Steigerbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een steigerbouwer is gespecialiseerd in het opbouwen, aanpassen en afbreken van steigerconstructies. Als steigerbouwer werk je veel op hoogte en mag je geen last hebben van hoogtevrees. Veiligheid speelt binnen het beroep steigerbouwer dan ook een grote rol, omdat je als steigerbouwer meestal op grote hoogte werkzaam bent zonder dat het steiger klaar is met al zijn veiligheidsvoorzieningen. Als steigerbouwer ben je enige persoon die een steiger mag betreden als deze nog niet klaar is. Pas als de steigerbouwer zijn goedkeuring geeft mogen andere vaklieden het steiger betreden om hun werkzaamheden uit te voeren. Het beroep steigerbouwer is dan ook een verantwoordelijk beroep, omdat de veiligheid van andere mensen afhankelijk is van de vakmanschap van de steigerbouwer. Als steigerbouwer kan het ook zijn dat je er op toeziet dat andere mensen geen veranderingen aanbrengen die het steiger potentieel gevaarlijk kunnen maken.

Een steiger is een tijdelijke constructie om onderhoud uit te kunnen voeren op plekken waar men anders niet bij kan. Een steiger kan uit verschillende materialen bestaan zoals ijzer en aluminium. Een steiger van ijzer wordt over het algemeen toegepast als het om grotere steigers gaat die voor een langere periode moeten blijven staan. Bij kleinere werkzaamheden worden over het algemeen steigers toegepast van aluminium. Dit kan betrekking hebben op vaste steigers of op rolsteigers. Als een steigerbouwer grote steigers moet opbouwen maakt hij of zij over het algemeen gebruik van een werktekening, waarbinnen precies is opgenomen hoe een steiger opgebouwd moet worden en met welke materialen dit gedaan moet worden. Soms moet een steiger op sommige punten extra stevigheid krijgen omdat er materialen op geplaatst worden.

Veiligheid steigers

Veiligheid is eigenlijk het belangrijkste woord voor een steigerbouwer. Dit telt niet alleen voor hem maar ook voor alle bouwvakkers die na hem op dit steiger moeten werken. De arbeidsinspectie ziet in Nederland dan ook streng toe op de veiligheid van een steiger. Tegenwoordig worden steigers bijna altijd ingepakt aan de buitenkant met netten. Dit wordt gedaan om stof tegen te gaan maar ook om vallende voorwerpen tegen te houden. Om een steiger te mogen plaatsen is bijna altijd een vergunning nodig. Vooral kinderen kunnen soms de verleiding niet weerstaan om op een steiger te klimmen. Daarom zie je steeds vaker dat de eerste twee meter van een steiger betimmerd is met multiplex platen zodat kinderen niet meer op het steiger kunnen klimmen.

Het op een veilige manier bouwen of afbreken van een steiger is dan ook een verantwoordelijke baan, die de nodige aandacht verdient. Immers, het werken op een onveilige steiger is verboden en kan grote gevolgen hebben voor de steigerbouwer zelf en voor de mensen die op het steiger aan het werk zijn. Voor grote projecten zal er ook een tekening gemaakt worden waarop precies af te lezen is hoe de steiger gebouwd dient te worden. Steigers hebben doorgaans extra aandacht van controlerende diensten, omdat er nogal eens wat mis gaat met de opbouw en de veiligheid lang niet door iedereen even serieus genomen wordt. De boetes voor het verkeerd gebruiken van een steiger kunnen dan ook aardig oplopen. In erge gevallen kan het werk stilgelegd worden totdat de steiger wel op een goede manier geplaatst is.

Vergunning steigers

Bouwsteigers mogen lang niet altijd zomaar geplaatst worden. Vaak is een vergunning nodig en bij korte werkzaamheden een meldingsplicht. In de meeste gevallen wordt er eerst een melding gemaakt door de gemeente in de lokale krant van de te plaatsen steiger. De aanvrager dient hiervoor ook precariorechten te betalen. Deze kosten worden vaak berekend aan de hand van het aantal vierkante meters dat de steiger in beslag neemt en de duur van de plaatsing.

