Monteur voertuigelektronica

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep monteur voertuigelektronica
Werken als allround monteur voertuigelektronica
Een carrière als monteur voertuigelektronica
Wat doet een monteur voertuigelektronica:
Film over inbouwen radio:
Opleidingen tot monteur voertuigelektronica
Bedrijven waar een monteur voertuigelektronica werkzaam kan zijn
Competenties monteur voertuigelektronica
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur voertuigelektronica
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur voertuigelektronica
Eigen bedrijf starten als Monteur voertuigelektronica
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur voertuigelektronica

Beroep monteur voertuigelektronica

Een monteur voertuigelektronica is een elektrotechnicus, die verantwoordelijk is voor het inbouwen van verschillende elektrotechnische installaties. Denk hierbij aan navigatiesystemen, radio's, camera's, alarmsystemen, mobilofoons en aan volgsystemen. Daarnaast kan een monteur voertuigelektronica verantwoordelijk zijn voor het aanpassen of repareren van voertuigelektronica. Het inbouwen van voertuigelektronica betreft specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vaklieden, omdat voertuigelektronica complex is. Ook het verhelpen van eventuele storingen kan in de meeste gevallen het beste overgelaten worden aan gespecialiseerde monteurs. De meeste garagehouders en particulieren die te maken krijgen met voertuigelektronica besteden de werkzaamheden uit. Dit is het geval, omdat de meeste automonteurs en particulieren niet over voldoende kennis beschikken van voertuigelektronica. Daarnaast is het zo dat de meeste verzekeringsmaatschappijen verlangen dat voertuigelektronica door erkende bedrijven ingebouwd wordt. Dit is vooral van toepassing als we spreken van alarmsystemen en volgsystemen. Het inbouwen van een radio is voor de meeste mensen geen probleem, echter is dit wel het geval bij de complexere systemen. Het is in alle gevallen belangrijk dat voertuigelektronica op de juiste manier ingebouwd wordt om storingen of kortsluiting te voorkomen. Als monteur voertuigelektronica zal je veel te maken krijgen met voertuigen, die gedeeltelijk gestript moeten worden om alle bekabeling te kunnen aanbrengen. Het is niet zo dat een monteur voertuigelektronica alleen te maken heeft met auto's. Denk bijvoorbeeld ook aan bedrijfswagens, mobiele werktuigen, campers, caravans, motoren en bussen. Als monteur voertuigelektronica is het belangrijk om volgens de voorschriften te werken. Dit heeft niet alleen betrekking op het functioneren van de apparatuur, maar ook op de garantie van het voertuig.

Werken als allround monteur voertuigelektronica

Een monteur voertuigelektronica is dus een elektrotechnicus, die verantwoordelijk is voor het inbouwen, aanpassen en verhelpen van storingen aan voertuigelektronica. Vooral het verhelpen van storingen is een belangrijke discipline als monteur voertuigelektronica. Moderne voertuigen zitten vol met elektronica, waardoor storingen relatief gezien snel kunnen optreden. In veel gevallen zullen bepaalde systemen uitvallen als er een storing optreedt. Ook kan het voorkomen dat voertuigen helemaal niet meer functioneren als het een ernstige storing betreft. Denk bijvoorbeeld aan het motormanagementsysteem dat een ernstige storing geconstateerd heeft, waardoor een voertuig niet meer zal functioneren. Vooral moderne auto's hebben complexe elektronica. De diverse veiligheidssystemen, zoals de airbags, alarminstallatie en boordcomputer zullen uitvallen als er bepaalde storingen optreden. Als een automonteur de oorzaak van dit soort storingen niet kan vinden zal er al snel hulp ingeroepen worden van een monteur voertuigelektronica. In sommige gevallen kan een monteur voertuigelektronica aangemerkt worden als diagnosetechnicus.

Een carrière als monteur voertuigelektronica

Als monteur voertuigelektronica zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een gespecialiseerd inbouwbedrijf dat te maken heeft met verschillende garagehouders en particulieren. Het inbouwen van voertuigelektronica heeft in de meeste gevallen betrekking op navigatiesystemen, alarminstallaties, volgsystemen, radio's, televisies of communicatieapparatuur, zoals voor de politie, brandweer of ambulancediensten. Om dit soort systemen op de juiste manier te kunnen inbouwen is het belangrijk dat een monteur aangemerkt kan worden als allround vakman. Vooral het op de juiste manier aansluiten van elektronica speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van storingen. De meeste voertuigen, die tegenwoordig pech krijgen, hebben geen last van motorstoring, maar van een elektronische storing. Het is daarom zo belangrijk om alles op de juiste manier aan te sluiten. Het is niet zo dat een monteur voertuigelektronica alleen te maken heeft met auto's. Denk bijvoorbeeld ook aan vrachtwagens, bussen, motoren en campers.

Wat doet een monteur voertuigelektronica:

  • Het inbouwen van voertuigelektronica volgens de specificatie.
  • Het op de juiste manier beveiligen van installaties.
  • Het testen van ingebouwde installaties.
  • Het wegwerken van alle kabels.
  • Het aanpassen van installaties.
  • Het opzoeken en verhelpen van storingen.
  • Het afgeven van certificaten (verzekering).
  • Het adviseren van klanten.

Film over inbouwen radio:

Opleidingen tot monteur voertuigelektronica

De meest gerichte opleiding tot monteur voertuigelektronica is de Mbo-opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties. Een andere passende opleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast worden er verschillen opleidingen aangeboden door externe opleidingsinstituten. Als je een eigen bedrijf wil starten is het belangrijk om voor een opleiding te kiezen, waarbinnen ook bedrijfsvoering aan bod komt. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een monteur voertuigelektronica werkzaam kan zijn

Een monteur voertuigelektronica zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een inbouwbedrijf of als ondernemer binnen een eigen inbouwbedrijf. Daarnaast kan een monteur voertuigelektronica werkzaam zijn voor garagehouders. In de praktijk is het zo dat de meeste monteurs voertuigelektronica werkzaam zijn voor gespecialiseerde inbouwstations.

Competenties monteur voertuigelektronica

De belangrijkste competentie van een monteur voertuigelektronica is de vakinhoudelijke kennis van elektronica en elektrotechniek. Daarnaast is het belangrijk dat je secuur kan werken. Dit heeft vooral betrekking op het werken volgens de opgegeven specificaties en het netjes kunnen solderen. Daarnaast moet je aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's en te maken hebt met opdrachtgevers moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, presteren, nauwkeurigheid, overleggen, samenwerken, plannen, organiseren en kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur voertuigelektronica

Het arbeidsmarktperspectief van een monteur voertuigelektronica is goed te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft, die niet zomaar door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Het verkrijgen van werk als monteur voertuigelektronica zal dan ook geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden van een monteur voertuigelektronica kunnen gezien worden in de functie bedrijfsleider of de functie chef-werkplaats. Daarnaast kan het starten van een eigen inbouwstation gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur voertuigelektronica

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een monteur voertuigelektronica voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Een monteur voertuigelektronica zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2400 en 3200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Monteur voertuigelektronica

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Monteur voertuigelektronica, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Monteur voertuigelektronica

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Monteur voertuigelektronica bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Monteur voertuigelektronica.

Mijnzzp.nl