Autoverkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autoverkoper is een commercieel medewerker, die over het algemeen in vaste dienst werkzaam is voor een autodealer of ander soort autohandelaar. Een autoverkoper werkt meestal tegen een vast loon met daarop toeslagen als de autoverkoper een bepaalde omzet weet te behalen. Op deze manier weet de garagehouder dat de een autoverkoper zijn best zal doen. Als autoverkoper is het belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt, omdat het doel als autoverkoper is het verkopen van auto's. Het op een goede manier kunnen verkopen van auto's is deels iets wat aangeleerd kan worden, maar de meeste autoverkopers zijn van nature al gepassioneerde verkopers en beschikken dus over een goede commerciële instelling. Als je beschikt over een commerciële instelling en voldoende passie voor de autobranche zal het beroep autoverkoper bij je passen. Als autoverkoper moet je weten hoe onderhandelingen gevoerd worden en is het erg belangrijk dat je klanten kunt aanvoelen. Een goede autoverkoper weet wanneer er een deal gesloten kan worden en wanneer dit niet het geval is. Deze kennis ontstaat deels door het opdoen van ervaring als autoverkoper, maar bestaat ook uit inzicht. Het beroep autoverkoper is een mooi beroep, echter is het beroep autoverkoper wel aan te merken als een redelijk zwaar beroep, omdat resultaten wel degelijk tellen als autoverkoper. Als een autoverkoper niet voldoende auto's verkoopt zal de autoverkoper over het algemeen niet lang werkzaam zijn als autoverkoper voor de betreffende autodealer. Het beroep autoverkoper zal dan ook niet voor iedereen geschikt zijn, omdat de verkoopwereld, waarbinnen een autoverkoper werkzaam is, redelijk hard te noemen is. Als autoverkoper werk je over het algemeen binnen een team van verschillende verkopers, die allemaal proberen hun omzetdoelstellingen te behalen.

Als autoverkoper kan je te maken krijgen met particulieren en met bedrijven. Vooral de bedrijven zijn in veel gevallen een interessante doelgroep voor de autoverkoper, omdat ze meestal meerdere auto's afnemen. Bij bedrijven gaat het meestal om leaseauto's. Als bedrijven auto's leasen zal doorgaans ook het onderhoud ondergebracht worden bij de garage, wat extra omzet betekent voor het garagebedrijf. Als autoverkoper zal je met betrekking tot bedrijven veelvuldig onderhandelen met zogenaamde fleet managers. Een fleet manager is verantwoordelijk voor het wagenpark van de organisatie waar hij of zij werkzaam is. Een echte autoverkoper is zijn loon dubbel en dwars waard voor een autodealer. Er zijn veel mensen die beweren een goede autoverkoper te zijn maar de uiteindelijke cijfers liegen nooit. Vooral een autoverkoper moet zijn werkzaamheden serieus nemen, omdat het vaak om grote bedragen gaat. Een auto kopen is voor veel mensen een beleving en ze kunnen zo naar een ander bedrijf lopen. Hoe maak je een klant duidelijk dat dit zijn nieuwe auto gaat worden?

Klanten zijn tegenwoordig steeds mondiger en hebben niet snel meer een band met een autodealer. De meeste klanten weten al wat ze willen, voordat ze met de autoverkoper gaan praten. Het inwinnen van informatie over een bepaalde auto hebben ze vaak al op het internet gedaan. Het is dan ook belangrijk voor een autoverkoper om er achter te komen, wat de klant nu precies wil. Is dit een extra set velgen, een andere radio of een luxer navigatiesysteem. Als een autoverkoper eenmaal een auto heeft verkocht is het belangrijk om de klant na een periode op te bellen met de vraag of alles nog naar wens is verlopen. Het zijn de kleine dingen die het hem doen, en de meeste klanten vergeten dit niet snel meer. Een goede autoverkoper begrijpt dan ook wat een klant wil en forceert dit niet. Vertrouwen opbouwen met de klant is eigenlijk het allerbelangrijkste als autoverkoper. Als een klant weggaat na een aankoop, moet deze een goed gevoel hebben. Maar ook de service achteraf is erg belangrijk. Als de klant de auto een tijd later komt ophalen, moeten de gemaakte afspraken nagekomen worden. Het op deze manier verkopen van auto's zal er voor zorgen dat veel klanten later opnieuw een auto van de autoverkoper willen kopen. Het achteraf opbellen van klanten om de service te controleren noemt men ook wel aftersales. Aftersales heeft alles te maken met klantenbinding en klanttevredenheid.

Verkopen is meer dan alleen omzet maken

Verkopen is meer dan alleen omzet halen, omdat klantenbinding in veel gevallen erg belangrijk is voor een autodealer. De automarkt is de laatste jaren erg aan het veranderen, omdat klanten in lang niet alle gevallen meer afhankelijk zijn van een merkdealer. Tegenwoordig is het ook op andere manieren mogelijk om bepaalde auto's aan te schaffen. Het bieden van extra service aan klanten als autoverkoper is tegenwoordig in veel gevallen erg belangrijk om voldoende auto's te kunnen verkopen. Natuurlijk moet een autoverkoper zijn targets als autoverkoper behalen, maar een goede autoverkoper kan zijn targets ook behalen door het bieden van extra service. Klanten waarderen het over algemeen erg als een autoverkoper extra service kan aanbieden. Ook het op een rustige manier uitleggen hoe een auto precies werkt en welke mogelijkheden er allemaal zijn zal over het algemeen helpen met het behalen van de targets als autoverkoper.

