Ambulancechauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een ambulancechauffeur is geen arts maar opgeleid om de ambulance te besturen en de  ambulanceverpleegkundige te kunnen assisteren. Een ambulance is dan ook meestal op pad met twee personen namelijk een verpleegkundige en de chauffeur. Omdat een ambulance regelmatig met spoed zal moeten rijden heeft de ambulancechauffeur een uitgebreide rijopleiding moeten ondergaan en zal de chauffeur om de zoveel jaar op herhaling moeten om zijn rijkunsten bij te houden.

Binnen Nederland zijn er ongeveer vijfentwintig regionale ambulance voorzieningen (RAV). Een ambulancechauffeur moet overigens wel over een EHBO-diploma en reanimatiediploma beschikken en natuurlijk Rijbewijs B, C en/of C1 bezitten om de ambulance te mogen besturen. Het is ook de ambulancechauffeur die de contacten met de meldkamer en andere hulpdiensten zal onderhouden zoals de politie en brandweer.

Ook een ambulanceverpleegkundige is geen arts maar een verpleegkundige die gespecialiseerd is in het geven van bepaalde spoedeisende handelingen die onder normale omstandigheden door een arts uitgevoerd zouden worden. In dringende noodsituaties zal er een arts worden ingevlogen met een traumaheli.

Een ambulancechauffeur is ook verantwoordelijk voor de ambulance zelf en zal er voor zorgen dat deze op ieder moment gebruiksklaar staat. Ook kleine mankementen die door de ambulancechauffeur opgelost kunnen worden zal deze zelf repareren of oplossen. Ondanks dat de ambulancechauffeur geen verpleegkundige is krijgt deze wel degelijk les in bepaalde medische vaardigheden, zoals verloskunde en psychiatrie. Een nieuwe ambulancechauffeur zal doorgaans een rijopleiding krijgen, die ongeveer dertig dagen duurt. Zowel de theoretische kant als het rijden in de praktijk komen hier aan de orde.

Voorrangsvoertuig

De diverse hulpdiensten in Nederland, zoals ambulances, worden wanneer ze rijden met zwaailichten en/of sirenes zogenaamde voorrangsvoertuigen. Ze hebben speciale bevoegdheden, zoals het harder mogen rijden dan toegestaan en het mogen rijden door een rood verkeerslicht. Ondanks dat een ambulance een voorrangsvoertuig kan zijn betekend dit niet dat er helemaal geen regels meer zijn. Tijdens de rijopleiding tot ambulancechauffeur is er dan ook zeer veel aandacht voor het rijden met een zogenaamd voorrangsvoertuig.

Beroep ambulancechauffeur:

Special Ambulance met Korte Afstand Radio (KAR):

Opleidingen tot ambulancechauffeur

Wie een carrière als ambulancechauffeur ambieert zal eerst moeten solliciteren bij een regionale ambulancedienst. Wanneer iemand aangenomen wordt moet de aanstaande ambulancechauffeur een rijopleiding volgen die alleen gegeven wordt aan de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk. Er worden voor de functie ambulancechauffeur geen bijzondere vooropleidingen gevraagd maar over het algemeen is een Mbo-diploma meegenomen. Tevens zal men over het autorijbewijs moeten beschikken om aan de opleiding deel te kunnen nemen.

Bedrijven waar een ambulancechauffeur werkzaam kan zijn

Als ambulancechauffeur werk je natuurlijk indirect voor de overheid en in de zorgsector.

Competenties ambulancechauffeur

De belangrijkste competentie als ambulancechauffeur is toch wel je verantwoordelijkheidsgevoel omdat de verantwoording niet alleen betrekking heeft op het rijden maar ook zeker op het bieden van zorg. Daarnaast moet je natuurlijk goed kunnen samenwerken met de diverse collega's en andere hulpverleners. Uiteraard moeten je communicatieve vaardigheden als zorgverlener goed zijn. Je rijvaardigheid als ambulancechauffeur moet subliem zijn zodat je steeds op een veilige manier op de locatie komt en ook weer terugkomt zonder ongelukken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ambulancechauffeur

Het Arbeidsmarktperspectief als ambulancechauffeur is redelijk goed te noemen maar kan wel verschillen per regio. Er zijn geen echte specifieke doorgroeimogelijkheden als ambulancechauffeur. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat je vroeg of laat verder zal leren tot bijvoorbeeld verpleegkundige zodat je binnen de zorg kunt doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ambulancechauffeur

Op de website van ambulancezorg Nederland is meer informatie te vinden over de arbeidsvoorwaarden als ambulancechauffeur. Een ambulancechauffeur verdient doorgaans een salaris tussen de 1800 en 2800 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren.

Mijnzzp.nl