Gereedschap en machine verhuurder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een gereedschap en machine verhuurder is gespecialiseerd in de verhuur van gereedschappen en werkmaterialen, zoals hoogwerkers, bouwliften, steigers, compressoren, houtbewerkingsmachines, aanhangers, grondverzetmachines, trilplaten en grondfreesmachines. Het huren van gereedschap en werkmateriaal is populair onder bedrijven en particulieren, omdat hierdoor niet meer geïnvesteerd hoeft te worden in duur gereedschap of werkmaterialen, die niet vaak gebruikt worden. Vooral voor de zelfstandig ondernemer is het huren van gereedschap en werkmaterialen een uitkomst. De term gereedschap en machine verhuurder moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat gereedschap en machine verhuurders gespecialiseerd kunnen zijn binnen bepaalde vakgebieden. Een gereedschap en machine verhuurder verhuurt over het algemeen niet alleen gereedschap en machines, omdat andere werkzaamheden tot het takenpakket behoren van een gereedschap en machine verhuurder, zoals het opbouwen van steigers. Ook het transporteren van werkmaterialen voor huurders behoort tot de werkzaamheden van een gereedschap en machine verhuurder. Andere werkzaamheden kunnen zijn het adviseren van huurders over de juiste gereedschappen en werkmaterialen. Daarnaast zorgt de gereedschap en machine verhuurder er voor dat de gereedschappen en werkmaterialen optimaal functioneren en dat ze voorzien zijn van de juiste keuringen, zodat huurders op een veilige manier aan het werk kunnen. Dit is vooral belangrijk bij grote en zware machines en bij steigers en hoogwerkers. De moderne gereedschappen en machines verhuurders zijn zich steeds verder aan het specialiseren op het gebied van totaaloplossingen voor bedrijven, zoals het volledig inrichten van bouwplaatsen of andere soorten werklocaties. Het beroep gereedschap en machine verhuurder komt in de praktijk op verschillende manieren voor. Denk aan zelfstandige verhuurders, bouwmarkten en aan groothandelsbedrijven.

Een gereedschap en machine verhuurder is dus een ondernemer, bouwmarkt medewerker of commercieel medewerker van een verhuurbedrijf, die verantwoordelijk is voor het verhuren en onderhouden van gereedschap en werkmaterialen. Over het algemeen betreft dit gereedschap en werkmaterialen, die gebruikt worden door bouwvakkers, schilders, voegers en grondwerkers. Naast de bouwsector zijn er meer vaklieden, die regelmatig gereedschappen en materialen huren, zoals evenementenorganisatiebureaus, gemeentes, boeren en hoveniers. Het grote voordeel van het huren van gereedschappen en werkmaterialen tegenover het kopen is dat er zelf niet geïnvesteerd hoeft te worden. Het zelf investeren in kostbare gereedschappen en materialen kan voor de meeste ondernemers niet uit, omdat de gereedschappen en materialen te weinig gebruikt worden, of omdat ze simpelweg te kostbaar zijn voor de ondernemer. De meeste ondernemers die kostbare machines aanschaffen leasen het werkmateriaal, omdat het meestal om forse investeringen gaat. Daarnaast zijn huurders er van verzekerd dat het goed onderhouden en gekeurde materialen en gereedschappen betreft. In algemene zin is het huren van gereedschap of werkmaterialen nuttig, omdat er alleen een tijdelijke behoefte is. Zoals eerder omschreven bieden de meeste verhuurders ook de mogelijkheid om grote werkmaterialen te vervoeren. Ook het opbouwen van steigers kan meestal gedaan worden door de verhuurder.

Waarom gereedschap en machines huren

Het huren van gereedschap en machines is in veel gevallen aantrekkelijk, omdat ondernemers en particulieren in lang niet alle gevallen veel gebruikmaken van gereedschap en machines. Gereedschap en machines zijn over het algemeen kostbaar, waardoor er in veel gevallen beter gekozen kan worden voor het huren van gereedschap en machines. Met andere worden hoeven ondernemers en particulieren niet zelf te investeren in gereedschap en machines. Daarnaast is het zo dat redelijk veel arbeidsmiddelen jaarlijks verplicht gekeurd moeten worden om te mogen gebruiken. Ook het onderhouden van complexe machines, zoals hoogwerkers, heftrucks en andere soorten machines is over het algemeen redelijk kostbaar.

Gereedschap en machineverhuur:

Opleidingen tot gereedschap en machine verhuurder

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor een verhuurder van gereedschap en materialen. Welke opleiding het beste past is voor dit beroep erg persoonlijk. Enkele geschikte opleidingen kunnen zijn de Mbo-opleiding onderhoudstechnicus werktuigbouw, de Mbo-opleiding commercieel medewerker buitendienst, de Mbo-opleiding allround steigerbouwer of de Mbo-opleiding allround machinebouwer. Natuurlijk is een geheel andere opleiding ook denkbaar en kan het wellicht zo zijn dat nieuwe werknemers intern opgeleid worden door ervaren collega's, die gezien moeten worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een gereedschap en machine verhuurder werkzaam kan zijn

Een gereedschap en machine verhuurder kan voor verschillende commerciële bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan groothandelsbedrijven, bouwmarkten en aan zelfstandig opererende verhuurbedrijven. Daarnaast is het denkbaar dat een gereedschap en machine verhuurder aangemerkt kan worden als ondernemer. In sommige gevallen kan een gereedschap en machine verhuurder aangemerkt worden als franchisenemer van een landelijke organisatie. Ook de algemene benaming monteur mobiele werktuigen kan van toepassing zijn op een gereedschap en machine verhuurder.

Competenties gereedschap en machine verhuurder

De belangrijkste competentie van een gereedschap en machines verhuurder is wellicht wel communicatie, omdat het duidelijk kunnen uitleggen hoe bepaalde gereedschappen en machines werken belangrijk is om ongelukken te kunnen voorkomen. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een gereedschap en machine verhuurder aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus, omdat een gereedschap en machine verhuurder zelfstandig problemen moet kunnen oplossen aan gereedschap en machines. Als laatste is het niet onbelangrijk dat een gereedschap en machine verhuurder over een commerciële instelling moet beschikken als commercieel medewerker. Algemeen belangrijke woorden zijn productkennis, adviseren, luisteren, dienstbaarheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gereedschap en machine verhuurder

Het arbeidsmarktperspectief van een gereedschap en machine verhuurder is over het algemeen matig te noemen, omdat er relatief gezien niet veel verhuurders zijn van gereedschap en materialen. De doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Het is denkbaar dat een gereedschap en machine verhuurder kan doorgroeien tot bedrijfsleider van een vestiging. In dat geval ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering van de vestiging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gereedschap en machine verhuurder

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende soorten werkgevers kunt werken in verschillende branches. Een gereedschap en machine verhuurder in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen deze branche denkbaar, wanneer het gaat om specifieke verhuurbedrijven die specialistische machines verhuren. Denk bijvoorbeeld aan de verhuur van vrachtwagens of andere soorten bedrijfswagens, die meestal voor een langere periode gehuurd worden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Gereedschap en machine verhuurder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gereedschap en machine verhuurder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl