Opleiding tot Mobiele surveillant

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau twee
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingCoördinator Beveiliging (Mbo 3)
VervolgopleidingHandhaver Toezicht & Veiligheid (Mbo 3)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding beveiliger

Wie een carrière ambieert als mobiele surveillant kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding beveiliger binnen de veiligheidssector. Tijdens deze opleiding zal je ongeveer zestig procent van de tijd op school doorbrengen en de rest stage lopen bij een erkend leerbedrijf, onder toezicht van een leermeester. Gedurende de Mbo-opleiding beveiliger leer je onder andere toezicht houden, service bieden, verdachten aanhouden, het uitvoeren van toegangscontroles/uitgangcontroles en het op de juiste manier optreden bij eventuele calamiteiten en incidenten. Daarnaast zal er tijdens de opleiding aandacht zijn voor de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. De stageperiode tijdens deze opleiding noemt men ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) en is een essentieel onderdeel van de opleiding. De Mbo-opleiding beveiliger is overigens ook bij externe opleiders te volgen en kan dan, met de juiste inzet, binnen één jaar afgerond worden.

Opleidingsduur en niveau beveiliger

De Mbo-opleiding beveiliger zal over het algemeen maximaal anderhalf jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau twee.

Vervolgopleidingen beveiliger

Na het afronden van de Mbo-opleiding beveiliger niveau twee bestaan er voldoende vervolgopleidingen, zoals de Mbo-opleiding coördinator beveiliging op niveau drie of de Mbo-opleiding handhaver toezicht en veiligheid op niveau drie. Daarnaast kent de beveiligingsbranche veel cursussen, die ook gezien kunnen worden als vervolgopleidingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie preventiemedewerker of bedrijfshulpverlener. Maar ook een cursus/opleiding tot leermeester kan als beveiliger nuttig zijn, zodat je nieuwe beveiligers in de praktijk mag begeleiden.

Vooropleiding beveiliger

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een Vmbo-diploma of een Mbo-opleiding op niveau één voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding beveiliger niveau twee. Er zijn overigens wel speciale eisen waar je als aanstaande beveiliger aan zal moeten voldoen, zoals het in bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit, het kunnen overleggen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG), geen veroordeling tot taakstraf en minimaal zestien jaar oud zijn. Daarnaast is het zo dat je alleen stage mag lopen wanneer je in het bezit bent van een groene pas, die de school zal aanvragen. De groene pas is een speciale vergunning die na screening door de politie overhandigd zal worden door de school. De screening met betrekking tot de groene pas door de politie is uitgebreider dan de verklaring omtrent gedrag. Zonder de groene pas mag er geen stage gelopen worden als beveiliger en is het niet mogelijk om de opleiding af te ronden.

Mijnzzp.nl