Opleiding tot Steigerbouwer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Avatar van Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingSteigerbouwer (Mbo 2)
VervolgopleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)

Mbo-opleiding allround steigerbouwer

De Mbo-opleiding allround steigerbouwer is een vakopleiding die je klaar stoomt voor een carrière als steigerbouwer. Gedurende de Mbo-opleiding steigerbouwer zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en één dag in de week theorieles volgen op school. Bij de meeste steigerbedrijven zal je actief meewerken onder begeleiding van een leermeester. Tijdens de werkzaamheden zal je op verschillende momenten praktijkexamens moeten afleggen, die beoordeeld worden door de leermeester en stagebegeleider van school. Alle losse examens vormen het uiteindelijke diploma allround steigerbouwer. Tijdens de opleiding leer je ook het opbouwen van een steiger vanaf een werktekening en het zelf maken van een werktekening. Op de werktekening staat niet alleen hoe een steiger opgebouwd moet worden maar ook welke materialen er gebruikt worden. Deze werktekeningen zijn belangrijk, omdat deze bijvoorbeeld ook aan de gemeente toegezonden moeten worden ter beoordeling. Ook is er tijdens de opleiding aandacht voor de vakken Nederlands en rekenen. Omdat de veiligheid als steigerbouwer zeer belangrijk is, zal hier veel aandacht voor zijn tijdens de opleiding allround steigerbouwer.

Opleidingsduur en niveau allround steigerbouwer

De Mbo-opleiding allround steigerbouwer zal over het algemeen twee tot drie jaar in beslag nemen. Het is een Mbo-opleiding op niveau drie. De opleiding allround steigerbouwer is geen moeilijke opleiding maar vraagt wel om de juiste persoonlijkheid, omdat het werken als steigerbouwer fysiek nogal zwaar kan zijn. Naast het vele tillen en klimmen zal je voornamelijk in de buitenlucht werkzaam zijn.

Vervolgopleidingen allround steigerbouwer

Na de Mbo-opleiding allround steigerbouwer niveau drie is het mogelijk om door te groeien tot een passende Mbo-opleiding niveau vier, zoals de middenkaderopleiding bouwkunde op niveau vier. Deze opleiding is prima geschikt voor steigerbouwers die leiding willen geven aan andere steigerbouwers.

Vooropleiding allround steigerbouwer

De meeste mensen die deelnemen aan de Mbo-opleiding allround steigerbouwer hebben eerst de Mbo-opleiding steigerbouwer doorlopen op niveau twee. Maar ook andere diploma's, zoals een mavo diploma, maken het mogelijk om deel te nemen aan de opleiding allround steigerbouwer. Het is echter wel verstandig om eerst de opleiding steigerbouwer niveau twee af te ronden, omdat deze opleiding de basis zal leren.

 

Mijnzzp.nl