Headhunter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep headhunter
Een headhunter heeft verschillende functies en belangen
Wat is een headhunter?
Werken als headhunter
Zelf een headhunter benaderen
Wat doet een headhunter:
Opleidingen tot headhunter
Bedrijven waar een headhunter werkzaam kan zijn
Competenties headhunter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als headhunter
Arbeidsvoorwaarden en salaris headhunter
Eigen bedrijf starten als Headhunter
Boekhoudprogramma vergelijken Headhunter

Beroep headhunter

Een headhunter is een recruiter die zich richt op werknemers die beschikken over unieke vaardigheden of kennis. In de meeste gevallen betreft dit werknemers die beschikken over managementervaring. Daarnaast is er meestal sprake van hoge posities binnen het bedrijfsleven. Een headhunter is dus gespecialiseerd in het vinden en benaderen van hoogopgeleid personeel, met het doel ze over te halen om voor een bepaalde organisatie te gaan werken. Een headhunter is een soort van bemiddelingsmedewerker, die zoekt naar specifieke werknemers die niet zomaar vindbaar zijn binnen de arbeidsmarkt. Een headhunter werkt meestal gericht in opdracht van een bepaalde organisatie om uniek talent te benaderen, met als doel ze binnen te halen bij de opdrachtgever van de headhunter. Een headhunter zal werknemers niet zomaar benaderen, omdat een van de belangrijkste taken van een headhunter is het doen van vooronderzoek. Een headhunter kan niet gezien worden als gewone recruiter of als intercedent, omdat een headhunter alleen zoekt naar specifieke personen, die lastig te vinden zijn binnen de arbeidsmarkt. Een headhunter zal werken volgens strikte regels, om de beste kandidaat te vinden voor een mogelijke vacature. Hoe een headhunter precies werkt, is geheel afhankelijk van de opdracht van de headhunter. Zo kan het zijn dat de headhunter specifiek een bepaald persoon zal benaderen om deze over te halen, of kan het zijn dat de headhunter naar de meest geschikte kandidaat moet zoeken. In alle gevallen zal het gaan om personen, die over unieke vaardigheden of kennis beschikken en die niet zomaar te vinden zijn op de arbeidsmarkt. Een headhunter zal dan ook niet werkzaam zijn voor een uitzendorganisatie of een arbeidsbureau, omdat uitzendbureaus en arbeidsbureaus over het algemeen bemiddelen tussen werkgevers en werkzoekenden voor gewone functies, waarvoor voldoende personeel te vinden is.

Een headhunter heeft verschillende functies en belangen

Een headhunter moet dus aangemerkt worden als bemiddelaar en recruiter die meestal in opdracht werkzaam zal zijn. Als headhunter zoek je dus in opdracht naar werknemers, die beschikken over specifieke kwalificaties die opgegeven zijn door de opdrachtgever. Het is aan de headhunter om passende werknemers te benaderen. Daarnaast kan een headhunter verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van advertenties, waarbinnen alle specificaties zijn opgenomen. Daarnaast ben je als headhunter verantwoordelijk voor het screenen van mogelijke kandidaten. Zoals eerder aangegeven zal een headhunter meestal actief zijn op managementniveau. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een headhunter, die zoekt naar een passende directeur, financieel manager, unitmanager of chief executive officer. Dit zijn allemaal voorbeelden van hogere functies binnen het bedrijfsleven, die over het algemeen niet zomaar invulbaar zijn. Het werken als headhunter zal niet voor iedereen geschikt zijn, omdat het beroep headhunter om specifieke kennis en vaardigheden vraagt. Een headhunter kan werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer of is werkzaam voor een headhuntersbureau. Over het algemeen kunnen we stellen dat een headhunter zelf ook hoogopgeleid moet zijn en communicatief gezien sterk onderlegd moet zijn. Daarnaast is het als headhunter belangrijk dat je over een groot netwerk beschikt, omdat netwerken juist binnen dit beroep zo belangrijk is.

Wat is een headhunter?

Een headhunter, ook wel executive recruiter genoemd, is een professional die gespecialiseerd is in het vinden en werven van gekwalificeerde kandidaten voor leidinggevende, hooggeschoolde en vaak moeilijk in te vullen posities binnen organisaties. Ze worden ingehuurd door bedrijven, wervingsbureaus of om talent te vinden dat voldoet aan specifieke criteria en vereisten. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een headhunter:

  • Behoefteanalyse: Een headhunter werkt nauw samen met de opdrachtgever om een grondig begrip te krijgen van de functie-eisen, het gewenste profiel van de kandidaat en de bedrijfscultuur. Ze identificeren de specifieke vaardigheden, ervaring en persoonlijke eigenschappen die nodig zijn voor de positie.
  • Identificeren en benaderen van kandidaten: Headhunters gebruiken verschillende methoden om potentiële kandidaten te vinden. Ze kunnen gebruikmaken van hun uitgebreide professionele netwerken, databases, online platforms en social media om geschikte kandidaten te identificeren. Ze nemen contact op met deze kandidaten en peilen hun interesse in de positie.
  • Evaluatie en screening: Headhunters voeren uitgebreide evaluaties en screenings uit om de geschiktheid van kandidaten te beoordelen. Ze kunnen telefonische interviews, persoonlijke gesprekken, referentiecontroles en assessments gebruiken om de vaardigheden, ervaring, motivatie en cultuur passendheid van kandidaten te beoordelen.
  • Begeleiden van het wervingsproces: Als een kandidaat wordt geselecteerd, begeleidt de headhunter het wervingsproces. Ze kunnen helpen bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten, het onderhandelen over salarissen en voorwaarden, en het coördineren van interviews tussen de kandidaat en de werkgever.
  • Vertrouwelijkheid en discretie: Headhunters werken vaak met vertrouwelijke informatie over posities en kandidaten. Ze moeten ervoor zorgen dat de privacy en vertrouwelijkheid van zowel de werkgever als de kandidaat worden gewaarborgd tijdens het wervingsproces.

