Motormonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep motormonteur
Een carrière starten als allround motormonteur
Wat doet een motormonteur?
Werken als motor monteur
Verschil automonteur en motormonteur
Aantal motorfietsen in Nederland
Film motorfietstechniek:
Beroepsfilm motormonteur:
Opleidingen tot motormonteur
Bedrijven waar een motormonteur werkzaam kan zijn
Competenties motormonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als motormonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris motormonteur
Eigen bedrijf starten als Motormonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Motormonteur

Beroep motormonteur

Een motormonteur is een motorfietstechnicus, die verantwoordelijk is voor het onderhouden en repareren van motorfietsen. Het onderhouden en sleutelen aan motorfietsen kan vergeleken worden met het werken aan auto's en andere voertuigen, met het belangrijke verschil dat motormonteurs een voorliefde hebben voor motoren en het motorrijden. De meeste motorgarages houden zich niet alleen bezig met het onderhouden en verkopen van motoren. Denk bijvoorbeeld ook aan het organiseren van toertochten en aan het geven van rijvaardigheidstrainingen. Als motormonteur ben je dan ook werkzaam met collega's, die meestal allemaal een voorliefde hebben voor motoren. Net zoals andere voertuigen hebben motoren regelmatig onderhoud nodig. Het goed onderhouden van motoren is belangrijk, omdat veiligheid op de motor een belangrijke rol speelt. Het mag niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren, omdat een motor technische gebreken vertoont. De meeste motorrijders laten hun motorfiets regelmatig controleren, zodat de motorfiets veilig te gebruiken is. Het is de allround motormonteur, die precies weet welk onderhoud een motorfiets nodig heeft. Hoe vaak een motorfiets onderhoud nodig heeft, is afhankelijk van het gebruik en de fabrieksopgave. In alle gevallen is het bij motoren belangrijk om minimaal een keer per jaar de motorwerkplaats te bezoeken voor onderhoud. Het is de motormonteur, die de motorfiets zal onderzoeken op mogelijke gebreken. Bij motoren is het ook erg belangrijk om goed op de banden te letten. Denk hierbij aan mogelijke haarscheurtjes, het profiel en aan de leeftijd van banden. Een ander belangrijk punt is de aandrijving naast de remmen en verlichting. Het is denkbaar dat een motormonteur ook werkzaam is als verkoopadviseur. Dit is meestal het geval binnen de kleinere motorgarages. Motormonteurs moeten dan ook in veel gevallen aangemerkt worden als allround medewerkers, die inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden.

Een carrière starten als allround motormonteur

Een motorfietsmonteur is dus een monteur en technicus, die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden en repareren van motorfietsen. Daarnaast is het denkbaar dat een motorfietsmonteur werkzaam is als verkoopadviseur. Een verkoopadviseur is een commercieel medewerker, die beschikt over specifieke productkennis. De kerntaak van een motormonteur is wel het onderhouden en repareren van motorfietsen. Het onderhouden van motoren is belangrijk, omdat ongelukken door slecht of geen onderhoud aan motorfietsen al snel verkeerd kunnen aflopen. Een auto met een klapband komt meestal veilig stil te staan, maar met de motor kan dit verkeerd aflopen. Omdat motoren door de meeste mensen alleen gebruikt worden in de zomer is het bij motoren belangrijk om goed op het onderhoud te letten. Denk bijvoorbeeld aan de remmen die minder worden, omdat de motorfiets lang stil gestaan heeft. Ook het starten van motoren die een langere periode stil gestaan hebben is een belangrijk aandachtspunt. Dit heeft vooral betrekking op de smering van het motorblok.

Wat doet een motormonteur?

Een motormonteur, ook wel bekend als een motorfietstechnicus, is gespecialiseerd in het onderhoud, de reparatie en het afstellen van motorfietsen. Hun taken omvatten onder andere:

  • Diagnose stellen: Het identificeren van problemen met motorfietsen door middel van inspectie, testen en het luisteren naar geluiden of trillingen. Ze kunnen gebruikmaken van diagnoseapparatuur en technische handleidingen om problemen op te sporen.
  • Onderhoud: Het uitvoeren van routinematig onderhoud aan motorfietsen, zoals het verversen van olie, het vervangen van filters, het controleren en afstellen van bougies, het controleren van de bandenspanning en het smeren van bewegende onderdelen.
  • Reparaties uitvoeren: Het vervangen of repareren van defecte onderdelen, zoals remmen, koppelingen, transmissies, elektrische systemen, brandstofsysteem en uitlaatsysteem. Dit kan ook het herstellen van schade na een ongeval omvatten.
  • Afstellen en tunen: Het afstellen en optimaliseren van motorfietsen om de prestaties te verbeteren. Dit kan het afstellen van de carburateur, het controleren en aanpassen van de ontstekingstiming, het vervangen van uitlaatsystemen of het installeren van upgrades.
  • Elektrische systemen: Het diagnosticeren en repareren van elektrische systemen van motorfietsen, zoals bedrading, verlichting, ontstekingssystemen en accusystemen.
  • Advies en klantenservice: Het verstrekken van advies aan klanten over onderhoud, reparaties en mogelijke upgrades voor hun motorfietsen. Ze kunnen ook helpen bij het oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen van klanten.

