Steigerbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep steigerbouwer
Werken als steigerbouwer in de bouw
Veiligheid bouwsteigers
Een baan als steigerbouwer moet bij je passen
Bouwsteiger opbouwen
Algemene eisen steigers:
Wat verdient een steigerbouwer?
Beroepsfilm steigerbouwer:
Film over een steigerbouwer:
Opleidingen tot steigerbouwer
Bedrijven waar een steigerbouwer werkzaam kan zijn
Competenties steigerbouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als steigerbouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris steigerbouwer
Eigen bedrijf starten als Steigerbouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Steigerbouwer

Beroep steigerbouwer

Een steigerbouwer is verantwoordelijk voor het opbouwen en demonteren van verschillende steigers. Daarnaast kan een steigerbouwer te maken hebben met het aanpassen van steigerconstructies. Veiligheid speelt binnen het beroep steigerbouwer een belangrijke rol, omdat je als steigerbouwer vaak op grote hoogte werkzaam bent zonder dat de bouwsteiger klaar is. Met andere woorden is een steigerbouwer regelmatig werkzaam op steigers zonder dat de steigers voorzien zijn van alle veiligheidsvoorzieningen. Als steigerbouwer ben je enige die een bouwsteiger mag betreden zolang deze nog niet klaar is. Pas als een steigerbouwer zijn goedkeuring heeft gegeven mogen andere vaklieden het bouwsteiger betreden om hun werkzaamheden uit te voeren. Het beroep steigerbouwer is dan ook aan te merken als een verantwoordelijk beroep, omdat de veiligheid van andere mensen afhankelijk is van het vakmanschap van de steigerbouwers. Als steigerbouwer kan het ook zijn dat je er op toeziet dat andere mensen geen veranderingen aanbrengen, die de bouwsteiger gevaarlijk kunnen maken. Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat steigerbouwers de bouwsteigers controleren, zodat onveilige situaties voorkomen worden. Het beroep steigerbouwer is dus een verantwoordelijk beroep, omdat er meestal veel verschillende vaklieden gebruikmaken van de bouwsteiger. De werkzaamheden als steigerbouwer zijn verder niet moeilijk, echter kan het als steigerbouwer wel belangrijk zijn dat je goed tekening kunt lezen, omdat grote bouwsteigers opgebouwd worden door middel van een bouwtekening. Daarnaast moet een steigerbouwer beschikken over een goede conditie, omdat het werken als steigerbouwer aan te merken is als zware arbeid. Vanzelfsprekend mag het niet voorkomen dat een steigerbouwer last heeft van hoogtevrees. Steigerbouwers die last hebben van hoogtevrees kunnen niet werkzaam zijn als steigerbouwer. De meeste steigerbouwers werken regelmatig op grote hoogte.

Werken als steigerbouwer in de bouw

Een steigerbouwer is dus verantwoordelijk voor het opbouwen van tijdelijke bouwconstructies, zodat bijvoorbeeld bouwvakkers of schilders hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Een steiger kan uit verschillende materialen opgebouwd worden, zoals ijzer en aluminium. Een steiger van ijzer wordt meestal toegepast als het om grotere steigers gaat die voor een langere periode moeten blijven staan. Denk bijvoorbeeld aan een kerk die gerenoveerd moet worden. Bij kleinere werkzaamheden worden steigers toegepast van aluminium. Dit kan betrekking hebben op vaste steigers of op rolsteigers. Als een steigerbouwer grote steigers moet opbouwen maakt hij of zij over het algemeen gebruik van een werktekening, waarbinnen precies is opgenomen hoe een steiger opgebouwd moet worden en met welke materialen dit gedaan moet worden. Soms moet een steiger op punten extra stevigheid krijgen, omdat er materialen op geplaatst worden. Wanneer het niet mogelijk is om een steigerconstructie te plaatsen zal er in sommige situaties gebruikt gemaakt worden van industrieel klimmers.

Veiligheid bouwsteigers

Veiligheid is eigenlijk het belangrijkste woord als steigerbouwer. Dit telt niet alleen voor de steigerbouwer zelf, maar ook voor alle andere bouwvakkers die na de steigerbouwers op de bouwsteiger werkzaam zijn. Bouwsteigers hebben extra aandacht van controlerende diensten, omdat er nogal eens wat mis gaat met de opbouw van bouwsteigers en de veiligheid lang niet door iedereen even serieus genomen wordt. De boetes voor het verkeerd gebruiken van een bouwsteiger kunnen dan ook aardig oplopen. In ernstige gevallen kan het werk stilgelegd worden, totdat de bouwsteiger wel op een goede manier geplaatst is. De arbeidsinspectie ziet binnen Nederland streng toe op de veiligheid van bouwsteigers, omdat ongelukken voorkomen moeten worden. Tegenwoordig worden bouwsteigers aan de buitenkant bijna altijd ingepakt met netten. Dit wordt gedaan om stof tegen te gaan, maar ook om vallende voorwerpen tegen te houden. Om een bouwsteiger te mogen plaatsen is er bijna altijd een vergunning nodig. Bouwsteigers en rolsteigers moeten gezien worden als arbeidsmiddel en moeten verplicht gekeurd worden.

