Evenementenbeveiliger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een evenementenbeveiliger is een beveiliger die ingezet kan worden tijdens evenementen. Tegenwoordig zijn evenementenbeveiligers al snel nodig bij de grotere evenementen, soms zelf omdat dit verplicht is vanuit de gemeente. Als evenementenbeveiliger voer je over het algemeen verschillende werkzaamheden uit, zoals het houden van toegangscontroles en visitaties, en ben je verantwoordelijk voor de algemene veiligheid tijdens het evenement. In de meeste gevallen werk je met diverse collega's samen en kan er sprake zijn van een centrale meldkamer, waarbinnen collega's het terrein en de bezoekers in de gaten houden. Daarnaast werk je bij de grotere evenementen meestal samen met de politie, die opgeroepen kan worden als dit nodig mocht zijn. Als evenementenbeveiliger kan je werkzaam zijn op verschillende soorten evenementen, zoals voetbalwedstrijden, muziekfestivals, zomerfestivals en andere soorten van publieksevenementen. De belangrijkste taak van een evenementenbeveiliger is het vroegtijdig ingrijpen als dit nodig mocht zijn, zodat kleine misstanden niet kunnen uitgroeien tot grote escalaties. Daarnaast zie je er op toe dat er geen drugs of drank naar binnen gesmokkeld worden.

De evenementenbeveiligers staan nauw in contact met collega's en politie om samen te kunnen werken. Soms komt het voor dat ergens in een stadion of buitenterrein een opstootje plaatsvindt en is het nodig om juist daar even extra mensen heen te sturen om het opstootje te stoppen. Door hier scherp op te letten voorkomt men dat iets kleins kan uitgroeien tot iets groots.

Maar ook bij buitenevenementen zijn de beveiligers nodig om een oogje in het zeil te houden. Vooral bij grote buitenevenement is het lastig om alles in de gaten te houden, door de omvang van het terrein. Er zijn altijd wel mensen die binnen proberen te komen via de hekken of op een andere manier overlast veroorzaken op het terrein. Bij dit soort evenementen zijn vaak ook camerawagens aanwezig, die door middel van camera's op het terrein alles in de gaten kunnen houden. De beveiligers worden dan ook van vanuit de commandowagen aangestuurd om problemen op te lossen. In de meeste gevallen kunnen via de camera's ook nog sterke lampen op de mensen gericht worden om te laten merken dat ze gezien zijn.

Werken als evenementenbeveiliger

Wie was als evenementenbeveiliger aan het werk wil gaan moet wel tegen een stootje kunnen. De beveiliger komt veel in aanraking met dronken of vervelende mensen, die soms handtastelijk zijn of kunnen worden. Ook het wegsturen van iemand omdat deze zich heeft misdragen kan nogal eens vervelend uitpakken omdat iemand hier geen zin in heeft.

Hoeveel beveiligers er nodig zijn tijdens een bepaald evenement is vaak afhankelijk van de grootte van het evenement. Meestal wordt er voor het evenement een risicoanalyse gemaakt door de organisatie, in samenspraak met de gemeente en politie. Meestal zijn er meerdere gesprekken nodig om alle beveiliging tijdens het evenement door het nemen, en gevoelige punten boven water te krijgen.

Bij de meeste evenementen gaat alles goed, maar soms komt het voor dat er toch grote vechtpartijen ontstaan of ongelukken. In alle gevallen moet de beveiliging snel optreden, en weten wat precies gedaan moet worden om de orde te handhaven op het evenement. Veiligheid tijdens evenementen is steeds belangrijker geworden, mede omdat de evenementen vaak groot van opzet zijn.

Event security officer

Evenementen worden steeds vaker beveiligd door externe beveiligers, die dan ingehuurd worden door de organisatoren van een evenement of de gemeente. Door het inhuren van beveiligers hoeft er vaak minder politie aanwezig te zijn. De organisatoren van een evenement zijn ook verantwoordelijke voor de veiligheid om het evenement heen. Ze zoeken dan ook steeds vaker samenwerking met beveiligingsbedrijven om de veiligheid van bezoekers te kunnen garanderen. De eerste controle wordt vaak al uitgevoerd bij de ingang. Bij de ingang worden bezoekers op diverse zaken gecontroleerd zoals drugs, wapens en dronkenschap. Dit wordt allemaal gedaan om problemen tijdens het evenement zelf te voorkomen. Maar ook tijdens het evenement houden de beveiligers streng toezicht op overlastgevers. Wanneer er iemand vervelend is zullen de beveiligers de persoon verwijderen van het terrein of overdragen aan de politie wanneer dit nodig is.

Enkele belangrijke eigenschappen zijn:

  • In teamverband kunnen werken
  • Goed met mensen kunnen omgaan
  • Flexibel zijn
  • Overwicht hebben wanneer dit nodig is
  • Fysiek en mentaal sterk zijn
  • Mensenkennis hebben
  • Niet bang zijn voor mensenmassa's

Evenementenbeveiliger:

Opleidingen tot evenementenbeveiliger

Wie als evenementenbeveiliger wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school doorbrengen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Er zijn ook particuliere instellingen waar de opleiding gevolgd kan worden. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee, en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig beveiligers aanstellen willen alleen goed opgeleide evenementenbeveiligers aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen, zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of de richting havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen.

Bedrijven waar een evenementenbeveiliger werkzaam kan zijn

Als evenementenbeveiliger werk je doorgaans voor een regulier beveiligingsbedrijf, dat meestal ook andere beveiligingsopdrachten zal uitvoeren en haar personeel ook zal inzetten voor evenementen. Evenementen zijn er overal, en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van evenementenbeveiligers om alles in goede banen te lijden. Zo kan je de ene keer op een voetbalwedstrijd ingezet worden en sta je de volgende dag bij een concert als evenementenbeveiliger.

Competenties evenementenbeveiliger

Tijdens de opleiding als beveiliger is er veel aandacht voor de verschillende competenties die moet bezitten als evenementenbeveiliger. Als evenementenbeveiliger moet je in staat zijn zelfstandig te werken en over goede sociale vaardigheden bezitten. Daarnaast ben je communicatief sterk ingericht en beschik je als evenementenbeveiliger over een natuurlijk overwicht. Maar ook het stressbestendig zijn is erg belangrijk als evenementenbeveiliger. Daarnaast heb je een neus voor ongeregeldheden en weet je snel te handelen als dat nodig is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als evenementenbeveiliger

Als goed opgeleide evenementenbeveiliger is het vinden van werk doorgaans geen enkel probleem. De reguliere beveiligingsbedrijven worden steeds vaker ingezet bij evenementen, en zitten dan ook meestal te springen om goed opgeleide vakmensen. Het doorgroeien als evenementenbeveiliger kan gezien worden in het verder specialiseren in de beveiliging, en het dus volgen van meer opleidingen, zodat je breder inzetbaar bent voor werkgevers. Daarnaast kan je met de juiste papieren en ervaring doorstromen naar de politieopleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris evenementenbeveiliger

Als evenementenbeveiliger zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een evenementenbeveiliger in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl