Steigerbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een steigerbouwer is een vakman die zich heeft gespecialiseerd in het opbouwen, aanpassen en afbreken van steigerconstructies. Als steigerbouwer werk je veel op hoogte en mag je geen last hebben van hoogtevrees. Veiligheid speelt binnen het beroep steigerbouwer een belangrijke rol, omdat je als steigerbouwer meestal op grote hoogte werkzaam bent zonder dat de bouwsteiger klaar is met al zijn veiligheidsvoorzieningen. Als steigerbouwer ben je enige persoon die een bouwsteiger mag betreden als deze nog niet klaar is. Pas als een steigerbouwer zijn goedkeuring geeft mogen andere vaklieden de bouwsteiger betreden om hun werkzaamheden uit te voeren. Het beroep steigerbouwer is dan ook aan te merken als een verantwoordelijk beroep, omdat de veiligheid van andere mensen afhankelijk is van het vakmanschap van een steigerbouwer. Als steigerbouwer kan het ook zijn dat je er op toeziet dat andere mensen geen veranderingen aanbrengen, die het bouwsteiger potentieel gevaarlijk kunnen maken. Het komt tegenwoordig ook voor dat steigerbouwers regelmatig hun bouwsteigers controleren, zodat onveilige situaties voorkomen worden. Het beroep steigerbouwer is dus een verantwoordelijk beroep, omdat over het algemeen veel verschillende vaklieden gebruik zullen maken van het bouwsteiger. De werkzaamheden van een steigerbouwer zijn verder niet heel moeilijk, echter kan het als steigerbouwer wel belangrijk zijn dat je goed tekening kunt lezen, omdat complexe bouwsteigers opgebouwd worden door middel van een bouwtekening. Daarnaast moet een steigerbouwer beschikken over een goede conditie, omdat het werken als steigerbouwer aan te merken is als zware arbeid.

Een steiger is een tijdelijke constructie om onderhoud uit te kunnen voeren op plekken waar men anders niet bij kan. Een steiger kan uit verschillende materialen bestaan zoals ijzer en aluminium. Een steiger van ijzer wordt over het algemeen toegepast als het om grotere steigers gaat die voor een langere periode moeten blijven staan. Bij kleinere werkzaamheden worden over het algemeen steigers toegepast van aluminium. Dit kan betrekking hebben op vaste steigers of op rolsteigers. Als een steigerbouwer grote steigers moet opbouwen maakt hij of zij over het algemeen gebruik van een werktekening, waarbinnen precies is opgenomen hoe een steiger opgebouwd moet worden en met welke materialen dit gedaan moet worden. Soms moet een steiger op sommige punten extra stevigheid krijgen omdat er materialen op geplaatst worden.

Veiligheid bouwsteigers

Veiligheid is eigenlijk het belangrijkste woord als steigerbouwer. Dit telt niet alleen voor de steigerbouwer zelf maar ook voor alle andere bouwvakkers die na de steigerbouwers op het bouwsteiger werkzaam zijn. Bouwsteigers hebben doorgaans extra aandacht van controlerende diensten, omdat er nogal eens wat mis gaat met de opbouw van bouwsteigers en de veiligheid lang niet door iedereen even serieus genomen wordt. De boetes voor het verkeerd gebruiken van een bouwsteiger kunnen dan ook aardig oplopen. In ernstige gevallen kan het werk stilgelegd worden, totdat de bouwsteiger wel op een goede manier geplaatst is. De arbeidsinspectie ziet binnen Nederland streng toe op de veiligheid van bouwsteigers, omdat ongelukken voorkomen moeten worden. Tegenwoordig worden bouwsteigers aan de buitenkant bijna altijd ingepakt met netten. Dit wordt gedaan om stof tegen te gaan maar ook om vallende voorwerpen tegen te houden. Om een bouwsteiger te mogen plaatsen is er bijna altijd een vergunning nodig.

Werken als steigerbouwer

Wie als steigerbouwer aan het werk wil gaan zal een opleiding moeten volgen om te mogen werken als steigerbouwer. Een steigerbouwer moet sterk in zijn schoenen staan en niet bang zijn. Het opbouwen of afbreken van bouwsteigers in niet geheel zonder risico. Ook is het beroep steigerbouwer een beroep waarvoor iemand fysiek sterk moet zijn. De steigermaterialen waarmee gewerkt wordt zijn doorgaans niet licht te noemen, en soms kan het flink tegen zitten, wat de werkzaamheden nog eens extra zwaar maakt. Het op een veilige manier bouwen of afbreken van een bouwsteiger is dan ook een verantwoordelijke baan, die de nodige aandacht verdient. Immers, het werken op een onveilige bouwsteiger is verboden en kan grote gevolgen hebben voor de steigerbouwer zelf en voor de mensen die op de bouwsteiger aan het werk zijn. Als steigerbouwer ben je over het algemeen ook een soort toezichthouder, omdat steigerbouwers ook verantwoordelijk zijn voor het inspecteren van steigermateriaal. Steigermateriaal betreft arbeidsmiddelen, die gekeurd moeten zijn.

