Gereedschap en machine verhuurder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een gereedschap en machine verhuurder is gespecialiseerd in de verhuur van diverse soorten gereedschappen en werkmaterialen, zoals hoogwerkers, bouwliften, steigers, compressoren, houtbewerkingsmachines, aanhangers, grondverzetmachines, trilplaten en grondfreesmachines. Het huren van gereedschap of andere soorten werkmateriaal is tegenwoordig heel populair onder bedrijven en particulieren, omdat hierdoor niet meer geïnvesteerd hoeft te worden in duur gereedschap of andere werkmaterialen die in veel gevallen niet veel gebruikt worden door de huurder. Vooral voor de kleine zelfstandig ondernemer is het huren van gereedschap en werkmaterialen een echte uitkomst. De term gereedschap en machine verhuurder moet heel algemeen gezien worden, omdat gereedschap en machine verhuurders ook weer gespecialiseerd kunnen zijn binnen bepaalde vakgebieden. Een gereedschap en machine verhuurder verhuurt doorgaans niet alleen gereedschap en machines, omdat ook andere werkzaamheden tot het takenpakket kunnen behoren van een gereedschap en machine verhuurder, zoals het opbouwen van steigers voor huurders of bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen als dat nog mocht zijn. Ook het transporteren van werkmaterialen voor huurders behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een gereedschap en machine verhuurder. Andere werkzaamheden kunnen weer zijn het adviseren van huurders over de juiste gereedschappen en werkmaterialen.

Daarnaast zorgt de gereedschap en machine verhuurder er voor dat de gereedschappen en werkmaterialen optimaal functioneren en dat ze voorzien zijn van de juiste keuringen, zodat werknemers op een veilige manier aan het werk kunnen met de gehuurde gereedschappen en materialen. Dit is vooral belangrijk bij grote en zware machines en bijvoorbeeld bij steigers en hoogwerkers. Naast de verhuur van gereedschap en werkmaterialen kan de verhuurder meestal ook voor het vervoer zorgen en wanneer dit nodig is, en helpen met de installatie van de werkmaterialen zoals steigers en hoogwerkers. De moderne en bekendere gereedschappen en machines verhuurders van Nederland zijn zich steeds verder aan het specialiseren op het gebied van totaaloplossingen voor bedrijven, zoals het volledig inrichten van bouwplaatsen of andere soorten werklocaties.

Naast de bouwsector zijn er meer branches die regelmatig gereedschappen en materialen huren, zoals evenementenorganisatiebureaus, gemeentes, boeren en hoveniers. Het grote voordeel van het huren van materialen en gereedschappen tegenover het kopen is dat er zelf niet meer geïnvesteerd hoeft te worden en dat men er zeker van is dat juiste (gekeurde) materialen en gereedschappen op het juiste moment aanwezig zijn. Het zelf investeren in vaak kostbare gereedschappen en materialen kan voor de meeste ondernemers bijna niet uit, omdat de gereedschappen en materialen te weinig gebruikt worden of omdat ze simpelweg te kostbaar zijn voor de ondernemer.

Waarom gereedschap en machines huren

Het huren van gereedschap en machines is in veel gevallen aantrekkelijk, omdat ondernemers en particulieren in lang niet alle gevallen veel gebruik maken van gereedschap en machines. Gereedschap en machines zijn over het algemeen kostbaar, waardoor er in veel gevallen beter gekozen kan worden voor het huren van gereedschap en machines. Met andere worden hoeven ondernemers en particulieren niet zelf te investeren in gereedschap en machines. Daarnaast is het zo dat redelijk veel arbeidsmiddelen jaarlijks verplicht gekeurd moeten worden om te mogen gebruiken. Ook het onderhouden van complexe machines, zoals hoogwerkers, heftrucks en andere soorten machines is over het algemeen redelijk kostbaar.

Gereedschap en machineverhuur:

Opleidingen tot gereedschap en machine verhuurder

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor een verhuurder van gereedschap en materialen. Welke opleiding het beste past is voor dit beroep erg persoonlijk. Enkele geschikte opleidingen kunnen zijn de Mbo-opleiding onderhoudstechnicus werktuigbouw, de Mbo-opleiding commercieel medewerker buitendienst, de Mbo-opleiding allround steigerbouwer of de Mbo-opleiding allround machinebouwer. Natuurlijk is een geheel andere opleiding ook denkbaar en kan het wellicht zo zijn dat nieuwe werknemers intern opgeleid worden door ervaren collega's, die gezien moeten worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een gereedschap en machine verhuurder werkzaam kan zijn

Een gereedschap en machine verhuurder zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen verhuurorganisatie. Daarnaast kan een verhuurorganisatie betrekking hebben op een franchiseformule die landelijk opereert. Het is mogelijk dat een gereedschap en machine verhuurder gebruik maakt van personeel. Het verhuren van gereedschap en machines komt in de praktijk op verschillende manieren voor. Daarnaast is er wel een belangrijk verschil tussen het verhuren van gereedschap en machines aan bedrijven en aan particulieren. In het geval van particulieren kan een gereedschap en machines verhuurder gezien worden als een bouwmarkt medewerker.

Competenties gereedschap en machine verhuurder

De belangrijkste competentie van een gereedschap en machines verhuurder is wellicht wel communicatie, omdat het duidelijk kunnen uitleggen hoe bepaalde gereedschappen en machines werken belangrijk is om ongelukken te kunnen voorkomen. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een gereedschap en machine verhuurder aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus, omdat een gereedschap en machine verhuurder zelfstandig problemen moet kunnen oplossen aan gereedschap en machines. Als laatste is het niet onbelangrijk dat een gereedschap en machine verhuurder over een commerciële instelling moet beschikken als commercieel medewerker. Algemeen belangrijke woorden zijn productkennis, adviseren, luisteren, dienstbaarheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gereedschap en machine verhuurder

Het arbeidsmarktperspectief als gereedschap en machine verhuurder in loondienst is over het algemeen matig te noemen, omdat er relatief gezien niet veel verhuurders zijn van gereedschap en materialen. De doorgroeimogelijkheden zullen over het algemeen sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties en opleidingsniveau. Over het algemeen zijn er binnen deze branche niet echt veel doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gereedschap en machine verhuurder

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende soorten werkgevers kunt werken in verschillende branches. Een gereedschap en machine verhuurder in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen deze branche denkbaar, wanneer het gaat om specifieke verhuurbedrijven die specialistische machines verhuren. Denk bijvoorbeeld aan de verhuur van vrachtwagens of andere soorten bedrijfswagens, die meestal voor een langere periode gehuurd worden.

Mijnzzp.nl