Van een autoverkoper wordt verwacht:

  • Dat hij beschikt over een commerciële instelling
  • Dat hij de indruk wekt de klant te kennen (nooit de naam vergeten)
  • Dat hij de klanten aankijkt en begroet
  • Dat hij een klant kan overtuigen
  • Dat hij er netjes bijloopt
  • Dat hij resultaatgericht werkt
  • Dat hij uitgebreide kennis heeft van het product
  • Dat hij zijn afspraken na komt
  • Dat hij zijn omzet haalt

Opleiding tot autoverkoper:

Opleidingen tot autoverkoper

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden als het om het beroep autoverkoper gaat. Een specifieke opleiding tot autoverkoper kan zijn de Mbo-opleiding verkoopmedewerker showroom. Daarnaast zijn er opleidingen mogelijk als verkoopspecialist. Het belangrijkste als autoverkoper is dat je affiniteiten hebt met auto's en de autobranche. Een goede autoverkoper word je meestal pas na jaren van ervaring opdoen onder begeleiding van een ervaren autoverkoper. In alle gevallen kan een aanstaande autoverkoper het beste kiezen voor een commerciële opleiding. Het beroep autoverkoper moet over het algemeen gezien worden als een beroep op Mbo-niveau. Het aanleren van verkooptechnieken is deels iets, wat je op school zal aanleren, echter is praktijkervaring als autoverkoper ook erg belangrijk te noemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding kan belangrijk zijn als zelfstandig werkende autoverkoper.

Bedrijven waar een autoverkoper werkzaam kan zijn

Een autoverkoper is over het algemeen werkzaam voor een merkdealer of ander soort garagebedrijf. Daarnaast komt het beroep autoverkoper voor bij leasebedrijven, die te maken hebben met het verkopen van auto's. Het is als autoverkoper mogelijk dat je werkzaam bent als ondernemer. Daarnaast kan een autoverkoper werkzaam zijn voor bedrijven, die ander soort voertuigen verkopen, zoals campers of caravans.

Competenties autoverkoper

De belangrijkste competentie van een autoverkoper is dat een autoverkoper moet beschikken over een sterke commerciële instelling. Het willen verkopen van voldoende auto's als autoverkoper moet vanzelfsprekend zijn. Daarnaast is het belangrijk dat een autoverkoper beschikt over uitmuntende communicatieve vaardigheden, omdat het goed kunnen communiceren voor een belangrijk deel aan de omzet zal bijdragen. Communicatie heeft juist ook betrekking op het goed kunnen luisteren naar klanten, zodat je als autoverkoper met passende oplossingen kunt komen op bepaalde vraagstukken van klanten. Een andere belangrijke competentie als autoverkoper is het kunnen onderhandelen. Onderhandelen klinkt vaak makkelijk, maar niet iedereen kan zomaar op een goede manier onderhandelen, omdat goede onderhandelaars gebruik maken van bepaalde onderhandelingstechnieken. Als autoverkoper is het over het algemeen ook erg belangrijk dat je aangemerkt kan worden als goede netwerker. Goede autoverkopers zijn regelmatig te vinden op zogenaamde netwerkborrels om potentiële klanten te leren kennen, of om bestaande relaties te onderhouden. Algemeen belangrijke woorden als autoverkoper zijn inspiratie, motivatie, inzicht, kennis, zelfstandigheid, betrouwbaarheid, passie, energie, monitoren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autoverkoper

Het arbeidsmarktperspectief als goede autoverkoper is over het algemeen goed te noemen. De meeste autodealers en andere autobedrijven zitten te springen om goede autoverkopers, omdat het kunnen verkopen van voldoende auto's voor autobedrijven erg belangrijk is. Wel is het zo dat resultaten tellen als autoverkoper. Zoals eerder omschreven is verkoopwereld met betrekking tot auto's redelijk hard te noemen. Een goede autoverkoper, die beschikt over de juiste vaardigheden en kennis, zal over het algemeen niet snel zonder werk komen te zitten. Daarnaast is het prima denkbaar dat een autoverkoper voor andere soorten bedrijven werkzaam kan zijn, die andere voertuigen verkopen dan auto's. De doorgroeimogelijkheden als autoverkoper kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie teamleider. Daarnaast kan het starten van een eigen bedrijf als autohandelaar gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autoverkoper

Als autoverkoper heb je doorgaans een basissalaris en verdien je extra door bepaalde gestelde omzetdoelstellingen te behalen. Een goede autoverkoper verdient afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring ongeveer 1700 tot 3000 euro bruto per maand. Het salaris kan wel sterk verschillen per soort garagebedrijf. Als autoverkoper moet je het dan ook doorgaans hebben van de vastgestelde doelstellingen om je salaris op te krikken. Wel is het vaak zo dat een autoverkoper een auto van de zaak rijdt, en er dus secundaire arbeidsvoorwaarden zijn als verkoper. Als zelfstandig ondernemer is er geen salarisindicatie te geven omdat dit te specifiek is. Wel is het zo dat er veel autohandelaren zijn en de concurrentie doorgaans ook flink is.

Mijnzzp.nl