Mobiele surveillant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een mobiele surveillant is een beveiliger die zijn beveiligingsronde doet per auto. Tegenwoordig hebben veel bedrijven op industrieterreinen de handen ineen geslagen en huren ze gezamenlijk een beveiligingsbedrijf in. Omdat deze industrieterreinen vaak erg groot zijn doet de beveiliger zijn werkzaamheden deels vanuit de auto. De werkzaamheden als mobiele surveillant zijn verder niet anders dan die van een reguliere beveiliger. Als mobiele surveillant controleer je vastgestelde bedrijven of industrieterreinen door middel van een dienstauto. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het signaleren van verdachte auto's en personen. Als het om verdachte auto's gaat zal de mobiele surveillant het kenteken noteren en vastleggen in zijn rapport, zodat deze gegevens eventueel doorgegeven kunnen worden aan de politie. De mobiele surveillant zal tijdens zijn dienst controleren of er geen ongure types rond hangen op het industrieterrein. Dit is een effectieve manier om criminaliteit terug te dringen. Ook worden er op deze manier valse alarmmeldingen voorkomen. De politie of andere hulpdiensten worden op deze manier niet meer onnodig lastig gevallen. De werkzaamheden als mobiele surveillant zijn belangrijk, omdat het de mobiele surveillanten zijn die die inbraken en/of andere problemen kunnen voorkomen door regelmatig te surveilleren op industrieterreinen. Daarnaast kan een mobiele surveillant ook andere objecten bewaken, zoals reguliere woningen van particulieren.

De mobiele surveillant zal tijdens zijn dienst controleren of er geen ongure types rond hangen op het industrieterrein. Dit is een effectieve manier om criminaliteit terug te dringen. Ook worden er op deze manier valse alarmmeldingen voorkomen. De politie of andere hulpdiensten worden op deze manier niet meer onnodig lastig gevallen. Een mobiele surveillant werkt vaak alleen, omdat deze zijn ronde doet vanuit zijn auto. Echter zijn er ook mobiele surveillanten die een hond bij zich hebben. En natuurlijk staat de surveillant in contact met de meldkamer en kan de surveillant de politie bellen wanneer dit nodig is. Wanneer de mobiele surveillant een melding krijgt vanuit een gebouw, of zelf onraad ziet, dan zal deze een kijkje gaan nemen. Dit kan de mobiele surveillant alleen doen of bij twijfel, wachten op collega's of de politie.

Beveiliging industrieterreinen

De meeste gebouwen en industrieterreinen die beveiligd worden hebben duidelijke borden met de mededeling dat er bewaking is. Dit betekent dat er regelmatig gekeken wordt door de mobiele surveillant of er iets niets pluis is. Dit soort intensieve controles hebben vaak al een afschrikwekkende werking op criminelen, die het wel uit hun hoofd laten op daar iets te proberen. Een mobiele surveillant heeft een goede opleiding gehad en zal nooit extreme risico's nemen. Soms is het wachten op collega's of politie vele malen verstandiger dan het alleen afgaan op een melding. Vanuit een afstand houdt de mobiele surveillant dan toezicht totdat er versterking aankomt.

Werken als mobiele surveillant

Een mobiele surveillant is doorgaans veel in de avonduren en in de nacht onderweg, wanneer de bedrijventreinen en winkelcentrums verlaten zijn en er dus weinig toezicht is van mensen. De surveillant gaat niet alleen op meldingen af, maar houdt ook zelfstandig toezicht op de omgeving. Bij verdachte situaties is het de surveillant die hier melding van doet, en mogelijk een onderzoek instelt.

Tegenwoordig komt het ook voor dat bewoners van een bepaalde wijk de handen ineenslaan en een beveiligingsbedrijf benaderen om toezicht te houden in de wijk. Meestal komt dit voort uit een gevoel van onveiligheid, omdat er al meerdere keren is ingebroken in de wijk. Dit soort beveiligingen van de wijk gaan meestal in samenspraak met de gemeente of politie. De meeste beveiligingsbedrijven gaan tegenwoordig ver in de diensten die ze aanleveren. Zo is het geven van adviezen ook een belangrijk onderdeel van de beveiligingsbranche. Wanneer iemand behoefte heeft aan extra veiligheid kan een beveiligingsbedrijf hierin helpen, door het doornemen van de beveiliging en het geven van tips.

Taken mobiele surveillant :

  • Inschakelen hulpdiensten
  • Sleutelhouderschap
  • Preventieve controles uitvoeren
  • Opening en sluit rondes uitvoeren

Mobiele surveillant:

Opleidingen tot mobiele surveillant

Wie als mobiele surveillant wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school doorbrengen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Er zijn ook particuliere instellingen waar de opleiding gevolgd kan worden. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig beveiligers aanstellen willen alleen goed opgeleide mobiele surveillanten aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of de richting havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen.

Bedrijven waar een mobiele surveillant werkzaam kan zijn

Als mobiele surveillant werk je voor een beveiligingsbedrijf in loondienst. De mobiele surveillant werkt doorgaans tijdens de avond, nacht of het weekend en voert met zijn dienstauto patrouilles uit voor zijn werkgever. De meeste beveiligingsbedrijven hebben meerdere opdrachtgevers, zodat de werkzaamheden in diverse plaatsen uitgevoerd kunnen worden op veelal industrieterreinen of in winkelcentrums.

Competenties mobiele surveillant

Tijdens de opleiding tot mobiele surveillant is er veel aandacht voor de verschillende competenties die je moet bezitten als mobiele surveillant. Als mobiele surveillant moet je in staat zijn zelfstandig te werken en over goede sociale vaardigheden bezitten. Daarnaast ben je communicatief sterk ingericht en beschik je als mobiele surveillant over een natuurlijk overwicht. Maar ook het stressbestendig zijn is erg belangrijk als mobiele surveillant. Daarnaast heb je een speurneus voor ongeregeldheden, zoals mogelijke inbraken, en weet je snel te handelen als dat nodig mocht zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mobiele surveillant

Als mobiele surveillant is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. De vraag naar beveiligers en ook mobiele surveillanten neemt nog steeds toe en werkgevers zitten dan ook te springen om goed opgeleide beveiligers. Het doorgroeien als mobiele surveillant moet gezien worden in het verder specialiseren door het volgen van extra opleidingen, zodat je breed inzetbaar bent voor werkgevers. Daarnaast kan je, mits je over de juiste papieren beschikt en voldoende ervaring hebt, solliciteren voor de politieopleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mobiele surveillant

Als mobiele surveillant zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een mobiele surveillant in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. De inkomsten van een mobiele surveillant zijn doorgaans iets hoger dan van een beveiliger die overdag werkt, omdat je vaak in de nacht zal werken. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat voor zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl