Directiechauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een directiechauffeur is verantwoordelijk voor het veilig en comfortabel vervoeren van personen. Het is niet dat een directiechauffeur alleen directieleden zal vervoeren. Wel is het zo dat een directiechauffeur een vergaande opleiding genoten heeft om bijvoorbeeld mensen binnen het bedrijfsleven te kunnen vervoeren. De term directiechauffeur geeft dan ook aan dat het om een ervaren beroepschauffeur gaat die extra trainingen en rijopleidingen genoten heeft voor personenvervoer. De extra rijopleidingen hebben ook betrekking op het voorkomen van ontvoeringen van belangrijke personen, zoals directieleden van een bedrijf. Binnen het bedrijfsleven en binnen de overheid zal deze extra opleiding in de meeste gevallen verwacht worden van de chauffeur. Een directiechauffeur is dus niet alleen getraind in het veilig en comfortabel rijden, maar ook in het voorkomen van ongewenste situaties.

Vaak zijn de personen die vervoerd worden invloedrijk en druk bezet. Het zelf een auto besturen is dan vaak niet gewenst, omdat de persoon in kwestie achterin de auto beter aan het werk kan gaan en zich geen zorgen wenst te maken om het rijden of parkeren van de auto. Een directiechauffeur kan een opleiding volgen en examen doen bij het CBR voor het certificaat CCV. Met het certificaat kan een chauffeur laten zien dat hij het vak van directiechauffeur onder de knie heeft.

Werken als directiechauffeur

De directiechauffeur staat doorgaans de hele dag tot de beschikking van de persoon die deze vervoert. Dit betekent vaak lang wachten op locatie, totdat de persoon terug moet. Ook komt het voor dat de chauffeur gevraagd wordt voor een tussentijdse boodschap, zoals het ophalen van documenten of het wegbrengen hiervan.

Het daadwerkelijk autorijden voor een directie chauffeur is dan ook vaak minder dan het wachten zelf. De meeste mensen of bedrijven die gebruik willen maken van een directie chauffeur huren deze dienst in wanneer dit nodig is. Het ingehuurde bedrijf komt dan met een mooie auto voorrijden voorzien van de laatste technieken. Ook draagt de chauffeur een mooi pak en wellicht een pet. Er zijn ook wel mensen die zelf een auto kopen en een vaste chauffeur hebben, maar dit zijn dan doorgaans ministers of andere invloedrijke personen.

Een directiechauffeur krijgt doorgaans ook nog wel eens dingen te horen die niet uit mogen komen omdat deze informatie vertrouwelijk is. Het is dan ook erg belangrijk om hier vertrouwelijk mee om te gaan en dit soort informatie gewoon te vergeten.

Veel startende directiechauffeurs hebben al ervaring op de weg als taxichauffeur of als vrachtwagenchauffeur, en doen de opleiding tot directiechauffeur omdat ze toe zijn aan wat nieuws. Tijdens de opleiding is er veel aandacht aan het snel en soepel rijden met de auto. Ook de bijzondere verrichtingen, zoals een noodstop en het wegkomen in een noodsituatie worden veelvuldig geoefend tijdens de opleiding. Afhankelijk van het risicoprofiel dat meestal gemaakt wordt voor de opdracht, kan het nodig zijn een gekozen route voor te rijden om eventuele werkzaamheden of andere hindernissen te mijden.

Afhankelijk van de opleiding tot directiechauffeur en de vereisten van de werkgever kan het ook nodig zijn dat de chauffeur een extra opleiding krijgt als beveiliger. Ook in een noodsituatie moet de chauffeur weten wat er gedaan moet worden om weg te komen uit de situatie, en de vervoerde persoon in veiligheid te brengen.