Motorfietstechnici werken meestal in motorfietswerkplaatsen, dealershops of gespecialiseerde motorfietswinkels. Motormonteurs moeten kennis hebben van motorfietsen, systemen en merkspecifieke informatie. Technische vaardigheden, aandacht voor detail en probleemoplossend vermogen zijn belangrijk in dit vakgebied.

Werken als motor monteur

Werken als motor monteur is niet zomaar een baan, het is een misschien ook wel een roeping voor degenen die passie hebben voor motorfietsen. Als motor monteur is elke dag anders en brengt het nieuwe uitdagingen met zich mee. Je wordt geconfronteerd met een breed scala aan motorfietsen, van verschillende merken, modellen en bouwjaren. Je moet de unieke eigenschappen en systemen van elke motor begrijpen, variërend van de motor zelf tot de elektrische en mechanische componenten. Daarnaast heb je als motor monteur de mogelijkheid om te werken met gepassioneerde motorrijders. Je kunt deel uitmaken van hun reis, waarbij je advies en expertise biedt om hun motorfietsen te verbeteren en te onderhouden. Je bouwt een band op met de klanten en deel je enthousiasme voor motorrijden.

Verschil automonteur en motormonteur

Het verschil tussen een automonteur en motormonteur zit hem eigenlijk niet in de techniek, omdat deze niet echt verschilt. Beide voertuigen hebben namelijk wielen en een motor. Het belangrijkste verschil tussen een automonteur en motormonteur zit hem vooral in het klantencontact. De meeste motorrijders zijn gepassioneerde motorrijders, die precies willen weten wat er gedaan is aan de motorfiets. Bij gewone auto's, zoals bij leaseauto's, speelt dit in de meeste geen rol. Het is daarom belangrijk dat een motormonteur zelf ook passie heeft voor motoren. Het kunnen vertellen en adviseren over motorfietsen heeft niet alleen te maken met technische kennis. Ook is het zo dat de meeste motormonteurs een voorkeur hebben met betrekking tot de motorfietsen waaraan ze het liefst willen sleutelen, zoals een chopper of racemotor. Het werken in een motorzaak kan dus niet zomaar vergeleken worden met het werken in een autogarage. De technische kennis van een motormonteur verschilt niet echt met de kennis van automonteurs. Een motormonteur moet ook zelfstandig elektronica kunnen inbouwen, zoals een alarminstallatie, en diagnoses kunnen stellen bij complexe storingen.

Aantal motorfietsen in Nederland

Het aantal motorfietsen binnen Nederland is de afgelopen jaren fors geroeid. Waren er in 1996 nog ongeveer 350.000 geregistreerde motorfietsen, inmiddels zijn dit er ruim 700.000. De forse groei wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door mensen tussen de 18 en 26 jaar die hun rijbewijs halen en een motor kopen. Dat de motorfiets een populair vervoermiddel is, komt zoals eerder omschreven door de vrijheid, de geringe kosten en het woon-werkverkeer. Vooral voor de korte afstanden is de motor zeer geliefd als het om woon-werkverkeer gaat. Maar ook motorvakanties zijn redelijk populair onder motorliefhebbers.

Film motorfietstechniek:

Beroepsfilm motormonteur:

Opleidingen tot motormonteur

Wie een carrière ambieert als motormonteur kan het beste de Mbo-opleiding motorfietstechnicus volgen op niveau twee, en dan de Mbo-opleiding eerste motorfietstechnicus op niveau drie afronden om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens de motor monteur opleiding leer je onder andere zelfstandig diagnoses stellen en hoe motorfietsen onderhouden moeten worden. In de meeste gevallen zal het een praktijkopleiding betreffen, waarbinnen je werkzaam bent onder begeleiding van een leermeester. Omdat motormonteurs redelijk veel werkzaam zijn als ondernemer is er ook aandacht voor bedrijfsvoering. Een motorfietstechnicus opleiding is tegenwoordig op meerdere manieren te volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een motormonteur werkzaam kan zijn

Een motormonteur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een motordealer, of werkzaam zijn voor een onderhoudsbedrijf gericht op motorfietsen. In veel gevallen betreft dit gecombineerde bedrijven, die zowel motorfietsen verkopen als onderhouden voor klanten. Daarnaast is het denkbaar dat een motormonteur werkzaam is als ondernemer. Er zijn relatief gezien redelijk veel motormonteurs werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Competenties motormonteur

De belangrijkste competentie van een motormonteur is vakinhoudelijke kennis van motorfietsen en motorfietstechniek. Omdat een motormonteur te maken kan hebben met verschillende collega's en klanten kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je verantwoordelijk bent voor het verkopen van motorfietsen en motorkleding, is het belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook bijscholing is een competentie, die als motormonteur niet onderschat moet worden. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, adviseren, overleggen, energie, flexibiliteit, secuur, controleren, inspecteren, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als motormonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een motormonteur is redelijk te noemen. Dit komt vooral doordat er relatief gezien niet veel motorzaken zijn. Een motormonteur die beschikt over de juiste opleidingen zal in de meeste gevallen wel werk kunnen vinden. De doorgroeimogelijkheden van een motormonteur kunnen gezien worden in de functie bedrijfsleider of in de functie chef-werkplaats. Daarnaast kan het beginnen van een eigen motorzaak gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris motormonteur

Een motormonteur zal in de meeste gevallen onder de cao motorvoertuigen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een motorfietsmonteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Motormonteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Motormonteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Motormonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Motormonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Motormonteur.

Mijnzzp.nl