Heftruckchauffeur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep heftruckchauffeur
• Werken met een heftruck
• Werken als heftruckchauffeur
• Gebruik heftruck
• Wat doet een heftruckchauffeur:
• Film: Beroep heftruckchauffeur:
Opleidingen tot heftruckchauffeur
Bedrijven waar een heftruckchauffeur werkzaam kan zijn
Competenties heftruckchauffeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als heftruckchauffeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris heftruckchauffeur
Eigen bedrijf starten als Heftruckchauffeur
Boekhoudprogramma vergelijken Heftruckchauffeur
Beroep heftruckchauffeur
Een heftruckchauffeur is de bestuurder van een vorkheftruck. Vorkheftrucks worden gebruikt om zware lading over een kortere afstand te transporteren. Andere benamingen voor vorkheftruck zijn vorklift of heftruck. Een heftruck maakt het mogelijk om goederen te verplaatsen, die meestal op een pallet staan. De meeste heftrucks worden aangedreven door een elektromotor of door een verbrandingsmotor. In de meeste gevallen is een heftruck voorzien van een Lpg-tank, die de heftruck van brandstof voorziet. Dit is het geval, omdat het verbruik van heftrucks hoog is en LPG minder schadelijke uitstoot geeft dan bijvoorbeeld een dieselmotor. Dit is vooral belangrijk binnen magazijnen, om de uitstoot te beperken. De meeste dieselheftrucks worden alleen buiten gebruikt. Tegenwoordig kunnen heftrucks ook voorzien zijn van accu's en dus op elektriciteit werken. Heftrucks zijn in het bedrijfsleven onmisbaar, omdat ze het mogelijk maken om goederen op een snelle manier te transporteren en op te slaan. Een heftruck is voorzien van twee vorken aan de voorkant, waarmee de goederen opgetild kunnen worden. De hefboom waaraan de vorken vast zitten kan omhoog, naar beneden, naar achter en naar voren verplaatst worden. Doordat een heftruck stuurt met de achterwielen is de draaicirkel van een heftruck klein, waardoor de heftruck makkelijk manoeuvreerbaar is. Afhankelijk van de goederen die verplaatst worden kan er gebruikgemaakt worden van verschillende heftrucks, die ook binnen verschillende gewichtsklassen kunnen vallen. Omdat er in het verleden nogal eens ongelukken gebeurden met heftrucks is het tegenwoordig verplicht voor heftruckchauffeurs om een certificaat te halen. Het verplichte heftruckcertificaat is vijf jaar geldig, waarna een herhalingstraining gedaan moet worden. Het besturen van een heftruck is niet moeilijk, echter zal een heftruckchauffeur wel over inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel moeten beschikken.
Werken met een heftruck
Een heftruckchauffeur is dus verantwoordelijk voor het bedienen van een vorkheftruck. Het is niet zo dat alleen logistiek medewerkers of magazijnmedewerkers te maken hebben met een heftruck. Denk ook aan groothandels, bouwcentrums, havenarbeiders, tentenbouwers, sloperijen, oud ijzer handelaren, bouwvakkers en aan stratenmakers. Er zijn veel bedrijven die gebruikmaken van heftrucks voor het vervoeren van goederen. Het veilig werken met een heftruck is erg belangrijk, zodat er geen ongelukken gebeuren of mensen gewond raken. De meeste schade ontstaat door onoplettendheid of door het te wild rijden met de heftruck. Ook leren heftruckchauffeurs andere veiligheidszaken om ongelukken te voorkomen, zoals niet rijden met een heftruck als een ruimte toegankelijk is voor bezoekers. In dat geval zal een gangpad tijdelijk afgesloten moeten worden om ongelukken te voorkomen. Andere belangrijke aandachtspunten zijn het opruimen van rommel van de vloer om ongelukken te voorkomen, en het op een goede manier onderhouden van heftrucks. Een ander belangrijk punt om veilig te werken met een heftruck is de lading. In de meeste gevallen heeft een heftruckchauffeur te maken met kostbare lading.
Werken als heftruckchauffeur
Het werken op een heftruck is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je beschikt over de juiste kennis met betrekking tot de veiligheid. Dit heeft vooral betrekking op de mogelijke gevaarsaspecten van rijdende heftrucks. Het rijden met een heftruck die voorzien is van lading vraagt om aandacht en inzicht. Daarnaast mag van een heftruckchauffeur technisch inzicht verwacht worden. Dit heeft vooral betrekking op het houden van een visuele inspectie. Denk hierbij aan het controleren van de hydrauliek systemen en aan het controleren van de accu's. Een heftruckchauffeur is dus ook verantwoordelijk voor het controleren van heftrucks, zodat ze veilig gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk dat heftrucks goed onderhouden worden, om ongelukken of andere vervelende situaties te voorkomen.
Gebruik heftruck
Heftrucks worden in de praktijk op veel manier gebruikt. Ook het laden en lossen van vrachtwagens door middel van een heftruck komt veel voor. Omdat vrachtwagenchauffeurs op locatie zelfstandig lading moet kunnen lossen worden sommige trailers voorzien zijn van een heftruck. Deze heftruck bevindt zich aan de achterkant van de trailer en noemt men kooiaap. Een kooiaap is een meeneemheftruck, die aan de achterkant van de trailer hangt. Zonder kooiaap is het voor vrachtwagenchauffeurs lastig om goederen te laden of te lossen als er geen heftruck aanwezig is.
Wat doet een heftruckchauffeur:
- Het transporteren van goederen met behulp van een heftruck.
- Het veilig en schadevrij transporteren van goederen.
- Het verzorgen van administratieve handelingen.
- Het visueel controleren van de heftruck.
- Het schoonhouden van de heftruck en vloer.
- Het bijtanken of opladen van de heftruck.
- Het smeren van heftruckonderdelen.
- Het afzetten van gangpaden.
Film: Beroep heftruckchauffeur:
Opleidingen tot heftruckchauffeur
Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot heftruckchauffeur. Een heftruckchauffeur hoeft alleen over het heftruckcertificaat te beschikken. Het heftruckcertificaat is in de meeste gevallen binnen één of twee dagen te behalen. De voorwaarden om mee te mogen doen aan de cursus zijn dat je minimaal zestien jaar oud moet zijn en de Nederlandse taal spreekt. Het heftruckcertificaat toont aan dat je vakbekwaam bent om een heftruck te kunnen besturen. Na het afronden van de cursus krijgt de heftruckchauffeur een heftruckcertificaat en een Arbo-pas, waarmee hij of zij kan aantonen dat men vakbekwaam is. De pas is vijf jaar geldig, waarna een nieuwe cursus gevolgd moet worden om de pas te kunnen verlengen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je overweegt te starten als zzp heftruckchauffeur, dan krijg je ook te maken met het bijhouden van de administratie. Voor kleine ondernemers zijn er verschillende goede online boekhoudpakketten beschikbaar.
Bedrijven waar een heftruckchauffeur werkzaam kan zijn
Een heftruckchauffeur kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan expediteurs, fabrikanten of aan bloemkwekerijen. Er zijn veel bedrijven te bedenken, die gebruikmaken van heftrucks. In veel gevallen zal het werken met een heftruck gezien moeten worden als aanvulling op andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan orderpickers of aan medewerkers van een tuincentrum, die gebruikmaken van een heftruck. Een heftruckchauffeur kan ook werkzaam zijn op een reachtruck, echter spreken we dan van een reachtruckchauffeur.
Competenties heftruckchauffeur
De belangrijkste competentie van een heftruckchauffeur is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat een heftruck potentieel gevaarlijk is. Omdat een heftruck met zijn achterwielen stuurt en vrij klein is kunnen heftrucks redelijk makkelijk kantelen bij hogere snelheden. Met andere woorden moet een heftruckchauffeur beschikken over een professionele beroepshouding. Een andere belangrijke competentie is waakzaamheid. Dit heeft vooral betrekking op het werken met heftrucks die veilig zijn en geen mankementen hebben. Een heftruckchauffeur is geen monteur, maar het is wel belangrijk om mankementen te kunnen herkennen. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat goede communicatie ongelukken zal voorkomen. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, voertuigbeheersing, waakzaamheid, controleren, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als heftruckchauffeur
Het arbeidsmarktperspectief van een heftruckchauffeur is goed te noemen. Er is redelijk veel vraag naar heftruckchauffeurs. Het is niet zo dat alle werkgevers specifiek op zoek zijn naar heftruckchauffeurs, omdat het ook om aanvullende werkzaamheden kan gaan. Omdat heftrucks veel gebruikt worden binnen het bedrijfsleven zal het verkrijgen van werk vroeg of laat moeten lukken. Er zijn verder geen mogelijke doorgroeimogelijkheden te benoemen, omdat de werkzaamheden daarvoor niet specifiek genoeg zijn. De doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de werkzaamheden, het opleidingsniveau en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris heftruckchauffeur
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een heftruckchauffeur in verschillende branches werkzaam kan zijn. Een fulltime heftruckchauffeur zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als heftruckchauffeur zal meestal de cao beroepsgoederenvervoer van toepassing zijn.
Eigen bedrijf starten als Heftruckchauffeur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Heftruckchauffeur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Heftruckchauffeur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Heftruckchauffeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Heftruckchauffeur.
Mijnzzp.nl