Van een directiechauffeur mag verwacht worden dat hij of zij:

  • Ruime rijervaring heeft
  • Betrouwbaar is
  • Representatief is
  • Route kennis heeft

Enkele voordelen van een directiechauffeur zijn

  • Dat de klant kan doorwerken in de auto
  • Dat de klant geen parkeerprobleem heeft
  • Geen wachttijden voor de klant
  • De chauffeur kan in zijn wachttijd andere zaken uitvoeren voor de klant

Vakopleiding directiechauffeur:

Opleidingen tot directiechauffeur

Om te kunnen werken als directiechauffeur zal er een korte opleiding gevolgd moeten worden, die toch wel wezenlijk anders is dan de opleiding tot taxichauffeur. Als directiechauffeur onderga je de opleiding die je klaarstoomt tot CCV-D1 gecertificeerd directiechauffeur. De opleiding bestaat uit theorie, die doorgaans thuis geleerd kan worden, en de praktijkles die doorgaans vijf werkdagen in beslag zal nemen. Het examen CCV-D1 gecertificeerd directiechauffeur wordt afgenomen door het het CBR en bestaat uit een theorie en praktijkexamen. Om aangesloten te worden bij DEKRA register zal er nog een vervolg opleiding gevolgd moeten worden als directiechauffeur tot DEKRA Certificaat International Executive Chauffeur. Deze opleiding is nog een stap verder dan de opleiding CCV-D1, en duurt over het algemeen nog eens zeven dagen. Bij deze opleiding spelen ook andere zaken een belangrijke rol, zoals de beheersing van de Engelse taal. Ook gaat de opleiding nog verder in op de voertuigbeheersing als beroepschauffeur.

Bedrijven waar een directiechauffeur werkzaam kan zijn

Als directiechauffeur kan je werkzaam zijn voor een taxibedrijf of beveiligingsbedrijf of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Competenties directiechauffeur

Als directiechauffeur ben je een belangrijke aanvulling op de klanten en zo handel je dan ook. Het dragen van nette kleding en de juiste formaliteiten kennen is zeer belangrijk als directiechauffeur. Zo is het open houden van de deuren zodat passagiers in of uit kunnen stappen vanzelfsprekend, evenals de koffers in- of uitladen. Daarnaast beschik je als directiechauffeur over uitstekende rijeigenschappen, en weet je hoe je iemand vlot en comfortabel moet vervoeren. Ook is de vertrouwensband binnen het beroep als directiechauffeur erg belangrijk. Daarnaast kan het zijn dat je soms lang moet wachten en je ondertussen de dienstauto schoonmaakt, of andere taken uitvoert die gevraagd worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als directiechauffeur

Als directiechauffeur is er redelijk veel werk te vinden. Er zijn wel steeds meer mensen die de opleiding volgen tot directiechauffeur waardoor het aanbod groeit van de chauffeurs, terwijl de markt niet overduidelijk groeit. Het vinden van werk als directiechauffeur hangt dan ook meestal af van de economische omstandigheden. Toch zal het voor een goed opgeleide directiechauffeur geen probleem mogen zijn om werk te vinden. Wel kan het zijn dat er onvoldoende opdrachten zijn, zodat er misschien normaal taxiwerk naast gedaan moet worden. Doorgroeien als directiechauffeur is eigenlijk niet mogelijk, omdat het werk te specifiek is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris directiechauffeur

De arbeidsvoorwaarden als directiechauffeur zijn moeilijk aan te geven, omdat dit per bedrijf verschillend zal zijn. De arbeidsvoorwaarden binnen de taxiwereld zullen anders zijn dan bijvoorbeeld binnen de beveiligingsbranche. Een directiechauffeur zal in loondienst tussen de 1500 en 2500 euro bruto verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd en precieze taken als directiechauffeur. Het salaris zal sterk beïnvloed worden door belangrijke elementen als ben je de hele week van huis weg of ben je iedere avond thuis. Zo kan de onkostenvergoeding een belangrijk onderdeel zijn van je salaris als je vaak van huis bent. Binnen het beroep directiechauffeur komen ook wel zelfstandig ondernemers voor, die dan doorgaans meer kunnen verdienen dan in loondienst, maar het inkomen wel sterk afhankelijk zal zijn van de opdrachten die je weet binnen te halen. Ook spelen aanschafkosten en onderhoudskosten van de dienstauto een belangrijke rol als je zelfstandige werkt.

Mijnzzp.nl