Camperspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een camperspecialist is een deskundige op het gebied van campers die soms ook wel kampeerauto, kampeerwagen of motorhome worden genoemd. Een camper wordt door de meeste mensen gebruikt om op vakantie te gaan en heeft natuurlijk veel overeenkomsten met een caravan. Het grote verschil is dat de camper geen apart trekkend voertuig nodig heeft. De meeste dealers van campers zijn ook gespecialiseerd in caravans. Campers komen in alle maten voor en kunnen qua luxe en prijs enorm verschillen. De meeste campers mogen bestuurd worden met het rijbewijs B maar er zijn ook zeker grotere campers waarvoor het rijbewijs C, C1, D of D1 nodig is. Nederland telt ongeveer 60.000 campers wat een stuk minder is dan het aantal caravans waar er ongeveer 500.000 van zijn. Dit grote verschil is deels te verklaren doordat een camper over het algemeen een stuk duurder is dan een caravan en niet iedereen de hele vakantie met een camper wenst te rijden.

Ervaringen met een camper

Wie zelf nog nooit een camper gehad heeft en overweegt er een te kopen kan het beste er eerst een huren zodat er praktijkervaring opgedaan kan worden. Ook zijn er zeer veel verschillende soorten campers te koop in verschillende maten en luxe-uitvoeringen. Het is dan ook zeer verstandig om van te voren precies te weten wat men van een camper verwacht, waar deze aan moet voldoen en alle voor- en nadelen af te wegen. Er zijn binnen Nederland voldoende mogelijkheden om een camper te huren via camperdealers.

Welk rijbewijs moet je hebben voor een camper

Een camper met een maximaal gewicht van 3.500 kilo inclusief laadvermogen mag gewoon bestuurd worden met het rijbewijs B. Voor een camper met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilo en wanneer het voertuig geschikt is om ten hoogste 8 personen te vervoeren exclusief de bestuurder dan moet men over het rijbewijs C1 beschikken. Is de camper zwaarder dan 7.500 kilo dan moet de bestuurder over het rijbewijs C beschikken. Het C1 rijbewijs is in het leven geroepen speciaal voor dit soort tussengevallen zoals campers. Campers tot 8 meter die tussen de 8 en 16 personen kunnen vervoeren zonder de bestuurder vragen om het D1 of D rijbewijs.

Luxe campers

De campers van tegenwoordig zijn steeds populairder aan het worden doordat deze tegenwoordig zeer luxe zijn afgewerkt en tevens voorzien zijn van veel hulpmiddelen zoals automatische versnellingsbakken, cruise control, achteruitkijkcamera's, verwarmingssystemen, navigatiesystemen en entertainmentsystemen. De meeste nieuwe campers zijn dan ook ware woonhuizen op wielen die niet meer onder doen voor reguliere woningen. Buiten Europa zijn er zelfs veel mensen te vinden die wonen in campers. Dit zijn overigens wel de grote campers die binnen Europa minder vaak te zien zijn. Zoals eerder omschreven bestaan er verschillende soorten campers zoals buscampers, alkoof campers, integraal campers en half integraal campers. Welke camper voor iemand geschikt is zal volledig afhankelijk zijn van de wensen en het budget.

Voordelen van een camper ten opzichte van een caravan:

 • Een camper beschikt over het algemeen over een goedwerkende koelkast
 • Een camper geeft een gevoel van luxe en vrijheid
 • Een camper hoef je niet waterpas te zetten zoals een caravan
 • Het rijden en manoeuvreren met een camper is simpeler dan met een caravan
 • Het meenemen van fietsen is met een camper niet noodzakelijk omdat je al mobiel bent maar kan natuurlijk wel
 • Je bent niet strikt afhankelijk van een camping
 • Je hebt altijd warm water
 • Je hebt direct stroom zowel 12 volt als 220 volt
 • Je rijdt zonder aanhanger
 • Je hebt je eigen toilet bij je
 • Je kan op meer plaatsen overnachten
 • Je kan veel goederen meenemen zoals boodschappen
 • Je mag met een camper harder rijden dan met een caravan
 • Met een camper ben je zeer mobiel
 • Met een camper kan je snel van vakantiebestemming veranderen
 • Gevoel van vakantie en vrijheid vanaf de start

Nadelen van een camper ten opzichte van een caravan:

 • Hogere aanschafkosten
 • Hogere brandstofkosten
 • Hogere onderhoudskosten
 • Minder flexibel op de vakantiebestemming
 • Tijdens het rijden moet alles goed vaststaan zodat er geen nare trilgeluiden ontstaan

Hoe rijd je met een camper?:

Opleidingen tot camperspecialist

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep camperspecialist. Er bestaan wel opleidingen voor het beroep caravantechnicus. Zie voor meer informatie dan ook het beroep caravantechnicus. Wie met campers wenst te werken kan ook aan andere beroepen denken zoals de beroepen carrosseriebouwer, automonteur of wellicht zelfs het beroep interieurbouwer. Een camperspecialist moet vanzelfsprekend technische goed onderlegd zijn en van verschillende markten thuis zijn.

Bedrijven waar een camperspecialist werkzaam kan zijn

Een camperspecialist zal doorgaans werkzaam zijn voor een camperdealer of onderhoudsbedrijf. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat een camperspecialist werkzaam is als zelfstandig ondernemer binnen zijn eigen bedrijf.

Competenties camperspecialist

De belangrijkste competenties voor een camperspecialist zijn vakinhoudelijke kennis en technische inzicht. Daarnaast zal je als camperspecialist regelmatig te maken krijgen met klanten en dus communicatief gezien goed onderlegd moeten zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook over een commerciële instelling beschikken en tevens moeten kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als camperspecialist

Het arbeidsmarktperspectief voor een camperspecialist met de juiste opleidingen en kennis is zeker goed te noemen. Er zijn binnen Nederland zeer veel bedrijven actief op het gebied van campers en caravans die regelmatig op zoek zijn naar goede vakmensen. De doorgroeimogelijkheden  zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en inzet. Het is zeker mogelijk om door te groeien binnen een loopbaan als camperspecialist, zeker als je de juiste vervolgopleidingen volgt en over voldoende doorzettingsvermogen beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris camperspecialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep camperspecialist omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Over het algemeen hebben camperdealers het zeer druk tijdens en na de zomerperiode en zal je tijdens deze periode veel moeten werken. Een camperspecialist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende camperspecialist kan doorgaans meer verdienen mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden.

Mijnzzp.nl