Dienstverlener

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dienstverlener
Dienstverleners zijn overal werkzaam
Wat is dienstverlening eigenlijk?
Wat doen dienstverleners?
Wat is maatschappelijke dienstverlening?
Werkzaamheden van een dienstverlener kunnen zijn:
Maatschappelijk dienstverlener:
Juridisch dienstverlener:
Opleidingen tot dienstverlener
Bedrijven waar een dienstverlener werkzaam kan zijn
Competenties dienstverlener
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dienstverlener
Arbeidsvoorwaarden en salaris dienstverlener
Eigen bedrijf starten als Dienstverlener
Boekhoudprogramma vergelijken Dienstverlener

Beroep dienstverlener

Een dienstverlener is een persoon, bedrijf of organisatie die een dienst verleent aan andere partijen. Deze dienst kan veel verschillende vormen hebben. De postbode die de post komt bezorgen, de leerkracht die kinderen van onderwijs voorziet, een conducteur die de kaartjes controleert, iemand die de cv-ketel komt repareren en ga zo maar door. Deze diensten zijn vaak niet tastbaar, maar ze zijn een middel waarbij je iets voor iemand doet. Als dienstverlener ben je breed inzetbaar. Of het nu gaat om het klaarzetten van ruimtes, uitvoeren van cateringwerkzaamheden, assisteren bij voorraadbeheer, ondersteunen van sociale en recreatieve activiteiten of activiteiten in het dagelijks leven: als dienstverlener ben je van alle markten thuis. Er zijn commerciële dienstverleners en niet-commerciële dienstverleners. Commerciële dienstverleners zijn werkzaam in de tertiaire sector. Dit is de economische sector waarin bedrijven met het verlenen van hun diensten winst proberen te maken. Dit wordt ook wel de dienstensector genoemd. De niet-commerciële dienstverleners zijn werkzaam in een sector zonder winstoogmerk, ook wel de quartaire sector genoemd. Dit is in Nederland de economische sector van de niet-commerciële gesubsidieerde en/of collectief gefinancierde dienstverlening. Hierbij kun je denken aan vrijwilligerswerk maar bijvoorbeeld ook de hulpverlening in de vorm van de brandweer, ambulance en politie. Ook banen bij de Rijksoverheid vallen hieronder. Er zijn dan ook veel verschillende beroepen denkbaar waarbinnen dienstverlening een belangrijke rol speelt. Een andere bekende vorm van dienstverlening is maatschappelijke dienstverlening. Bij maatschappelijke dienstverlening staat het begeleiden van andere mensen die hulp nodig hoog aangeschreven. Denk bijvoorbeeld aan drugsverslaafden of aan jongeren die extra ondersteuning nodig hebben.

Dienstverleners zijn overal werkzaam

Er zijn veel verschillende beroepen die tot de dienstverlening behoren. De dienstverlener kan bijvoorbeeld aan de slag als jurist om de juridische belangen te behartigen van cliënten of als ambulant begeleider, deze werkt met cliënten met een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Maar hij of zij kan bijvoorbeeld ook aan de slag als thuiszorgmedewerker om hulp te bieden bij de persoonlijke verzorging van cliënten en ook het uitvoeren van huishoudelijke taken bij cliënten. Een ander voorbeeld als dienstverlener is bijvoorbeeld werkzaam zijn als brandweerman/vrouw. Hier staat het redden van mens en dier, bestrijden van brand en hulp bij ongevallen centraal. Ook kun je dienstverlenend aan de slag gaan als politieagent om de openbare orde te handhaven. Maar denk ook een aan een psycholoog die zich dienstverlenend opstelt bij de behandeling van cliënten met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. En wat dacht je van een vrijwilliger die onbetaalde en onverplichte werkzaamheden verrichten. Ten slotte kun je bijvoorbeeld ook een dienstverlener zijn door een medewerker gegevensbeheer te zijn. Dit is iemand die zich bezighoudt met het organiseren, catalogiseren, lokaliseren, opbergen, ophalen en onderhouden van gegevens.

Wat is dienstverlening eigenlijk?

Dienstverlening is dus een breed begrip dat betrekking kan hebben op veel beroepen en functies. Het is niet zo dat alleen bedrijven met dienstverlening te maken hebben. Denk juist ook aan alle ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor dienstverlenende werkzaamheden.