Een baan als steigerbouwer moet bij je passen

Wie als steigerbouwer wil werken zal een opleiding moeten volgen om te mogen werken als steigerbouwer. Een steigerbouwer moet sterk in zijn schoenen staan en niet bang zijn. Het opbouwen of afbreken van bouwsteigers is nooit zonder risico. Ook is het beroep steigerbouwer een beroep waarvoor iemand fysiek sterk genoeg moet zijn. De steigermaterialen waarmee gewerkt zal worden zijn niet licht te noemen, en soms kan het weer flink tegen zitten, wat de werkzaamheden extra zwaar maakt. Het op een veilige manier opbouwen of afbreken van bouwsteigers is dan ook een verantwoordelijke baan, die de nodige aandacht verdient. Namelijk, het werken op een onveilige bouwsteiger is verboden en kan grote gevolgen hebben voor de steigerbouwer zelf en voor de mensen die op de bouwsteiger aan het werk zijn. Als steigerbouwer ben je ook een soort toezichthouder, omdat steigerbouwers ook verantwoordelijk zijn voor het inspecteren van steigermateriaal.

Bouwsteiger opbouwen

Steigerbouw bedrijven zijn verantwoordelijk voor het opbouwen, aanpassen, onderhouden, controleren en afbreken van bouw steigers. De steigerbouwer is de afgelopen jaren steeds verder geprofessionaliseerd.

Steigerbouw is een vakgebied dat zich richt op het veilig en efficiënt opbouwen van steigers op bouwplaatsen. Steigers worden gebruikt om toegang te bieden tot hogere niveaus van een gebouw of constructie, zodat bouwvakkers veilig kunnen werken en materialen kunnen verplaatsen. Steigerbouw bedrijven hebben een belangrijke rol bij de opbouw en demontage van steigers. Hier zijn de belangrijkste stappen die betrokken zijn bij het opbouwen van een bouwsteiger:

  • Plannen en ontwerpen: Voordat de feitelijke opbouw begint, wordt een plan gemaakt waarin de vereisten en specificaties van de steiger worden vastgelegd. Dit omvat het bepalen van de benodigde materialen, de belastingcapaciteit, de gewenste hoogte en het type steiger dat moet worden gebouwd.
  • Voorbereiding van de locatie: De bouwplaats wordt voorbereid op de opbouw van de steiger. Dit kan het egaliseren van de grond, het verwijderen van obstakels en het zorgen voor een veilige werkomgeving omvatten.
  • Opbouwen van de basis: Het begint meestal met het plaatsen van stempels, ook wel poten genoemd, op strategische locaties om de steiger te ondersteunen. Vervolgens worden de basisframes geplaatst en met elkaar verbonden om een stabiele structuur te vormen.
  • Opbouwen van de platformen: Nadat de basis is opgezet, worden de horizontale balken, ook wel liggers genoemd, geplaatst. Hierop worden platformen of werkvloeren geïnstalleerd op verschillende niveaus om toegang te bieden aan de bouwvakkers.
  • Veiligheidsmaatregelen: Tijdens het opbouwproces worden er veiligheidsmaatregelen genomen, zoals het installeren van leuningen, trapjes, antislipoppervlakken en andere veiligheidsvoorzieningen om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor de bouwvakkers.
  • Inspectie en certificering: Zodra de steiger is opgebouwd, wordt deze grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alle componenten correct zijn geïnstalleerd en dat de steiger veilig is om te gebruiken. Certificeringen kunnen worden verstrekt om aan te tonen dat de steiger aan de vereiste veiligheidsnormen voldoet.

Het opbouwen van een bouwsteiger vereist vakmanschap, technische kennis en naleving van veiligheidsvoorschriften. Steigerbouw bedrijven zorgen ervoor dat steigers op een professionele en veilige manier worden geïnstalleerd, waardoor een essentiële voorziening wordt geboden voor bouwprojecten. Zonder goede steigerbouw is het veilig werken op hoogte niet mogelijk.

Algemene eisen steigers:

  • Alleen bevoegde steigerbouwers mogen een steiger bouwen of verbouwen.
  • De toegang tot het steiger moet in de steiger verwerkt zijn.
  • Laat geen rotzooi achter op een steiger.
  • Loopplanken mogen niet glad zijn.
  • De hoogte van een steiger moet voldoende zijn voor de werkzaamheden.
  • Een steiger mag niet overbelast worden door bijvoorbeeld materiaal.
  • Bouwliften zijn alleen voor goederen en niet voor personen.
  • Gebruik geen steiger boven een windkracht 6.
  • Een steiger moet op de grond goed en zichtbaar afgezet zijn.
  • Een steiger moet goed verankerd zijn.
  • Er moet een zogenaamde steigerkaart aan het steiger hangen met informatie over de steiger.