Het doel van een headhunter is om organisaties te helpen hooggekwalificeerde professionals te vinden die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan hun succes. Ze fungeren als tussenpersoon tussen werkgevers en kandidaten, en streven ernaar om de perfecte match te vinden die voldoet aan de behoeften en verwachtingen van beide partijen.

Werken als headhunter

Headhunters zijn dus recruiters, die zeer gericht zoeken naar mogelijke geschikte kandidaten. Headhunters gaan over het algemeen verder dan gewone recruiters. Met andere woorden kunnen headhunters ook werknemers benaderen, die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. In dat geval zal de headhunter iemand proberen over te halen met betere arbeidsvoorwaarden en dus meer salaris. In algemene zin zal een headhunter meestal gebruikmaken van personeelsadvertenties, net zo als een recruiter dit doet. Wel is het zo dat de headhunter alleen werknemers zal uitnodigen die aan alle specificaties voldoen. Er moet sprake zijn van het juiste profiel, omdat anders het benaderen van een headhunter geen zin heeft.

Zelf een headhunter benaderen

Mensen binnen de arbeidsmarkt kunnen zelf ook een headhunter benaderen als ze toe zijn aan verandering. Wel is het belangrijk om een headhunter te zoeken die past bij de branche waarbinnen je werkzaam bent, omdat er verschillende soorten headhunters bestaan. Het is overigens niet zo dat een headhunter in alle gevallen meteen een geschikte werkgever ter beschikking heeft, omdat een headhunter meestal in opdracht werkt van een werkgever. Wel kan het zelf benaderen van een headhunter een balletje doen rollen. Over het algemeen gaan headhunters zeer discreet te werk, waardoor het benaderen van een headhunter in de meeste gevallen geen probleem hoeft te zijn. Ook talentvolle pas afgestudeerde studenten kunnen een headhunter benaderen voor een traineeship.

Wat doet een headhunter:

Opleidingen tot headhunter

Voor het beroep headhunter bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden via scholen. Wie als headhunter wil gaan werken kan kiezen uit verschillende opleidingsmogelijkheden, zoals de hbo-opleiding Bedrijfskunde of de hbo-opleiding Human Resources Management. Daarnaast zijn er voldoende externe opleidingsmogelijkheden beschikbaar, zoals de opleiding business development voor hogeropgeleiden. Binnen dit beroep is het belangrijk dat je voldoende ervaring hebt opgedaan op het gebied van commercie en management consultancy. Zoals eerder omschreven kan een headhunter ook aangemerkt worden als recruiter. Het is denkbaar dat je als headhunter over een universitaire studie moet beschikken. In dat geval kan de universitaire studie organisatiewetenschappen aangemerkt worden als geschikte studie. Als startende zzp headhunter, is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een online boekhoudpakket. Er zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar voor ondernemers.

Bedrijven waar een headhunter werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een headhunter werkzaam zijn voor een headhuntersbureau, dat zich gespecialiseerd heeft in het vinden en benaderen van geschikte kandidaten. Daarnaast is het denkbaar dat je als headhunter werkzaam bent als ondernemer. Een headhunter kan niet aangemerkt worden als intercedent of als bemiddelingsmedewerker. Intercedenten en bemiddelingsmedewerkers zijn over het algemeen werkzaam voor gewone uitzendbureaus.

Competenties headhunter

De belangrijkste competentie van een headhunter is integriteit, omdat je regelmatig te maken krijgt met gevoelige functies binnen het bedrijfsleven. Daarnaast moet communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie van een headhunter is het kunnen netwerken. Een headhunter moet over een groot netwerk beschikken om de juiste personen te kunnen benaderen. Ook het kunnen onderhandelen is belangrijk als headhunter. Algemeen belangrijke woorden zijn analytisch, initiatief, lef, creativiteit, mensenkennis, overtuigingskracht, kritisch, besluitvorming, luisteren, inspiratie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als headhunter

Het arbeidsmarktperspectief van een headhunter is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat arbeid nu eenmaal voor veel werknemers en werkgevers belangrijk is. Wel is het zo dat niet iedereen zomaar headhunter kan worden. Ervaring, kennis en de juiste opleidingen zijn over het algemeen wel belangrijk als we spreken van het beroep headhunter. Het is denkbaar dat je als headhunter minimaal over een universitaire studie moet beschikken. De doorgroeimogelijkheden van een headhunter kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de functie afdelingsmanager, klantmanager of aan de functie teamleider. Als je beschikt over een universitaire studie kan ook het promoveren aangemerkt worden als mogelijke doorgroeimogelijkheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris headhunter

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden als headhunter, omdat je voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Over het algemeen zal een headhunter in loondienst een salaris verdienen tussen de 4000 en 6000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is als headhunter mogelijk als je te maken hebt met grote verantwoordelijkheden. Het is niet ongebruikelijk dat een goede headhunter 125.000 euro bruto per jaar zal verdienen.

Eigen bedrijf starten als Headhunter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Headhunter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Headhunter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Headhunter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Headhunter.

Mijnzzp.nl