Winkelsurveillant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een winkelsurveillant is een beveiliger die werkzaam is binnen winkels, winkelcentrums en de directe omgeving daarvan. De werkzaamheden als winkelsurveillant bestaan over het algemeen uit het houden van toezicht in de winkel en het eventueel aannemen of opbergen van tassen als deze niet meegenomen mogen worden in de winkel. De belangrijkste taak van een winkelsurveillant is het beveiligen van het winkelpersoneel en het waken over de goederen in de winkel. Ook het geven van informatie aan bezoekers is één van de taken van de winkelsurveillant. Andere werkzaamheden van een winkelsurveillant zijn het uitvoeren van de openingsronde en het uitvoeren van de sluitingsronde. Dit heeft vooral betrekking op het signaleren van mogelijk verdachte situaties, zodat mogelijke overvallen voorkomen kunnen worden. Een ander belangrijk punt tijdens de openingsronde en de sluitingsronde is het signaleren van gevaarlijke situaties, zoals mogelijke brandbare goederen die opgeslagen liggen tegen de gevel van het winkelpand.

Wanneer de winkelsurveillant zaken waarneemt die niet door de beugel kunnen zoals diefstal of vernielingen zal de beveiliger optreden. Winkels maken steeds meer gebruik van beveiligers. Een beveiliger zal niet standaard iedere dag bij dezelfde winkel werken. Dit wordt mede gedaan om te voorkomen dat personeel en beveiliger te kameraadschappelijk worden en wellicht daardoor minder waakzaam wordt. Het kan ook voorkomen dat de beveiliger geen uniform aan heeft en in normale kleding door de winkel loopt.

Een winkelsurveillant houdt dus de bezoekers van een winkel of winkelcentrum in de gaten, en verzorgt zo een stuk veiligheid voor de bezoekers. Dit wordt gedaan door het zichtbaar rondlopen door een winkel. Soms komt het voor dat er ook beveiligers in een winkel rondlopen die normale kleren dragen en samenwerken met hun zichtbare collega. De meeste winkels besteden het beveiligingswerk uit aan professionele beveiligingsbedrijven, omdat deze hierin gespecialiseerd zijn.

Het herkennen van mogelijke problemen is erg belangrijk voor de winkelsurveillant, omdat er gehaaide mensen zijn die kwade bedoelingen hebben en heel geraffineerd te werk gaan. Dit doen ze bijvoorbeeld door personeel af te leiden en er vervolgens één van hun naar buiten loopt met goederen die dan niet afgerekend zijn. Wanneer een winkelsurveillant een dief betrapt is het zijn taak de persoon aan te spreken. Dit is geen makkelijke taak omdat de winkelsurveillant niet weet hoe de persoon zal reageren. Gaat de dief schelden, slaan of wegrennen? In heel veel gevallen zal de filiaalmanager aangifte willen doen en moet de politie gebeld worden. Voordat de politie in de winkel is kan er een tijdje verstreken zijn en moet de dief onder controle gehouden worden. In veel gevallen wacht de dief rustig totdat de politie er is, maar het kan natuurlijk ook anders lopen.

Eigenschappen winkelsurveillant:

  • Inzicht hebben
  • Communicatieve vaardigheden hebben
  • Improvisatievermogen hebben
  • Zelfdiscipline hebben

Beroep Winkelsurveillant:

Opleidingen tot winkelsurveillant

Wie als winkelsurveillant wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school doorbrengen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Er zijn ook particuliere instellingen waar de opleiding gevolgd kan worden. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee, en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig beveiligers aanstellen willen alleen goed opgeleide beveiligers aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen.

Bedrijven waar een winkelsurveillant werkzaam kan zijn

Als winkelsurveillant werk je doorgaans in winkels of winkelcentrums. Naast het surveilleren in de winkel kan je ook buiten de winkel surveilleren op de algemene veiligheid, dit is geheel afhankelijk van de opdrachtgever. Als winkelsurveillant ben je doorgaans in loondienst van een beveiligingsbedrijf. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep voor zover wij weten niet voor.

Competenties winkelsurveillant

Tijdens de opleiding als beveiliger is er veel aandacht voor de verschillende competenties die je moet bezitten als beveiliger. Als winkelsurveillant moet je in staat zijn zelfstandig te werken en goede sociale vaardigheden bezitten. Daarnaast ben je communicatief sterk ingericht en beschik je als beveiliger over een natuurlijk overwicht. Maar ook het stressbestendig en integer zijn is belangrijk als beveiliger. Als beveiliger ben je zeker niet alleen maar bezig met beveiligen of het houden van toezicht. Ook het adviseren van klanten behoort tot je taken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als winkelsurveillant

Als winkelsurveillant met de juiste opleiding is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. De beveiligingsbranche is een groeiende markt, die steeds professioneler aan het worden is. Naast de specifieke functie winkelsurveillant kan je doorgaans ook voor andere taken ingezet worden. Het doorgroeien als beveiliger moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zodat je voor werkgevers breder inzetbaar bent. Er zijn binnen de beveiligingsbranche diverse opleidingen mogelijk in verschillende richtingen, zoals de opleiding coördinator beveiliging. Daarnaast is het mogelijk om met de juiste opleidingen en ervaringen door te stromen tot de politieopleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris winkelsurveillant

Als winkelsurveillant zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een winkelsurveillant in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat voor zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandige.

Mijnzzp.nl