Wat doen dienstverleners?

Dienstverleners die aangemerkt moeten worden als ondernemers bieden bepaalde diensten en/of service aan derden aan. In de praktijk kan dit betrekking hebben op veel verschillende diensten. In de meeste gevallen kunnen ook ambtenaren direct of indirect als dienstverleners worden aangewezen.

Wat is maatschappelijke dienstverlening?

Maatschappelijke dienstverlening heeft betrekking op het geheel van activiteiten, gericht op het sociaal functioneren van personen en/of gezinnen. Binnen de maatschappelijke dienstverlening kan het om verschillende zaken gaan. Denk bijvoorbeeld aan de zorg voor kinderen, volwassenen en bejaarden, sociale hulp in geval van extreme armoede, steun bij huisvesting of aan het verzorgen van onderdak. Maatschappelijk dienstverleners kunnen allerlei activiteiten aanbieden die dienen om individuele problemen op te lossen (b.v. counseling). Maatschappelijke dienstverlening kan ook betrekking hebben op vrijwilligers.

Werkzaamheden van een dienstverlener kunnen zijn:

  • Het verlenen van een dienst.
  • Het omgaan met klanten.
  • Het voorbereiden en afstemmen van werkzaamheden.
  • Ruimtes gebruiksklaar maken.
  • Optreden als aanspreekpunt.
  • Toezicht houden.
  • Bijdragen aan een veilige situatie.
  • Assisteren bij voorraadbeheer.
  • (Eenvoudige) Administratieve werkzaamheden uitvoeren.
  • Vooraf afgesproken werkzaamheden uitvoeren.
  • Werkzaamheden evalueren.
  • Het opruimen van de eigen werkplek.

Maatschappelijk dienstverlener:

Juridisch dienstverlener:

Opleidingen tot dienstverlener

Er is geen specifieke opleiding om een dienstverlener te kunnen worden. Omdat dienstverlening een heel breed begrip is zijn er veel verschillende opleidingen die de aankomende dienstverlener kan volgen. Er zijn veel opleidingen beschikbaar op Mbo-niveau. Zowel voor niveau 1, 2, 3 en 4 zijn er veel opties voor een dienstverlener. Je kunt bijvoorbeeld de opleiding Dienstverlening: Helpende zorg en welzijn doen op Mbo-niveau 2. Hierna kun je breed aan de slag als dienstverlener in de zorg. Ook is er een opleiding Dienstverlening, waarbij je kunt kiezen uit 3 verschillende profielen: Medewerker Facilitaire Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn en Medewerker Sport en Recreatie. Ook zijn er specifieke opleidingen voor dienstverlenende beroepen, bijvoorbeeld accountancy, informatica (ICT), kapper, jurist etc. Ook op het HBO zijn er veel opleidingen in de dienstverlenende richting. Zo kan je bijvoorbeeld de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening volgen, een vrij brede opleiding. Je kan ook kiezen voor een opleiding richting het Personeel en Management, zodat je aan de slag kunt als manager of medewerker op de HR-afdeling van een bedrijf. Ten slotte zijn er nog opleidingen in de zorg, bedrijfskunde en psychologie waar je wordt opgeleid tot een dienstverlener. In vrijwel elke sector is er wel een opleiding te vinden die je opleidt tot een dienstverlener. Ook dit zijn er veel en vaak wat specifieker dan de Mbo-opleidingen. Accountancy, rechten, orthopedagogiek en criminologie zijn een greep uit de Wo-opleidingen in de dienstverlenende richting. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een dienstverlener werkzaam kan zijn

