Persoonsbeveiliger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een persoonsbeveiliger is een bodyguard die gespecialiseerd is in persoonsbeveiliging. Persoonsbeveiliging is een speciale tak binnen de beveiligingsbranche, die de laatste jaren erg in opkomst is geraakt. De personen die een persoonsbeveiliger beveiligt zijn vaak bekende mensen of politieke figuren. Een persoonsbeveiliger is dan ook tot in de puntjes opgeleid om iemand te kunnen beschermen en beveiligen. Er bestaan vandaag de dag diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep persoonsbeveiliger. Wel is het zo dat er een belangrijk verschil bestaat tussen de particuliere markt en de overheid, omdat de overheid over het algemeen gebruik maakt van persoonsbeveiligers die opgeleid zijn door de De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, wat een onderdeel is van de Koninklijke Marechaussee. Persoonsbeveiligers binnen de particuliere markt beveiligen over het algemeen zakenmensen of bekende mensen, zoals artiesten. De functie persoonsbeveiliger is over het algemeen alleen voorbehouden aan ervaren beveiligers die over uitmuntende kwaliteiten en competenties beschikken. De belangrijkste werkzaamheden van een persoonsbeveiliger zijn het beveiligen van de betreffende persoon. In de meeste gevallen zal er op een of andere manier sprake zijn van een verhoogd risico wil iemand gebruik maken van één of meerdere persoonsbeveiligers. Een andere benaming voor persoonsbeveiliger kan ook zijn lijfwacht.

Het is niet zo dat een persoonsbeveiliger alleen maar verantwoordelijk is voor het beveiligen van belangrijke personen. In veel gevallen zal er ook een rapportage gemaakt worden waar alle risico's in staan met betrekking tot de uiteindelijke beveiliging. De persoonsbeveiliger zal daarnaast ook extra cursussen krijgen met betrekking tot het autorijden. Het beroep persoonsbeveiliger bestaat voornamelijk uit het inschatten van risico's en het nemen van de juiste maatregelen met betrekking tot beveiligingswerkzaamheden. Van een persoonsbeveiliger mag verwacht worden dat hij of zij zal ingrijpen wanneer dat nodig mocht zijn. Het beroep persoonsbeveiliger is dan ook zeker geen beroep zonder risico's. De personen die een persoonsbeveiliger zal beveiligen zijn over het algemeen invloedrijke mensen zoals ministers, directeuren, chief executive officers of bijvoorbeeld chief financial officers.

Persoonsbeveiliging

Persoonsbeveiliging vraagt om vakmensen die kennis van zaken hebben. Persoonsbeveiliging behoort toe tot de actieve beveiliging, omdat de betreffende personen die beveiligd moeten worden actief zijn (onderweg zijn). Passieve beveiligingsmaatregelen heeft weer betrekking op voorwerpen zoals gepantserde voertuigen of bijvoorbeeld kogelwerende vesten. Een persoonsbeveiliger werkt over het algemeen in teamverband om zijn werkzaamheden op een goede manier uit te kunnen voeren. De diverse teamleden staan onderling in contact door middel van speciale oortelefoontjes, zodat men elkaar op de hoogte kan houden als dat nodig mocht zijn. Mocht er ooit een calamiteit zijn dan is het de taak van de persoonsbeveiligers om de klant te beschermen en in veiligheid te brengen. De kerntaak van een persoonsbeveiliger is niet het aanhouden of arresteren van verdachte personen, omdat de kerntaak van een persoonsbeveiliger is het beschermen van de opdrachtgever. Een persoonsbeveiliger is een vakman of vakvrouw die alleen ingrijpt als dat nodig mocht zijn. Dit kan ook inhouden dat een persoonsbeveiliger vervellende of opdringerige personen met gepast geweld een duw zal geven.

Waarom mensen beveiligen

Mensen kunnen om verschillende redenen beveiliging nodig hebben. Het kan gaan om een belangrijk iemand in de politiek, iemand van het koningshuis of een bekende artiest zoals een popzanger of volkszanger. Bekende mensen lopen over het algemeen meer risico iets te overkomen dan normale mensen die minder zichtbaar zijn. Vooral bij publieke optredens kan het nogal eens erg druk zijn, met toeschouwers die zich mogelijk verdringen om de bekende persoon aan te kunnen raken of misschien iets aan te doen. In de meeste gevallen zal er niks bijzonders gebeuren, echter het het risico te groot om iemand niet te beveiligen.

Diverse taken van een persoonsbeveiliger:

  • Het begeleiden van de vip te voet
  • Het maken van een risicoanalyse
  • Het tactisch autorijden
  • Het uitvoeren van een bomcheck gebouwen
  • Het uitvoeren van een bomcheck voertuigen
  • Het uitvoeren van in- en uitstapprocedures

Aankomst president Xi Jinping:

Bodyguard:

Opleidingen tot persoonsbeveiliger

Wie als  persoonsbeveiliger wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school door brengen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Er zijn ook particuliere instellingen waar de opleiding gevolgd kan worden. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee, en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig persoonsbeveiligers aanstellen willen alleen goed opgeleide persoonsbeveiligers aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen.

Bedrijven waar een persoonsbeveiliger werkzaam kan zijn

Als persoonsbeveiliger werk je doorgaans voor een beveiligingsbedrijf in loondienst. De persoonsbeveiliger kan uitgezonden worden naar diverse bedrijven, instellingen of naar particuliere opdrachtgevers. Denk hierbij aan overheden en bekende mensen zoals bijvoorbeeld artiesten. De werkzaamheden als persoonsbeveiliger kunnen werkelijk overal plaatsvinden en zijn zeker niet locatie gebonden.

Competenties persoonsbeveiliger

Als persoonsbeveiliger is er tijdens de opleiding veel aandacht voor de verschillende competenties die je moet bezitten. Als persoonsbeveiliger moet je in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en goede sociale vaardigheden bezitten, alsmede in teamverband kunnen werken zoals dat vaak voorkomt bij de persoonsbeveiliging. Daarnaast ben je communicatief sterk ingericht en beschik je als persoonsbeveiliger over een natuurlijk overwicht. Maar ook het stressbestendig en integer zijn is belangrijk als persoonsbeveiliger. Van alle beroepen in de beveiligingsbranche is de persoonsbeveiliging wellicht het zwaarste beroep met de hoogste risico's.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als persoonsbeveiliger

Als persoonsbeveiliger is het vinden van werk doorgaans niet heel makkelijk. Van alle beroepen in de beveiligingsbranche is het beroep persoonsbeveiliger de zwaarste, en worden er doorgaans hoge eisen aan je gesteld voordat aangenomen zal worden. Wel zijn er diverse specialisaties in de beveiliging waar je natuurlijk ook voor ingezet kan worden. Als persoonsbeveiliger is het lang niet vanzelfsprekend dat je iedere dag werk zult hebben in de persoonsbeveiliging, tenzij je bij een gespecialiseerd bedrijf werkzaam bent. Het doorgroeien moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zoals het doorgroeien naar de politieopleiding, mits je voldoende ervaring hebt opgedaan en over de juiste papieren beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris persoonsbeveiliger

Als persoonsbeveiliger zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een persoonsbeveiliger in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Het salaris als persoonsbeveiliger kan wel sterk verschillen per bedrijf, omdat de verantwoordelijkheden en soorten opdrachten nogal kunnen verschillen per bedrijf. Daarnaast kan het zijn dat je veel onderweg bent voor je werk, en je dus lange dagen kan maken. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat voor zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl