Chef werkplaats

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een chef werkplaats is een operationeel manager van een werkplaats, zoals van een autowerkplaats of ander soort werkplaats. Als chef werkplaats werk je over het algemeen zelf ook mee in de werkplaats en ben je de leidinggevende van de andere aanwezige monteurs in de werkplaats. Een van de belangrijkste taken van een chef werkplaats is het zo efficiënt mogelijk laten verlopen van de diverse processen in de werkplaats. Daarnaast is een chef werkplaats meestal ook verantwoordelijk voor andere zaken zoals het maken van de werkplaatsplanning, het waken over de geleverde kwaliteit en de algemene voortgang van de werkzaamheden. Andere taken kunnen weer zijn het aanvullen van de materialen en onderdelen en het verder ontwikkelen van de monteurs. Welke taken een chef werkplaats precies heeft kan per bedrijf verschillen. De werkzaamheden moeten gezien worden als managementwerkzaamheden waarbinnen je zelf meestal ook zal meewerken. Een andere benaming voor een chef werkplaats kan daarom ook zijn operationeel manager. De functie chef werkplaats komt vooral voor binnen technische bedrijven.

Als chef werkplaats zal je dus in de meeste gevallen zelf ook meewerken binnen de werkplaats, maar heb je meer verantwoordelijkheden dan de andere monteurs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het controleren van de uitgevoerde werkzaamheden en het aan het te woord staan van klanten als ze om informatie vragen. Ook het voeren van functioneringsgesprekken en het overleggen met de directie zal in de meeste gevallen tot het takenpakket behoren van de chef werkplaats. De functie chef werkplaats is over het algemeen alleen voorbehouden aan vakmensen die ook beschikken over leidinggevende capaciteiten. Binnen een autowerkplaats kan het bijvoorbeeld gaan om een eerste automonteur die ook beschikt over natuurlijk overwicht, in combinatie met aanvullende managementcursussen.

Een andere belangrijke taak van een chef werkplaats is in de meeste gevallen het ook beheren van het magazijn, zodat de juiste materialen op voorraad zijn als ze nodig zijn. Dit betekent dat een chef werkplaats ook de functie voorraadbeheerder kan bekleden, afhankelijk van het bedrijf waar deze werkzaam is. Binnen technische bedrijven mag het niet voorkomen dat bepaalde materialen of onderdelen niet aanwezig zijn, omdat in dat geval de werkzaamheden al snel stil kunnen komen te liggen.

Diverse taken van een chef werpkaats:

 • Het bestellen van materialen en gereedschappen
 • Het controleren van de werkzaamheden
 • Het leiding geven aan de monteurs
 • Het maken van de werkplaatsplanning
 • Het maken van rapportages
 • Het overleggen met de directie
 • Het stimuleren en motiveren van monteurs
 • Het te woord staan van klanten en andere belanghebbenden
 • Het voeren van functioneringsgesprekken
 • Het waken over de geleverde kwaliteit
 • Het zelf meewerken in de werkplaats

Beroep chef werkplaats:

Werken in een metaalwerkplaats:

Opleidingen tot chef werkplaats

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot chef werkplaats. In de meeste gevallen is een chef werkplaats doorgegroeid vanuit een functie binnen het bedrijf, zoals de functie eerste automonteur als het om een autowerkplaats gaat. Het is niet ondenkbaar dat een chef werkplaats zonder specifieke managementervaring wel enkele externe cursussen of opleidingen zal volgen. Omdat het beroep chef werkplaats betrekking kan hebben op diverse soorten werkplaatsen kan er ook een passende Hbo-opleiding verwacht worden, afhankelijk van de soort werkplaats en het aantal medewerkers.

Bedrijven waar een chef werkplaats werkzaam kan zijn

Als chef werkplaats ben je meestal werkzaam voor bedrijven die te maken hebben met een technische werkplaats, zoals een garagebedrijf, een installatiebedrijf of een fabriek.

Competenties chef werkplaats

De belangrijkste competentie van een chef werkplaats is dat je beschikt over leidinggevende capaciteiten en vakinhoudelijke kennis. Een andere belangrijke competentie is het kunnen plannen en organiseren. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, passie, samenwerken, communicatie, verantwoordelijkheidsgevoel en motiveren. Wanneer je binnen een commercieel bedrijf werkzaam bent zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chef werkplaats

Het arbeidsmarktperspectief voor een chef werkplaats is over het algemeen redelijk goed te noemen, afhankelijk van de branche waarbinnen je precies werkzaam bent. De functie chef werkplaats is over het algemeen alleen voorbehouden aan vakmensen die zich bewezen hebben en beschikken over de juiste opleiding. Ook werkervaring speelt in veel gevallen een belangrijke rol. Als het om een grote werkplaats gaat kan het zijn dat er een Hbo-opleiding verwacht zal worden. De doorgroeimogelijkheden als chef werkplaats zijn meestal sterk afhankelijk van de genoten opleidingen en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris chef werkplaats

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als chef werkplaats werkzaam kan zijn binnen verschillende soorten bedrijven in verschillende branches. Over het algemeen zal een chef werkplaats een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als het om een functie gaat met grote verantwoordelijkheden kan het salaris ook hoger uitvallen.

Mijnzzp.nl