Crisismanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een crisismanager is een speciale manager, die verantwoordelijk is voor het voorkomen van acute noodsituaties of dreigende noodsituaties die de bedrijfsvoering op een ernstig manier kunnen beïnvloeden. Een andere benaming voor een crisismanager is ook wel crisisbeheersing. Een crisismanager is dus niet alleen verantwoordelijk tijdens een crisis maar heeft ook de grote verantwoordelijkheid om een crisis te voorkomen en dus te bepalen wat de eventuele risico's zijn binnen het bedrijf. Een grote bedreiging voor bedrijven kan bijvoorbeeld een uitslaande brand zijn die het bedrijf verwoest. In de meeste gevallen zal brandschade wel vergoed worden, maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat bedrijven na een brand een zware onzekere periode zullen ingaan. Denk bijvoorbeeld aan de complete administratie die verloren gaat van het bedrijf, en wat de klanten van het bedrijf gaan doen. Over het algemeen zullen klanten niet wachten tot het bedrijf weer opgebouwd is en zullen de klanten wanneer dit mogelijk is bij de concurrent terecht komen. Er zijn relatief gezien veel bedrijven die na een brand binnen enkele jaren alsnog failliet gaan, omdat de klanten meestal niet snel terug komen. Het is dus de crisismanager die dit moet voorkomen door preventief te werken.

Een crisismanager komt hoofdzakelijk voor bij grote bedrijven, die gehuisvest zijn in grote kantoorgebouwen of andere bedrijfsgebouwen, en kan afhankelijk van de organisatie ook andere medewerkers aansturen. Denk bijvoorbeeld aan grote winkelketens die op lokaal niveau preventiemedewerkers en bedrijfshulpverleners aangesteld hebben. Het is dus de taak van de crisismanager om een crisis te voorkomen en op de juiste manier te handelen wanneer er sprake is van een crisis. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die absoluut niet stil mogen vallen, zoals de luchtverkeersleiding of de spoorwegen. Wanneer bij dit soort bedrijven de stroom uitvalt is het van levensbelang dat de reservegenerators binnen enkele seconden de volledige stroomvoorziening over kunnen nemen en dat ze ook kunnen blijven draaien voor minimaal vierentwintig uur. En hoe zit het met de brandstofvoorraad? Dit zijn allemaal belangrijke vraagstukken voor een crisismanager. Maar denk bijvoorbeeld ook aan grote ICT-bedrijven die natuurlijk geen belangrijke computers in de kelder moeten hebben staan, die mogelijk onder water kan komen te staan door natuurgeweld of een gesprongen waterleiding.

Een crisismanager moet dus rekening houden met situaties die eigenlijk niet voor mogen komen. Naast bovenstaande extreme situaties zijn er ook kleinere zaken die zeer belangrijk kunnen zijn, zoals het laten controleren van de brandblussers en het regelmatig uitvoeren van het noodevacuatieplan, zodat medewerkers precies weten wat ze moeten doen wanneer het echt mis. Maar denk ook aan het opstellen van duidelijke commandostructuren en communicatielijnen binnen het bedrijf. In de commandostructuren en communicatielijnen moet bijvoorbeeld opgenomen worden wie er allemaal gebeld moeten worden en in welke volgorde dit gedaan moet worden. Wie er precies gebeld zal moeten worden kan natuurlijk per organisatie verschillen. Over het algemeen zal de brandweer, politie en de ambulancedienst gebeld moeten worden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn binnen het bedrijf en dat de brandweer dit behoort te weten. Alle richtlijnen en maatregelen worden door de crisismanager in samenwerking met andere belanghebbenden vastgelegd in het zogenaamde Crisis Management Plan.

We kunnen veilige zorg niet garanderen:

Schadeclaims na grote stroomstoring:

Opleidingen tot crisismanager

Er bestaan geen specifieke erkende opleidingen voor het beroep crisismanager. Er zijn wel voldoende externe cursussen en opleidingen te vinden op het gebied van crisismanagement. Een crisismanager zal over het algemeen een Hbo-opleiding genoten hebben, zoals de Hbo-opleiding Business Management of de Hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

Bedrijven waar een crisismanager werkzaam kan zijn

Een crisismanager kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches en komt dus eigenlijk overal wel voor. Het zijn meestal wel de grote bedrijven die een speciale crisismanager aangesteld hebben. Daarnaast is het denkbaar dat een crisismanager ook een andere functie bekleedt binnen het bedrijf en dus niet fulltime bezig is met crisismanagement. Een crisismanager kan overigens ook werkzaam zijn voor een adviesbureau of werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties crisismanager

Als crisismanager is het belangrijk dat je over voldoende inzicht beschikt met betrekking tot mogelijke gevaren en verbeterpunten. Daarnaast moet je resultaatgericht kunnen werken en besluitvaardig zijn als crisismanager. Andere belangrijke woorden als crisismanager zijn leiderschap, stressbestendigheid en communicatie. Van alle verschillende competenties als crisismanager zijn je communicatieve vaardigheden eigenlijk de belangrijkste competentie, omdat in het geval van een echte crisis de communicatie een grote rol zal spelen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als crisismanager

Het arbeidsmarktperspectief als crisismanager is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat lang niet alle bedrijven gebruik maken van een crisismanager of crisismanagement toepassen. Daarnaast bestaan er minder zware opleidingen gericht op bedrijfsveiligheid. Als crisismanager zijn er over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden, mede doordat de meeste mensen geen specifieke opleiding hebben genoten als crisismanager en de functie voor veel mensen een nevenfunctie is. Wie toch door wil groeien als crisismanager zal dus voor een extern adviesbureau moeten gaan werken of zijn eigen adviesbureau moeten opstarten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris crisismanager

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als crisismanager voor verschillende soorten bedrijven of overheden werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een volwaardig crisismanager met een afgeronde Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 4000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Zoals eerder omschreven kan de functie crisismanager ook een nevenfunctie zijn.

Mijnzzp.nl