Wat verdient een steigerbouwer?

Het salaris van een steigerbouwer kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, certificeringen, locatie, werkgever en de omvang van het project. Een steigerbouwer verdient doorgaans tussen de € 2.000 en € 2.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de ervaring van de steigerbouwer.

Beroepsfilm steigerbouwer:

Film over een steigerbouwer:

Opleidingen tot steigerbouwer

Wie een carrière ambieert als steigerbouwer kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround steigerbouwer op niveau drie. De Mbo-opleiding allround steigerbouwer moet gezien worden als een praktijkopleiding, die ongeveer twee tot drie jaar in beslag neemt. Tijdens de praktijkopleiding zal je over het algemeen vier dagen in week werken voor een steigerbouw bedrijf en één dag in de week theorieles volgen op school. Over het algemeen zal een leerling steigerbouwer samenwerken met een ervaren collega, die gezien kan worden als leermeester. Er zijn als toekomstig steigerbouwer ook verkorte opleidingsmogelijkheden, echter moet een steigerbouwer in alle gevallen beschikken over het certificaat Monteur Steigerbouw om te mogen werken als steigerbouwer. Ook de boekhouding opzetten en bijhouden is belangrijk als zelfstandig werkende steigerbouwer. Hiervoor kun je een boekhoudpakket gebruiken. Ook krijg je de beschikking over een handige mobiele app om mee te boekhouden.

Bedrijven waar een steigerbouwer werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een steigerbouwer werkzaam zijn voor een steigerbouw bedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het opbouwen van verschillende bouwsteigers. Daarnaast kan een steigerbouwer werkzaam zijn voor meer algemene verhuurbedrijven, die verschillende werkmaterialen verhuren. Ook in dat geval zal een steigerbouwer over het certificaat Monteur Steigerbouw moeten beschikken. Verhuurbedrijven van werkmaterialen bieden over het algemeen ook de mogelijkheid aan om tegen een vergoeding bouwsteigers op te bouwen en af te breken voor opdrachtgevers. Het is mogelijk dat een steigerbouwer werkzaam is via een uitzendorganisatie.

Competenties steigerbouwer

De belangrijkste competentie van een steigerbouwer is veiligheid, omdat het niet mag voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Daarnaast is het belangrijk dat een steigerbouwer beschikt over een goede conditie. Vanzelfsprekend mag een steigerbouwer geen last hebben van hoogtevrees, omdat anders het werken als steigerbouwer niet mogelijk is. In het kort kunnen we ook verantwoordelijkheidsgevoel aanmerken als belangrijke competentie, omdat het de steigerbouwer is die bouwsteigers moet opbouwen op een veilige manier, waardoor ze veilig gebruikt kunnen worden. Omdat een steigerbouwer in veel gevallen zal samenwerken met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, vakmanschap, controleren, monitoren, plannen, organiseren en tekening lezen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als steigerbouwer

Het arbeidsmarktperspectief als steigerbouwer is over het algemeen redelijk goed te noemen. De meeste steigerbouw bedrijven zitten te springen om goed opgeleide en gemotiveerde steigerbouwers. Bouwbedrijven, aannemers en andere onderhoudsbedrijven maken veel gebruik van bouwsteigers, waardoor er voldoende werk te vinden is als steigerbouwer. De doorgroeimogelijkheden als steigerbouwer kunnen gezien worden in de functie ploegbaas. Als ploegbaas zul je over het algemeen leiding geven aan alle verschillende steigerbouwers die werkzaam op een locatie. Een baan als assistent-uitvoerder binnen een steigerbouw bedrijf behoort wellicht ook tot de mogelijkheden. De doorgroeimogelijkheden zijn wel afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris steigerbouwer

Als steigerbouwer kunnen de werkzaamheden door het hele land plaatsvinden. De meeste steigerbouwers beginnen al heel vroeg met hun werkzaamheden. In de winter kan het werken als steigerbouwer zwaar zijn, omdat de steigerdelen dan bijzonder koud kunnen aanvoelen en de wind op hoogte ook vaak heel koud aanvoelt. Een steigerbouwer zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring ongeveer 2000 tot 2500 euro bruto per maand verdienen. Als steigerbouwer zul je meestal werkzaam zijn onder de cao bouw.

Eigen bedrijf starten als Steigerbouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Steigerbouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Steigerbouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Steigerbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Steigerbouwer.

Mijnzzp.nl