Werken als steigerbouwer

Wie als steigerbouwer aan het werk wil gaan zal een opleiding moeten volgen om dit te mogen doen. Een steigerbouwer moet sterk in zijn schoenen staan en niet bang zijn. Het opbouwen of afbreken van steigers in dan ook niet geheel zonder gevaar. Ook is het een baan waar men fysiek sterk voor moet zijn. De materialen waarmee gewerkt wordt zijn doorgaans niet licht te noemen, en soms kan het weer ook flink tegen zitten wat de werkzaamheden nog eens extra zwaar kan maken.

Algemene eisen steigers:

 • Alleen bevoegde steigerbouwers mogen een steiger bouwen of verbouwen
 • De toegang tot het steiger moet in het steiger verwerkt zijn
 • Laat geen rotzooi achter op een steiger
 • loopplanken mogen niet glad zijn
 • De hoogte van een steiger moet voldoende zijn voor de werkzaamheden
 • Een steiger mag niet overbelast worden door bijvoorbeeld materiaal
 • Bouwliften zijn alleen voor goederen en niet voor personen
 • Gebruik geen steiger boven een windkracht 6
 • Een steiger moet op de grond goed en zichtbaar afgezet zijn
 • Een steiger moet goed verankerd zijn
 • Er moet een zogenaamde steigerkaart aan het steiger hangen met informatie over het steiger

Beroep steigerbouwer:

Film over een steigerbouwer:

Opleidingen tot steigerbouwer

Er zijn enkele opleidingen tot het vak steigerbouwer, maar er zijn ook cursussen te volgen voor het beroep steigerbouwer. Door het volgen van de cursussen kan de steigerbouwer zijn A-pas behalen en vervolgens doorgaan voor de B-pas. Tijdens de cursus leert de steigerbouwer allerlei zaken met betrekking tot steigerbouw, zoals tekening lezen, opbouwen en demonteren van een steiger en de maximale belasting te berekenen.

Bedrijven waar een steigerbouwer werkzaam kan zijn

Als steigerbouwer ben je werkzaam bij een steigerbrouwbedrijf. Dit soort bedrijven plaatst voor opdrachtgevers de steigers, zodat die aan het werk kunnen gaan. De steigerbrouwbedrijven hebben doorgaans veel steigermateriaal op voorraad, omdat ze meestal grote steigers moeten plaatsen voor hun opdrachtgevers.

Competenties steigerbouwer

Het werken als steigerbouwer is geen licht werk en het is daarom belangrijk dat de steigerbouwer fysiek gezond is om het werk te kunnen doen. Daarnaast mag een steigerbouwer niet bang worden op hoogte, en al helemaal geen hoogtevrees hebben. Als steigerbouwer moet je beschikken over een groot veiligheidsgevoel, omdat er veilig gewerkt moet kunnen worden op steigers.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als steigerbouwer

Als goeie steigerbouwer is redelijk veel werk te vinden. Er zijn steeds meer steigerbrouwbedrijven te vinden, omdat aannemers en andere bedrijven de werkzaamheden steeds vaker uitbesteden. Een ervaren steigerbouwer kan de leiding krijgen over het team steigerbouwers, en mogelijk de werktekeningen maken voor het bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris steigerbouwer

Als steigerbouwer kunnen de werkzaamheden door het hele land plaatsvinden. De meeste steigerbouwers beginnen al heel vroeg met hun werkzaamheden. In de winter kan het werken als steigerbouwer zwaar zijn, omdat de steigerdelen dan bijzonder koud kunnen aanvoelen en de wind op hoogte ook vaak heel koud aanvoelt. Een steigerbouwer zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring ongeveer 1700 tot 2500 euro bruto per maand verdienen.

Mijnzzp.nl