Camperspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een camperspecialist is een vakman op het gebied van campers, die soms ook wel kampeerauto, kampeerwagen of motorhome worden genoemd. Een camper wordt door de meeste mensen gebruikt om op vakantie te gaan en heeft veel overeenkomsten met een caravan. Het grote verschil is dat de camper geen apart trekkend voertuig nodig heeft. De meeste dealers van campers zijn ook gespecialiseerd in caravans. Campers komen in alle maten voor en kunnen qua luxe en prijs enorm verschillen. De meeste campers mogen bestuurd worden met het rijbewijs B, maar er zijn ook grotere campers waarvoor het rijbewijs C, C1, D of D1 nodig is. Nederland telt ongeveer 60.000 campers, wat een stuk minder is dan het aantal caravans waar er ongeveer 500.000 van zijn. Dit grote verschil is deels te verklaren doordat een camper over het algemeen een stuk duurder is dan een caravan en niet iedereen de hele vakantie met een camper wenst te rijden. Omdat campers complexe voertuigen zijn is het zo dat onderhoudswerkzaamheden aan campers beter overgelaten kunnen worden aan gespecialiseerde camperspecialisten die beschikken over alle technische kennis, zodat de camper op een veilige manier gebruikt kan worden. Campers zijn bijvoorbeeld voorzien van een gasinstallatie voor het kunnen koken. Het werken aan dit soort installaties moet uitgevoerd worden door specialisten zoals een camperspecialist. Het beroep camperspecialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een camperspecialist ook weer gespecialiseerd kan zijn binnen bepaalde werkzaamheden.

In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een camperspecialist aan te merken is als een allround vakman die zeker aangemerkt moet kunnen worden als monteur en technicus. Welke werkzaamheden een camperspecialist precies zal uitvoeren kan wel verschillen per camperspecialist, omdat bijvoorbeeld het repareren van schade aan campers andere werkzaamheden betreft dan het installeren of onderhouden van technische installaties. Campers hebben net zo als andere voertuigen regelmatig onderhoud nodig. Het onderhoud van campers gaat verder dan regulier onderhoud, omdat een camper voorzien is van diverse technische installaties die ook gekeurd moeten worden willen ze op een veilige manier gebruikt kunnen worden. Het is mogelijk dat een camperspecialist aangemerkt kan worden als autoverkoper, die in dit geval geen auto's verkoopt maar campers. Het beroep camperspecialist moet dan ook vrij ruim gezien worden, omdat de meeste camper-bedrijven gebruik maken van verschillende vaklieden, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden.

Ervaringen met een camper

Wie zelf nog nooit een camper gehad heeft en overweegt er een te kopen kan het beste er eerst een huren zodat er praktijkervaring opgedaan kan worden. Ook zijn er zeer veel verschillende soorten campers te koop in verschillende maten en luxe-uitvoeringen. Het is dan ook zeer verstandig om van te voren precies te weten wat men van een camper verwacht, waar deze aan moet voldoen en alle voor- en nadelen af te wegen. Er zijn binnen Nederland voldoende mogelijkheden om een camper te huren via camperdealers.

Welk rijbewijs moet je hebben voor een camper

Een camper met een maximaal gewicht van 3.500 kilo inclusief laadvermogen mag gewoon bestuurd worden met het rijbewijs B. Voor een camper met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilo en wanneer het voertuig geschikt is om ten hoogste 8 personen te vervoeren exclusief de bestuurder dan moet men over het rijbewijs C1 beschikken. Is de camper zwaarder dan 7.500 kilo dan moet de bestuurder over het rijbewijs C beschikken. Het C1 rijbewijs is in het leven geroepen speciaal voor dit soort tussengevallen zoals campers. Campers tot 8 meter die tussen de 8 en 16 personen kunnen vervoeren zonder de bestuurder vragen om het D1 of D rijbewijs.

Luxe campers

De campers van tegenwoordig zijn steeds populairder aan het worden doordat deze tegenwoordig zeer luxe zijn afgewerkt en tevens voorzien zijn van veel hulpmiddelen zoals automatische versnellingsbakken, cruise control, achteruitkijkcamera's, verwarmingssystemen, navigatiesystemen en entertainmentsystemen. De meeste nieuwe campers zijn dan ook ware woonhuizen op wielen die niet meer onder doen voor reguliere woningen. Buiten Europa zijn er zelfs veel mensen te vinden die wonen in campers. Dit zijn overigens wel de grote campers die binnen Europa minder vaak te zien zijn. Zoals eerder omschreven bestaan er verschillende soorten campers zoals buscampers, alkoof campers, integraal campers en half integraal campers. Welke camper voor iemand geschikt is zal volledig afhankelijk zijn van de wensen en het budget.

