Bemiddelingsmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Bemiddelingsmedewerker is een algemene benaming voor vaklieden die verantwoordelijk zijn voor het samenbrengen van werkzoekenden en bedrijven, die juist op zoek zijn naar geschikte personeelsleden. Een bemiddelingsmedewerker heeft dus een belangrijke rol tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Als bemiddelingsmedewerker ben je over het algemeen werkzaam voor een uitzendorganisatie, zoals een uitzendbureau of arbeidsbureau. Daarnaast kan een bemiddelingsmedewerker werkzaam zijn als ondernemer. Het is niet zo dat een bemiddelingsmedewerker automatisch gezien kan worden als intercedent, omdat een bemiddelingsmedewerker ook op andere manieren werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bemiddelingsmedewerker die fungeert als headhunter. Een headhunter is een bemiddelingsmedewerker die alleen gericht zoekt naar mogelijke geschikte kandidaten. Een headhunter kan niet aangemerkt worden als intercedent maar wel als bemiddelingsmedewerker. Als bemiddelingsmedewerker beschik je over het algemeen over een groot netwerk van mogelijke opdrachtgevers en werkzoekenden. Als bemiddelingsmedewerker ben je een arbeidsmarktspecialist op het gebied van arbeidsbemiddeling, wat ook betrekking kan hebben op mogelijke opleidingen, waardoor de arbeidskansen vergroot worden van werkzoekenden. Dit heeft vooral betrekking op mensen die niet beschikken over een opleiding, of op mensen die niet beschikken over voldoende opleidingen waardoor de arbeidskansen minimaal zijn. Het beroep bemiddelingsmedewerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat je als bemiddelingsmedewerker werkzaam kan zijn op verschillende manieren in verschillende branches. Een koppelbaas binnen de bouwsector kan bijvoorbeeld ook aangemerkt worden als bemiddelingsmedewerker.

Zoals eerder aangegeven kan de term bemiddelingsmedewerker betrekking hebben op verschillende vaklieden, zoals intercedenten, koppelbazen, headhunters en re-integratiecoaches, die allemaal op hun eigen manier gespecialiseerd zijn in het koppelen van arbeid aan werk. Daarnaast kan een recruiter aangemerkt worden als bemiddelingsmedewerker. Een recruiter is intern werkzaam voor een bepaalde organisatie. Vanzelfsprekend kan een bemiddelingsmedewerker op verschillende niveaus werkzaam zijn. Het zijn vooral de headhunters, die gericht zoeken naar hoogopgeleid personeel dat niet zomaar vindbaar is binnen de arbeidsmarkt. De meeste mensen, die werk zoeken zullen in aanraking komen met een intercedent. Een intercedent is werkzaam voor een uitzendorganisatie. Andere vaklieden die actief zijn binnen de arbeidsmarkt kunnen juist te maken krijgen met een bemiddelingsmedewerker, zoals een koppelbaas. Een koppelbaas doet niks anders dan het bemiddelen tussen vraag en aanbood op de arbeidsmarkt. In de meeste gevallen ontvangt dit soort bemiddelingsmedewerkers een vaste provisie per gewerkt uur. Een ander belangrijk verschil tussen een bemiddelingsmedewerker en intercedent is dat bemiddelingsmedewerkers in lang niet alle gevallen andere werkzaamheden zullen uitvoeren, zoals het verzorgen van de salarisadministratie. Met andere woorden kunnen de werkzaamheden van een bemiddelingsmedewerker direct ophouden na de succesvolle bemiddeling. Een intercedent is over het algemeen voor een langere periode betrokken bij de werknemer.

Wat is een uitzendbureau

Uitzendbureaus komen binnen Nederland op veel verschillende manieren voor, ondanks dat ze allemaal ongeveer de zelfde diensten aanbieden, namelijk het bemiddelen tussen vraag en aanbod bij mogelijke vacatures. Er bestaan gecombineerde uitzendbureaus, die personeel zoeken voor alle branches en er bestaan uitzendbureaus, die zich juist richten op bepaalde branches. Denk bijvoorbeeld aan een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in bouwvakkers of aan een uitzendbureau dat juist op zoek is naar schoonmakers. De diensten die uitzendbureaus aanbieden hebben niet alleen betrekking op arbeidsbemiddeling maar ook op financiële afhandeling, zoals de loonadministratie. Een uitzendbureau kan voor veel mensen uitkomst bieden bij het vinden van werk, omdat de meeste uitzendbureaus over een groot netwerk beschikken van bedrijven waarmee ze regelmatig werken. De meeste uitzendbureaus weten precies welke vakmensen bepaalde bedrijven zoeken, waardoor de kans op werk of een vaste baan aanzienlijk vergroot kan worden voor werkzoekende.

Zo vind je die nieuwe baan:

Uitzendorganisatie:

Opleidingen tot bemiddelingsmedewerker

Het beroep bemiddelingsmedewerker is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Zoals eerder omschreven kunnen verschillende vaklieden aangemerkt worden als bemiddelingsmedewerker, waardoor een bemiddelingsmedewerker over verschillende opleidingen kan beschikken. Daarnaast is het zo dat iedereen kan fungeren als bemiddelingsmedewerker, omdat het beroep bemiddelingsmedewerker verder geen bescherming kent. Een koppelbaas kan bijvoorbeeld prima aangemerkt worden als bemiddelingsmedewerker. Een koppelbaas zal over het algemeen niet over een gerichte beroepsopleiding beschikken. Dit neemt niet weg dat andere vaklieden wel over een gerichte beroepsopleiding moeten beschikken. Een passende opleiding als bemiddelingsmedewerker kan bijvoorbeeld zijn de Hbo-opleiding Human Resource Management of de Hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bemiddelingsmedewerker werkzaam kan zijn

Een bemiddelingsmedewerker kan voor verschillende organisaties en bedrijven werkzaam zijn op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een headhunter, intercedent, koppelbaas of aan een re-integratiecoach, die ook aangemerkt kan worden als bemiddelingsmedewerker. Daarnaast is het prima denkbaar dat een bemiddelingsmedewerker werkzaam is als ondernemer. Bemiddelingsmedewerkers komen in alle branches voor op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een bemiddelingsmedewerker, die zoekt naar uitbeners, seizoenarbeiders of aan bemiddelingsmedewerkers, die juist zoeken naar productiemedewerkers. Zoal eerder aangegeven kan een bemiddelingsmedewerker in sommige gevallen ook aangemerkt worden als recruiter.

Competenties bemiddelingsmedewerker

De competenties van een bemiddelingsmedewerker kunnen verschillen qua functie en opleidingsniveau, maar over het algemeen kunnen we stellen dat je klantvriendelijk moet zijn en over goede communicatieve vaardigheden moet beschikken. Daarnaast kan het netwerken binnen dit beroep erg belangrijk zijn, omdat je werknemers en werkgevers samen moet brengen. Vooral het zoeken van bedrijven die personeel willen afnemen via de organisatie kan nogal eens veel netwerken betekenen. Als laatste moet je ook een administratie kunnen opzetten en beheren. Algemeen belangrijke woorden zijn wet- en regelgeving, energie, onderhandelen, verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht, flexibiliteit, motivatie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bemiddelingsmedewerker

Over het algemeen kunnen we stellen dat de arbeidsmarktperspectief voor een bemiddelingsmedewerker goed is, omdat er natuurlijk steeds veel mensen op zoek zijn naar werk. Vooral met de marktverandering van de laatste jaren, waarin er steeds meer freelancers en zzp-ers bij komen groeit de vraag naar bemiddelingsbureaus. Er zijn dan ook veel bemiddelingsbureaus te vinden, die verschillende doelgroepen bedienen. De doorgroeimogelijkheden als bemiddelingsmedewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie, of het starten van je eigen bemiddelingsbureau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bemiddelingsmedewerker

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarde aan te geven voor dit beroep, omdat je bij verschillende organisaties kan werken. Een bemiddelingsmedewerker in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende bemiddelingsmedewerker met zijn eigen bedrijf kan doorgaans meer verdienen, maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal werknemers die je succesvol kunt koppelen aan een werkgever. Door de grote concurrentie in de uitzendbranche kan het lastig zijn om een succesvolle uitzendorganisatie op te zetten.

Mijnzzp.nl