Algemene eisen steigers:

 • Alleen bevoegde steigerbouwers mogen een steiger bouwen of verbouwen
 • De toegang tot het steiger moet in het steiger verwerkt zijn
 • Laat geen rotzooi achter op een steiger
 • loopplanken mogen niet glad zijn
 • De hoogte van een steiger moet voldoende zijn voor de werkzaamheden
 • Een steiger mag niet overbelast worden door bijvoorbeeld materiaal
 • Bouwliften zijn alleen voor goederen en niet voor personen
 • Gebruik geen steiger boven een windkracht 6
 • Een steiger moet op de grond goed en zichtbaar afgezet zijn
 • Een steiger moet goed verankerd zijn
 • Er moet een zogenaamde steigerkaart aan het steiger hangen met informatie over het steiger

Beroep steigerbouwer:

Film over een steigerbouwer:

Opleidingen tot steigerbouwer

Wie een carrière ambieert als steigerbouwer kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround steigerbouwer op niveau drie. De Mbo-opleiding allround steigerbouwer moet gezien worden als een praktijkopleiding, die ongeveer twee tot drie jaar in beslag neemt. Tijdens de praktijkopleiding zal je over het algemeen vier dagen in week werken voor een steigerbouwbedrijf en één dag in de week theorieles volgen op school. Over het algemeen zal een leerling steigerbouwer samenwerken met een ervaren collega, die gezien kan worden als leermeester. Er zijn als toekomstig steigerbouwer ook verkorte opleidingsmogelijkheden, echter moet een steigerbouwer in alle gevallen beschikken over het certificaat Monteur Steigerbouw om te mogen werken als steigerbouwer. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende steigerbouwer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een steigerbouwer werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een steigerbouwer werkzaam zijn voor een steigerbouwbedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het opbouwen van verschillende soorten bouwsteigers. Daarnaast kan een steigerbouwer werkzaam zijn voor meer algemene verhuurbedrijven, die verschillende werkmaterialen verhuren. Ook in dat geval zal een steigerbouwer over het certificaat Monteur Steigerbouw moeten beschikken. Verhuurbedrijven van werkmaterialen bieden over het algemeen ook de mogelijkheid aan om tegen een vergoeding bouwsteigers op te bouwen en af te breken voor opdrachtgevers. Het is mogelijk dat een steigerbouwer werkzaam is via een uitzendorganisatie.

Competenties steigerbouwer

De belangrijkste competentie van een steigerbouwer is veiligheid, omdat het niet mag voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Daarnaast is het belangrijk dat een steigerbouwer beschikt over een goede conditie. Vanzelfsprekend mag een steigerbouwer geen last hebben van hoogtevrees, omdat anders het werken als steigerbouwer niet mogelijk is. In het kort kunnen we ook verantwoordelijkheidsgevoel aanmerken als belangrijke competentie, omdat het de steigerbouwer is die bouwsteigers moet opbouwen op een veilig manier, waardoor ze veilig gebruikt kunnen worden. Omdat een steigerbouwer in veel gevallen zal samenwerken met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, vakmanschap, controleren, monitoren, plannen, organiseren en tekening lezen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als steigerbouwer

Het arbeidsmarktperspectief als steigerbouwer is over het algemeen redelijk goed te noemen. De meeste steigerbouwbedrijven zitten te springen om goed opgeleide en gemotiveerde steigerbouwers. Bouwbedrijven, aannemers en andere onderhoudsbedrijven maken veel gebruik van bouwsteigers, waardoor er voldoende werk te vinden is als steigerbouwer. De doorgroeimogelijkheden als steigerbouwer kunnen gezien worden in de functie ploegbaas. Als ploegbaas zal je over het algemeen leiding geven aan alle verschillende steigerbouwers die werkzaam op een locatie. Een baan als assistent uitvoerder binnen een steigerbouwbedrijf behoort wellicht ook tot de mogelijkheden. De doorgroeimogelijkheden zijn wel afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris steigerbouwer

Als steigerbouwer kunnen de werkzaamheden door het hele land plaatsvinden. De meeste steigerbouwers beginnen al heel vroeg met hun werkzaamheden. In de winter kan het werken als steigerbouwer zwaar zijn, omdat de steigerdelen dan bijzonder koud kunnen aanvoelen en de wind op hoogte ook vaak heel koud aanvoelt. Een steigerbouwer zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring ongeveer 1700 tot 2500 euro bruto per maand verdienen.

Mijnzzp.nl