandigheid, betrouwbaarheid, innovatie, energie, monitoren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autoverkoper

Het arbeidsmarktperspectief van een autoverkoper is over het algemeen goed te noemen. De meeste autodealers en andere autobedrijven zitten te springen om goede autoverkopers, omdat het kunnen verkopen van voldoende auto's belangrijk is. Wel is het zo dat resultaten tellen als autoverkoper. Zoals eerder omschreven is verkoopwereld binnen de autobranche redelijk hard te noemen. Een goede autoverkoper, die beschikt over de juiste vaardigheden en kennis, zal over het algemeen niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een autoverkoper moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals in de functie teamleider, afdelingsmanager of bedrijfsleider. Vanzelfsprekend zijn de doorgroeimogelijkheden wel afhankelijk van de werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autoverkoper

Een autoverkoper zal in de meeste gevallen werkzaam zijn onder de cao motorvoertuigen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een autoverkoper zal een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat autoverkopers te maken hebben met vastgestelde doelstellingen. Met andere woorden kan het salaris van een autoverkoper oplopen als er voldoende auto's verkocht worden. De meeste autoverkopers beschikken ook over een auto van de zaak.

Read this information on Car salesman in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Autoverkaufer auf Deutsch.

Lea esta información sobre Vendedor de automoviles en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Autoverkoper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autoverkoper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl