Motormonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een motormonteur is een motorfietstechnicus, die verantwoordelijk is voor het onderhouden en repareren van motorfietsen. Het onderhouden en sleutelen aan motorfietsen kan vergeleken worden met het werken aan auto's en ander voertuigen, met het belangrijke verschil dat motormonteurs een voorliefde hebben voor motoren en het motorrijden. De meeste motorgarages houden zich niet alleen bezig met het onderhouden en verkopen van motoren. Denk bijvoorbeeld ook aan het organiseren van toertochten en aan het geven van rijvaardigheidstrainingen. Als motormonteur ben je dan ook werkzaam met collega's, die meestal allemaal een voorliefde hebben voor motoren. Net zoals andere voertuigen hebben motoren regelmatig onderhoud nodig. Het goed onderhouden van motoren is belangrijk, omdat veiligheid op de motor een belangrijke rol speelt. Het mag niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren, omdat een motor technische gebreken vertoont. De meeste motorrijders laten hun motorfiets regelmatig controleren, zodat de motorfiets veilig te gebruiken is. Het is de allround motormonteur, die precies weet welk onderhoud een motorfiets nodig heeft. Hoe vaak een motorfiets onderhoud nodig heeft is afhankelijk van het gebruik en de fabrieksopgave. In alle gevallen is het bij motoren belangrijk om minimaal een keer per jaar de motorwerkplaats te bezoeken voor onderhoud. Het is de motormonteur, die de motorfiets zal onderzoeken op mogelijke gebreken. Bij motoren is het ook erg belangrijk om goed op de banden te letten. Denk hierbij aan mogelijke haarscheurtjes, het profiel en aan de leeftijd van banden. Een ander belangrijk punt is de aandrijving naast de remmen en verlichting. Het is denkbaar dat een motormonteur ook werkzaam is als verkoopadviseur. Dit is meestal het geval binnen de kleinere motorgarages. Motormonteurs moeten dan ook in veel gevallen aangemerkt worden als allround medewerkers, die inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden.

Een motorfietsmonteur is dus een monteur en technicus, die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden en repareren van motorfietsen. Daarnaast is het denkbaar dat een motorfietsmonteur werkzaam is als verkoopadviseur. Een verkoopadviseur is een commercieel medewerker, die beschikt over specifieke productkennis. De kerntaak van een motormonteur is wel het onderhouden en repareren van motorfietsen. Het onderhouden van motoren is belangrijk, omdat ongelukken door slecht of geen onderhoud aan motorfietsen al snel verkeerd kunnen aflopen. Een auto met een klapband komt meestal veilig stil te staan, maar met de motor kan dit verkeerd aflopen. Omdat motoren door de meeste mensen alleen gebruikt worden in de zomer is het bij motoren belangrijk om goed op het onderhoud te letten. Denk bijvoorbeeld aan de remmen die minder worden, omdat de motorfiets lang stil gestaan heeft. Ook het starten van motoren die een langere periode stil gestaan hebben is een belangrijk aandachtspunt. Dit heeft vooral betrekking op de smering van het motorblok.

Verschil automonteur en motormonteur

Het verschil tussen een automonteur en motormonteur zit hem eigenlijk niet in de techniek, omdat deze niet echt verschilt. Beide voertuigen hebben namelijk wielen en een motor. Het belangrijkste verschil tussen een automonteur en motormonteur zit hem vooral in het klantencontact. De meeste motorrijders zijn gepassioneerde motorrijders, die precies willen weten wat er gedaan is aan de motorfiets. Bij gewone auto's, zoals bij leaseauto's, speelt dit in de meeste geen rol. Het is daarom belangrijk dat een motormonteur zelf ook passie heeft voor motoren. Het kunnen vertellen en adviseren over motorfietsen heeft niet alleen te maken met technische kennis. Ook is het zo dat de meeste motormonteurs een voorkeur hebben met betrekking tot de motorfietsen waaraan ze het liefst willen sleutelen, zoals een chopper of racemotor. Het werken in een motorzaak kan dus niet zomaar vergeleken worden met het werken in een autogarage. De technische kennis van een motormonteur verschilt niet echt met de kennis van automonteurs. Een motormonteur moet ook zelfstandig elektronica kunnen inbouwen, zoals een alarminstallatie, en diagnoses kunnen stellen bij complexe storingen.

Aantal motorfietsen in Nederland

Het aantal motorfietsen binnen Nederland is de afgelopen jaren fors geroeid. Waren er in 1996 nog ongeveer 350.000 geregistreerde motorfietsen, inmiddels zijn dit er ruim 700.000. De forse groei wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door mensen tussen de 18 en 26 jaar die hun rijbewijs halen en een motor kopen. Dat de motorfiets een populair vervoersmiddel is komt zoals eerder omschreven door de vrijheid, de geringe kosten en het woon-werkverkeer. Vooral voor de korte afstanden is de motor zeer geliefd als het om woon werk verkeer gaat. Maar ook motorvakanties zijn redelijk populair onder motorliefhebbers.

Motorfietstechniek:

Tuning motorsport:

Opleidingen tot motormonteur

Wie een carrière ambieert als motormonteur kan het beste de Mbo-opleiding motorfietstechnicus volgen op niveau twee, en dan de Mbo-opleiding eerste motorfietstechnicus op niveau drie afronden om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens de opleiding tot motormonteur leer je onder andere zelfstandig diagnoses stellen en hoe motorfietsen onderhouden moeten worden. In de meeste gevallen zal het een praktijkopleiding betreffen, waarbinnen je werkzaam bent onder begeleiding van een leermeester. Omdat motormonteurs redelijk veel werkzaam zijn als ondernemer is er ook aandacht voor bedrijfsvoering. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende motormonteur.

Bedrijven waar een motormonteur werkzaam kan zijn

Een motormonteur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een motordealer, of werkzaam zijn voor een onderhoudsbedrijf gericht op motorfietsen. In veel gevallen betreft dit gecombineerde bedrijven, die zowel motorfietsen verkopen als onderhouden voor klanten. Daarnaast is het denkbaar dat een motormonteur werkzaam is als ondernemer. Er zijn relatief gezien redelijk veel motormonteurs werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Competenties motormonteur

De belangrijkste competentie van een motormonteur is vakinhoudelijke kennis van motorfietsen en motorfietstechniek. Omdat een motormonteur te maken kan hebben met verschillende collega's en klanten kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je verantwoordelijk bent voor het verkopen van motorfietsen en motorkleding, is het belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook bijscholing is een competentie, die als motormonteur niet onderschat moet worden. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, adviseren, overleggen, energie, flexibiliteit, secuur, controleren, inspecteren, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als motormonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een motormonteur is redelijk te noemen. Dit komt vooral doordat er relatief gezien niet veel motorzaken zijn. Een motormonteur die beschikt over de juiste opleidingen zal in de meeste gevallen wel werk kunnen vinden. De doorgroeimogelijkheden van een motormonteur kunnen gezien worden in de functie bedrijfsleider of in de functie chef-werkplaats. Daarnaast kan het beginnen van een eigen motorzaak gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris motormonteur

Een motormonteur zal in de meeste gevallen onder de cao motorvoertuigen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een motorfietsmonteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Motormonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Motormonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl