Tentenbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep tentenbouwer
Wat doet een tentenbouwer
Gespecialiseerd in verschillende tenten
Film: tentenverhuur
Opleidingen tot tentenbouwer
Bedrijven waar een tentenbouwer werkzaam kan zijn
Competenties tentenbouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tentenbouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris tentenbouwer
Eigen bedrijf starten als Tentenbouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Tentenbouwer

Beroep tentenbouwer

Een tentenbouwer is een werknemer en/of ondernemer die gespecialiseerd is in het opbouwen en afbouwen van tenten, die tegenwoordig in vele verschillende vormen en maten te verkrijgen zijn. De meeste tentenbouwers zijn ook tentenverhuurder en kunnen een passende oplossing bieden voor klanten wanneer het aankomt op tenten en tentenverhuur. Enkele bekende vormen van tenten zijn onder andere circustenten, pagodetenten, partytenten en festivaltenten, die te verkrijgen zijn van klein tot groot. De werkzaamheden van een tentenbouwer zijn over het algemeen seizoensgebonden, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat er ook wel tenten opgebouwd worden die meerdere jaren blijven staan. De meeste tenten worden speciaal opgebouwd voor een feest en blijven niet langer staan dan enkele dagen tot enkele weken. De grote tenten zoals die gebruikt worden bij openluchtfeesten of evenementen zijn beter bekend als partytenten. Dit soort partytenten kan een open structuur hebben of zijn voorzien van zijwanden. Deze grote tenten zijn meestal hoog en voorzien van tentpalen die de constructie ondersteunen. Bij zeer grote partytenten kan er ook gebruikgemaakt worden van spanten. Bij grote evenementen worden er meestal ook vloerden aangebracht, zodat de bezoekers niet op het zand of in de modder lopen. Vooral het opbouwen van grote partytenten is specialistenwerk, omdat er bijvoorbeeld gewerkt zal moeten worden met heftrucks. Ook moeten de tentenbouwers op hoogte werken om de constructie op te kunnen bouwen. Veiligheid is dan ook een belangrijk aandachtspunt als tentenbouwer. Vandaag de dag is er steeds meer aandacht voor de veiligheid met betrekking tot tenten. Zo moeten tenten opgebouwd worden met wind- en brandwerende materialen en moet de tent goed verankerd zijn, zodat deze niet weg kan waaien. Ook de constructie van de tent moet voldoende sterk zijn, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Wat doet een tentenbouwer

Een tentenbouwer kan dus aangemerkt worden als monteur en/of ondernemer, die zich gespecialiseerd heeft in het leveren, opbouwen en afbouwen van tenten. Als tentenbouwer heb je over het algemeen veel te maken met evenementen en feesten, waarbij tenten vaak onmisbaar zijn. Bij grote tenten, zoals die gebruikt worden bij buitenevenementen, is er over het algemeen een evenementenvergunning nodig vanuit de gemeente. Deze evenementenvergunning is meestal al verplicht als er meer dan vijftig personen in een gesloten ruimte verblijven, zoals in een tent. Bij kleinere evenementen is over het algemeen een meldingsplicht voldoende. Een tentenbouwer kent de regels met betrekking tot buitenevenementen en kan deze vergunning meestal aanvragen voor zijn klanten. Bij grote evenementen moet de tentenbouwer bijvoorbeeld de brandveiligheid aantonen, een situatietekening overleggen en de locatie van de tent aangeven. Bij zeer grote evenementen kan het ook zijn dat er een veiligheidsplan gemaakt moet worden. Een veiligheidsplan is meestal van toepassing als er meer dan tweeduizend personen komen. Bij dit soort evenementen zal meestal ook beveiliging ingehuurd moeten worden om de veiligheid te waarborgen. Voor welke werkzaamheden een tentenverhuurder precies verantwoordelijk is kan wel per opdracht verschillen.

Gespecialiseerd in verschillende tenten

De meeste tentenbouwers zijn gespecialiseerd in het verhuren van verschillende soorten tenten van klein tot groot. Omdat tentenverhuurders regelmatig te maken hebben met grote evenementen is het zo dat de meeste tentenverhuurders ook aanverwante artikelen verhuren. Denk bijvoorbeeld aan toiletunits, verwarmingspalen, gaderoberuimtes, vloeren en complete horeca bars. Het is niet zo dat tentenverhuurders alleen grote tenten verhuren. Denk bijvoorbeeld ook aan de kleinschaligere tenten, die handig zijn tijdens kleinschalige evenement, zoals een bruiloft of zakelijk evenement. Het huren van tenten betreft meestal maatwerk, omdat ieder evenement om een andere tent kan vragen. De meeste tentverhuurders beschikken over veel verschillende tenten, waardoor er voor ieder feest wel een passende tent te vinden is.

Film: tentenverhuur

Opleidingen tot tentenbouwer

Er bestaan geen erkende opleidingen tot tentenbouwer. Als tentenbouwer is het ook niet strikt noodzakelijk om een opleiding te volgen, omdat iedereen werkzaam kan zijn als tentenbouwer. Wel is het belangrijk dat een tentenbouwer over een VCA certificaat beschikt. Het VCA certificaat toont aan dat de tentenbouwer kennis heeft van zijn persoonlijke veiligheid en die van anderen. De meeste nieuwe tentenbouwers worden intern opgeleid door ervaren tentenbouwers, die dus gezien kunnen worden als leermeester. Over welke opleiding een tentenbouwer precies moet beschikken kan verschillen per tentenbouwer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een tentenbouwer werkzaam kan zijn

Een tentenbouwer is meestal werkzaam voor een tentenverhuurbedrijf of evenementenbureau. In sommige gevallen kan een tentenbouwer ook aangemerkt worden als podiumbouwer en standbouwer. Daarnaast is het als tentenbouwer denkbaar dat je via een uitzendorganisatie werkzaam bent. Het is ook denkbaar dat een tentenbouwer aangemerkt kan worden als ondernemer. In dat geval zal je meestal de eigenaar zijn van een tentenverhuurbedrijf.

Competenties tentenbouwer

De belangrijkste competenties van een tentenbouwer zijn motivatie en veiligheid. Daarnaast moet een tentenbouwer beschikken over veel doorzettingsvermogen, omdat het opbouwen van tenten aangemerkt kan worden als relatief zware arbeid. Omdat je meestal werkzaam bent binnen een team van verschillende collega's moet je ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Daarnaast zal je over het algemeen geen negen-tot-vijfmentaliteit mogen bezitten. Dit is het geval, omdat je als tentenbouwer overal werkzaam kan zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, conditie, samenwerken, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tentenbouwer

Het arbeidsmarktperspectief van een tentenbouwer is over het algemeen redelijk te noemen. Het betreft zeer specifieke werkzaamheden, die eigenlijk door iedereen wel uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is het zo dat het beroep tentenbouwer aangemerkt kan worden als seizoensgebonden beroep. Met andere woorden zal een tentenbouwer in de zomer meer werk hebben dan in de winter. Er zijn als tentenbouwer geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het blijven volgen van opleidingen. Het is wel denkbaar dat een ervaren tentenbouwer zal doorgroeien tot ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tentenbouwer

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Ook is er voor dit beroep geen salarisindicatie te geven, omdat veel tentenbouwers werken via een uitzendbureau of parttime werkzaam zijn.

Eigen bedrijf starten als Tentenbouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tentenbouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Tentenbouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tentenbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tentenbouwer.

Mijnzzp.nl