Havenbeveiliger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een havenbeveiliger is werkzaam in havengebieden, zoals de haven van Rotterdam. Als havenbeveiliger ben je meestal verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden, zoals het controleren van bezoekers en het houden van toezicht op de aanwezige goederen. Buiten het bewaken van goederen kan een havenbeveiliger ook toezicht houden op andere zaken, zoals mogelijk terrorisme of illegale immigranten. In een haven zijn vaak naast gewone goederen veel gevaarlijke stoffen aanwezig, zoals brandstoffen en bestrijdingsmiddelen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn als ze in verkeerde handen komen. De bewaking van havengebieden moet dan ook niet onderschat worden, omdat dit aangemerkt kan worden als zeer belangrijk. Daarnaast kan er sprake zijn van illegale goederen die ingevoerd worden door criminelen. De criminelen zullen er alles aan doen om deze goederen in handen te krijgen.

Als havenbeveiliger sta je er over het algemeen niet alleen voor, omdat er meer mensen werkzaam zijn in een havengebied. Denk bijvoorbeeld aan belastingambtenaren, zoals de douane, en aan de politie, die ook controles en inspecties kunnen uitvoeren. Naast deze overheidsdiensten zijn er meestal aparte havenbeveiligers werkzaam in een haven, omdat een havengebied meestal erg groot is. Daarnaast zijn er over het algemeen veel waardevolle goederen aanwezig, waardoor een haven geliefd kan zijn voor criminelen. Als havenbeveiliger zal je dan ook meestal met diverse andere hulpdiensten en inspectiediensten samenwerken als dit nodig mocht zijn.

Binnen een havengebied is het een komen en gaan van schepen, vrachtwagens, treinen en goederen, die alleen vervoerd mogen worden als ze vrijgegeven zijn. De economische belangen van havens, zoals de Rotterdamse haven, zijn voor Nederland en Europa erg belangrijk. Er zijn in de Rotterdamse haven veel (zee)containers aanwezig die meestal voorzien zijn van waardevolle goederen. Als havenbeveiliger bewaak je niet één zeecontainer maar bewaak je het hele havengebied, of ben je werkzaam binnen een bepaalde afdeling van de haven.

Werkzaamheden havenbeveiliger

De taken die een beveiliger in een haven kan uitvoeren zijn erg verschillend en zullen per opdracht verschillen. Enkele voorbeelden zijn: objectbewaking, toezichthouden, controles uitvoeren en goederenbewaking. Maar in de praktijk houdt de beveiliger alles in de gaten. De laatste jaren is de taak van een beveiliger steeds belangrijker geworden door diverse gebeurtenissen wereldwijd. Om te voorkomen dat er ongewenste zaken gebeuren zal de havenbeveiliger een scherp oog moeten hebben en ingrijpen wanneer dit nodig mocht zijn.

Na 9-11 zijn de controles in havens net zo als op vliegvelden wereldwijd veel strenger geworden. Tegenwoordig zijn er ook in havens allerlei extra veiligheidsmaatregelen genomen om de veiligheid te vergoten. Naast het zichtbaar aanwezig zijn van beveiliging zijn er ook allerlei onzichtbare veiligheidsmaatregelen in havens.

Schepen, bemanning en de goederen die in een haven binnenkomen worden tegenwoordig zorgvuldig gecontroleerd. Naast beveiligers zijn er nog veel meer diensten dagelijks aan het werk in een haven, zoals de douane. Regelmatig worden zeeschepen gecontroleerd op smokkelwaar of illegale spullen. Ook de goederen worden regelmatig gecontroleerd, om te kijken of alles wel klopt volgens de papieren. Wanneer de douane een container wil controleren kunnen ze deze openmaken of scannen op zijn inhoud.

Veel voorkomende illegale spullen in een haven zijn onder meer sigaretten, namaakkleding en drugs. Vooral op drugs wordt erg goed gecontroleerd in een haven. Zeeschepen die de haven binnenkomen worden regelmatig door duikers aan de buitenkant van de romp bekeken op illegale smokkelwaar.

Zeeschepen controleren

Zeeschepen worden tegenwoordig ook gecontroleerd op milieuregels. Dit kan betekenen dat de milieupolitie controleert of er geen afval of olie overboord is gegooid, en het schip papieren kan overhandigen waaruit blijkt dat alle afval netjes aangeboden wordt in een haven.

In een haven worden ook vaak gevaarlijke goederen opgeslagen die vervoerd moeten worden op een schip. De opslag op de kade en op het schip moet volgens strenge regels gedaan worden, om ongelukken voorkomen. Ook hiervoor worden regelmatig strenge controles uitgevoerd.

Beroep havenbeveiliger:

Opleidingen tot havenbeveiliger

Wie als havenbeveiliger wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school doorbrengen. Om toegelaten te worden tot de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Er zijn ook particuliere instellingen waar de opleiding gevolgd kan worden. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig havenbeveiligers aanstellen willen alleen goed opgeleide havenbeveiligers aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen, zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of de richting havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen. Als havenbeveiliger is het verplicht om het certificaat havenbeveiliger te bezitten voordat je in een haven mag werken. Dit is omdat in havens de ISPS code van toepassing is. De ISPS code staat voor International Ship and Port Facilty Security.

Bedrijven waar een havenbeveiliger werkzaam kan zijn

Als havenbeveiliger werk je doorgaans voor een beveiligingsbedrijf in loondienst dat ingehuurd is om de beveiliging te regelen. Het zijn bijna altijd externe bedrijven die de beveiliging regelen in havens.

Competenties havenbeveiliger

Tijdens de opleiding als beveiliger is er veel aandacht voor de verschillende competenties die moet bezitten als havenbeveiliger. Als havenbeveiliger moet je in staat zijn zelfstandig te werken en goede sociale vaardigheden bezitten. Daarnaast ben je communicatief sterk ingericht en beschik je als beveiliger over een natuurlijk overwicht. Maar ook het stressbestendig en integer zijn is erg belangrijk als havenbeveiliger. Daarnaast houd je als havenbeveiliger scherp toezicht op alles wat er in en rond de haven gebeurt, en onderneem je actie wanneer jij denkt dat dat nodig is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als havenbeveiliger

Als goed opgeleid en gecertificeerd havenbeveiliger is het vinden van werk doorgaans geen enkel probleem. De meeste beveiligingsbedrijven zitten te springen om goed opgeleide havenbeveiligers. De beveiliging in en rond havens worden steeds strenger en ingewikkelder. Er is dan ook een groeiende vraag naar geschoolde beveiligers. Het doorgroeien als havenbeveiliger moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, omdat anders je doorgroeimogelijkheden zeer beperkt zullen zijn. Ook is het mogelijk om met de juiste papieren en ervaringen door te groeien naar de politieopleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris havenbeveiliger

Als havenbeveiliger zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een havenbeveiliger in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als havenbeveiliger kan je doorgaans meer verdienen dan een reguliere beveiliger, omdat je ook veel in de avond en nacht zal moeten werken. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat voor zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandige.

Mijnzzp.nl