Een dienstverlener kan voor verschillende organisaties werken. Deze organisaties kunnen in de private sector zijn maar ook publieke ondernemingen. Zoals eerder al beschreven kunnen de organisaties zowel winstgevend als niet-commercieel zijn. In het laatste geval is de onderneming er niet op uit om winst te maken (bijvoorbeeld een stichting of een goed doel). Als dienstverlener kan je in veel verschillende sectoren werkzaam zijn. Als je in de private sector werkt kan je bijvoorbeeld werken in de ICT, op een accountantskantoor, bij een bank, in de sport, de zorg, het transport en de horeca. Bij de publieke sector kun je als dienstverlener denken aan werken in een bibliotheek, bij de gemeente of het Rijk, bij de politie/brandweer/ambulance of bijvoorbeeld in het onderwijs. Je kan ook als vrijwilliger aan de slag als dienstverlener. Je kan vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld ouderen doen (koffie rondbrengen, spelletje doen met de ouderen) maar ook bij jongeren bij bijvoorbeeld een jongerenvereniging. Je kan ook als vrijwilliger bij de brandweer werken of het Rode Kruis. Voor vrijwilligerswerk zijn echt tal van mogelijkheden. Dit is maar een greep uit de beroepen die behoren tot de dienstverlening. Er zijn zoveel verschillende beroepen dat ze niet allemaal op te noemen zijn. Eigenlijk zijn alle beroepen waarbij geen product verkocht wordt dienstverlenende beroepen die de dienstverlener zou kunnen doen.

Competenties dienstverlener

De competenties die een dienstverlener nodig heeft zijn erg afhankelijk van de sector waarin de dienstverlener werkt. In alle gevallen beschikt de dienstverlener over een dienstbare instelling. Daarnaast moet een dienstverlener klantgericht zijn, omdat hij of zij altijd te maken heeft met klanten. De dienstverlener houdt altijd in gedachten dat hij of zij een dienst verleent waar mensen voor betalen. Een dienstverlener stelt zich open op en kan goed communiceren, zowel met mensen waar hij of zij een dienst aan verleent als met de collega’s. Als verlengde hiervan kan een dienstverlener ook goed samenwerken. Ook doelgericht kunnen werken is belangrijk. De dienstverlener komt een dienst verlenen en dat is dan ook het doel dat hij of zij voor ogen heeft. Een dienstverlener is leergierig en wil graag meer leren over het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Verder zijn belangrijke woorden: motiveren, tactisch gedrag, professionaliteit, enthousiasme, overtuigingskracht en discipline.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dienstverlener

Het arbeidsmarktperspectief als dienstverlener is over het algemeen erg goed te noemen. Er zijn zeker doorgroeimogelijkheden vanuit de functie van dienstverlener. Binnen het bedrijf waar de dienstverlener werkzaam is zijn vaak doorgroeimogelijkheden. Omdat dienstverlening een heel breed begrip is kan de dienstverlener ook in veel verschillende sectoren aan de slag. Dit maakt het arbeidsperspectief erg goed en de doorgroeimogelijkheden ook beter. Er zijn veel bedrijven op zoek naar dienstverleners en de dienstverlener kan dus zelf kiezen voor een bedrijf dat beter aansluit op zijn of haar ervaring. Een andere reden voor de vele doorgroeimogelijkheden is dat de dienstverlener op verschillende niveaus aan de slag kan. Je kan bijvoorbeeld op Mbo-niveau beginnen, maar naarmate de jaren verstrijken en je steeds meer kennis en ervaring opdoet kan het goed voorkomen dat je door kan groeien naar een HBO of zelfs een WO-functie. Ook als je begint met een WO-functie zijn er nog tal van doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dienstverlener

Het is lastig om een indicatie te geven van het salaris van een dienstverlener omdat het een erg breed begrip is. Een dienstverlener kan werkzaam zijn in veel verschillende beroepen en in veel verschillende sectoren. Daarnaast is het niveau wat een dienstverlener nodig heeft per beroep ook erg verschillend. Wanneer de dienstverlener een Mbo-opleiding heeft afgerond, zal het startsalaris ongeveer tussen de € 1500,- en € 1800,- bruto per maand liggen. Het startsalaris in de juridische sector van een dienstverlener met een afgeronde hbo-opleiding ligt ongeveer tussen de € 1800,- en € 2300,- bruto per maand. Met een afgeronde universitaire opleiding ligt het startsalaris voor een dienstverlener nog iets hoger. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen erg per bedrijf. Het kan erg verschillen of er bijvoorbeeld reiskostenvergoeding is en hoe hoog deze dan is, hoeveel vakantiedagen de dienstverlener te besteden heeft en/of de dienstverlener vakantiegeld krijgt.

Eigen bedrijf starten als Dienstverlener

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dienstverlener, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dienstverlener

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dienstverlener bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dienstverlener.

Mijnzzp.nl