Voordelen van een camper ten opzichte van een caravan:

 • Een camper geeft een gevoel van luxe en vrijheid
 • Een camper hoef je niet waterpas te zetten zoals een caravan
 • Je bent niet strikt afhankelijk van een camping
 • Je hebt altijd warm water
 • Je hebt direct stroom zowel 12 volt als 220 volt
 • Je rijdt zonder aanhanger
 • Je hebt je eigen toilet bij je
 • Je kan op meer plaatsen overnachten
 • Je mag met een camper harder rijden dan met een caravan
 • Met een camper ben je zeer mobiel
 • Met een camper kan je snel van vakantiebestemming veranderen

Nadelen van een camper ten opzichte van een caravan:

 • Hogere aanschafkosten
 • Hogere brandstofkosten
 • Hogere onderhoudskosten
 • Minder flexibel op de vakantiebestemming
 • Tijdens het rijden moet alles goed vaststaan

Hoe rijd je met een camper?:

Opleidingen tot camperspecialist

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep camperspecialist. Er bestaan wel opleidingen voor het beroep caravantechnicus. Zie voor meer informatie dan ook het beroep caravanspecialist. Wie met campers wenst te werken kan ook aan andere beroepen denken zoals de beroepen carrosseriebouwer, automonteur of wellicht zelfs het beroep interieurbouwer. Een camperspecialist moet vanzelfsprekend technische goed onderlegd zijn en van verschillende markten thuis zijn. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen, omdat het beroep camperspecialist betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. Het kunnen onderhouden van campers vraagt bijvoorbeeld om een andere opleiding dan het kunnen verkopen van campers. Het is wel denkbaar dat een camper monteur in de praktijk ook gezien kan worden als camper verkoper. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een camperspecialist werkzaam kan zijn

Een camperspecialist zal doorgaans werkzaam zijn voor een camperdealer of onderhoudsbedrijf. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat een camperspecialist werkzaam is als zelfstandig ondernemer binnen zijn eigen bedrijf. Er zijn redelijk veel camperspecialisten te vinden die werkzaam zijn als ondernemer. Dit zijn dan over het algemeen camper monteurs die beschikken over veel praktijkervaring. In sommige gevallen gevallen kunnen camper monteurs ook gezien worden als handelaren.

Competenties camperspecialist

De belangrijkste competentie als camperspecialist is vakinhoudelijke kennis van campers. Campers zijn aan te merken als complexe voertuigen, die alleen op een goede manier onderhouden kunnen worden door de juiste vaklieden die beschikken over de juiste opleidingen. Met andere woorden zal een camperspecialist aangemerkt moeten kunnen worden als allround monteur en technicus, die volledig zelfstandig kan werken aan campers. Een andere belangrijke competentie als camperspecialist is communicatie, omdat een camperspecialist over het algemeen veel te maken heeft met verschillende klanten. Als een camperspecialist ook verantwoordelijk is voor verkoopwerkzaamheden zal de camperspecialist ook moeten beschikken over een commerciële instelling. In dat opzicht kan ook het onderhandelen en netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als camperspecialist

Het arbeidsmarktperspectief voor een camperspecialist met de juiste opleidingen en kennis is zeker goed te noemen. Er zijn binnen Nederland zeer veel bedrijven actief op het gebied van campers en caravans die regelmatig op zoek zijn naar goede vakmensen. De doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en inzet. Het is zeker mogelijk om door te groeien binnen een loopbaan als camperspecialist, zeker als je de juiste vervolgopleidingen volgt en over voldoende doorzettingsvermogen beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris camperspecialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep camperspecialist omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Over het algemeen hebben camperdealers het zeer druk tijdens en na de zomerperiode en zal je tijdens deze periode veel moeten werken. Een camperspecialist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende camperspecialist kan doorgaans meer verdienen mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden.

Mijnzzp.nl